Covid-19 i informacije o putovanju

Dear travellers, enjoy Croatia and travel safely and responsibly!

Detaljne informacije pogledajte na stranici Hrvatske turističke zajednice.

 

Dodatno popuštanje i relaksacija epidemioloških mjera od 30. travnja 2022. godine

Istekom Odluke o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja je bila važeća do 30. travnja 2022. godine, ulazak u RH dozvoljen uz uvažavanje uvjeta ulaska koji su bili važeći prije epidemije COVID 19. To znači da za ulazak u Republiku Hrvatsku nije potrebno predočiti EU potvrdu neovisno odakle se dolazi.

Aktualne mjere od 09. travnja 2022. godine

Dana 09. travnja 2022. godine stupio je na snagu novi niz Odluka kojima se dodatno popuštaju sigurnosne mjere vezane uz javna događanja i okupljanja. U nastavku su izdvajamo:

  • Ostaje samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima
  • Osnovna razlika u odnosu na staru odluku je da će korištenje maski u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama
  • U skladu s preporukama Europske komisije više neće biti zabrane prelaska preko graničnih prijelaza RH što bi značilo da za državljane trećih strana više neće biti potrebno dokazivati razlog ulaska, već će biti samo potrebno predočiti Covid potvrdu, dok će državljanima članicama EU biti dozvoljen ulazak bez predočenja Covid potvrde.

Prema novoj Odluci putnici koji dolaze iz država članica EU/EGP bit će izuzeti od ispunjavanja epidemioloških mjera prilikom ulaska u RH. Slijedom navedenog nije potrebno dostavljati najavu putem Enter Croatia.

Sve Odluke pročitajte ovdje.

Postavke pristupačnosti