Planinarske aktivnosti

Izlet članova HPD "Sokolovac" Požega "Planinarskom obilaznicom dr. Andrije Štampara"

U nedjelju, 22.05.2022. planinari HPD Sokolovac imali su divan planinarski izlet "Planinarskom obilaznicom dr. Andrija Štampara" koji je organizirala izletnička sekcija društva.
Puno krasnih dojmova o svemu viđenom i doživljenom imaju svi sudionici.
Kome više zahvaliti, našem vodiču i prvom domaćinu Zdravku Ećimoviću iz Brodskog Drenovca ili Ljilji Soch iz "Ćosinog mlina" na Orljavi.
Naš vodič Zdravko dočekao je petnaest planinara ispred rodne kuće dr. Andrije Štampara, narodnog doktora i prosvjetitelja, naše gore list, a svjetskog glasa.
Nema tko nije čuo za njega, ali uvijek ima još za čuti. Zatim nas je Zdravko proveo kroz Brodski Drenovac do crkve sv. Dimitrije iznad sela, koja je sa svoja dva tornja raritet i jedno od najvrjednijih crkvenih zdanja u Hrvatskoj.
I onda malo planinarenja, oko dva sata. Markiranom šumskom stazom stižemo do pl. kuće Viljevo, gdje nas je naš domaćin počastio osvježavajućim napitcima.
S južne strane vrha Viljevo (287m) otvara se vidik na planinu Motajicu u BiH, a prema sjeveru uživamo u fantastičnom pogledu na dio naše Zlatne doline i "slavonske Alpe".
Tu u hladovini trešanja, već gladni, praznimo ruksake uz razmjenu dojmova.
Nakon okrijepe i odmora, spuštamo se prema selu i autima idemo do zadnje točke naše obilaznice,"Ćosinog mlina" na Orljavi, nekad važnog za taj kraj.
Danas mlin više ne melje žito, ali zato radi i proizvodi električnu energiju mini hidroelektrana Ljiljane Soch, vlasnice mlina i OPG-a. Uz stručno vodstvo vlasnice obilazimo HE i OPG koji nudi turističke (prenoćište, pansion, bazen) i edukativne sadržaje.
Na kraju obilaska u ugodnom prostoru za posjetitelje odmor nam je zasladila naša domaćica s palačinkama punjenim pekmezom od mušmula.
Može se samo reći: bravo Ljiljo, naša domaćice, planinarko!
Ispraćeni paunovim pjevom iz mlina krećemo na povratak u Požegu, zadovoljni nakon još jednog lijepo provedenog planinarskog izleta.

Izvor: HPD Gojzerica Požega

24.05.2022.

Izlet planinara HPD "Sokolovac" na Velebit, Sveto brdo i Kudin most; 06.05.-08.05.2022.

Svaki planinarski izlet je jedna nova avantura pa tako i izlet na Velebit na koji se odvažilo čak 18 članova HPD "Sokolovac" Požega.
U terminu od 06.05.-08.05. članovi društva su uživali u ljepotama Velebita s ciljem da se popnu na Sveto brdo, drugi po visini vrh Velebita na 1.752 mnv.
Organizator izleta bio je iskusni vodič Ratimir Čajka koji je u više navrata isticao težinu i zahtjevnost ovog izleta kako bi svi imali dovoljno vremena poraditi na svojoj kondiciji i bez problema odraditi ovu planinarsku avanturu.
Pripremni izlet za uspon na Sveto brdo bio je trening na Javorovicu na 912 m koji su svi uspješno ispenjali.
Iako vremenska prognoza za odlazak na Velebit nije bila obećavajuća svi su jednoglasno donijeli odluku da su u potpunosti spremni za odlazak na Velebit i da nema odustajanja od izleta.
Već samim ulaskom u autobus odličnu atmosferu upotpunio je dežurni zabavljač društva Vjekoslav Milevoj svirajući na gitari.
Planinarska ekipa u NP "Paklenica " dolazi u kasnim večernjim satima praćena kišom koja je padala cijelim putem.
Planinari su se smjestili u PD Paklenica koji je bio mjesto druženja, smijeha i zabave iduća tri dana.
U subotu u rano jutro planinarsko društvo kreće ka svome cilju Svetom brdu gdje ih čeka gotovo 1.300m u usponu.
Na Ivinim vodicama napravili su kratku pauzu za odmor i osvježenje te nastavili dalje.
Gusti tamni oblaci koji su se nadvili nad Sveto brdo djelovali su prilično obeshrabrujuće te vodič Ratimir Čajka donosi odluku da se odustaje od uspona zbog loših vremenskih uvjeta.
Povratkom društvo se popelo na Vlaški grad s kojeg se pruža prekrasan pogled.
Poprilično umorni, nakon cjelodnevnog hodanja, planinari su se vratili u Planinarski dom.
Smijeh, zabava i odlična atmosfera uz prekrasne zvukove gitare traje do kasno u noć.
U nedjelju je bio predviđen izlet na Kudin most. Ljepota prirode sve prisutne planinare je ostavila bez daha te su opušteni uživali u prekrasnim vidicima.
Puni dojmova nakon uspona, ekipa je krenula kući te je povratkom stala u restoran "Prašina" na ukusne ličke gastro delicije te neizostavnu janjetinu.
Pomoćni vodič ovog izleta bio je Dragan Davidovič koji je i ovaj put svoj posao odradio vrlo profesionalno.
Iako se planinarska ekipa nije popela na sami vrh dojam s izleta i osjećaji bili su potpuni i ispunjeni. Planinari su se puni pozitivne energije vratili u Požegu sa željom da ponovno zaplove u još jednu novu planinarsku avanturu.

Izvor: HPD Gojzerica Požega

19.05.2022.

HPD Gojzerica: Požegu posjetili studenti Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka

U subotu, 14. svibnja, je 50-tak studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, gostovalo u gradu Požegi kao i na njegovom obližnjem gorju - Požeškoj gori. Tijekom gostovanja obišli su dionicu poznate Požeške planinarske obilaznice, koju su nedavno otvorili vrijedni planinari iz HPD Gojzerica Požega.

Od Spomenika Presvetom Trojstvu s Požeškog Trga popeli su se na brdo Sokolovac i nastavili prema Vrhovačkom gradu, Sv. Jeleni i Seocima gdje su se okrijepili na OPG-u gospodina Ravalića. Nastavili su prema kapelici Sv. Vid i natrag u Požegu, a po završetku planinarske ture duge 20-tak kilometara počastili su se u požeškim restoranima nadoknađujući izgubljene kalorije. Cjelodnevnu turu vodio je domaćin Višeslav Turković iz HPD Gojzerica Požega, dok je inicijator i realizator ovog izleta za studente bio profesor Dražen Nikšić uz pomoć kolega sa osječkog Sveučilišta. Naime oni tijekom studijske godine obilaze značajne planinarske destinacije na Slavonskom gorju, kako bi studenti što bolje upoznali slavonske planine i popravili kvalitetu fizičke aktivnosti.

U Požegu ih je privukla informacija o Požeškoj planinarskoj obilaznici, kao i želja da upoznaju i vide nešto novo. Prilikom rastanka pali su dogovori za nove planinarske obilaske u skorijoj budućnosti.

Izvor: HPD Gojzerica Požega

18.05.2022.

Izlet planinara HPD "Sokolovac" Požega na Rupnicu, Arboretum Lisičine te posjet Geo info centru Voćin

Ove sunčane nedjelje Požeški planinari su se odlučili za jedan zanimljiv izlet koji je bio spoj planinarenja i turističke avanture a sve u cilju uživanja u zavičaju koji nas okružuje. Kao već po tradiciji planinari su se okupili kod "Ćire" ujutro u 9.00 h te su nakon fotografiranja i pokoje izmijenjene riječi i anegdote započeli svoju izletničku avanturu. Nakon sat vremena vožnje ekipa je stigla do Rupnice koja je jedinstveni geološki spomenik prirode jugozapadno od Voćina. Nastao je uslijed erupcije vulkana na dnu Panonskog mora prije 70 milijuna godina. Nakon ugodnog hoda i obilaska stijenja te kratke pauze krenulo se u sami Voćin na pravu avanturu u posjet Geo info centar u Voćinu koji je izgrađen je u sklopu Projekta Geo priče UNESCO geoparka. Nakon pozdravih riječi vodiča otišlo se na gledanje filma u 3D kinu. Brojni efekti ostavili su gotovo bez daha planinarsku družinu koja je prolazila filmom kroz područja koja se tiču geologije, biologije ili arheologije Parka Prirode Papuk. Nakon filma vodič je proveo planinare te pokazao brojne eksponate koji govore o povijesti ovoga kraja te flori i fauni koja se može naći. Gotovo sat i pol vremena prošlo je u trenu te nakon kave društvo je krenulo prema finalnoj destinaciji izleta. Arboretum Lisičine nalazi se u selu Lisičine, usred planine Papuka a navedenu destinaciju planinari su pronašli okupanu suncem i vrelom gotovo ljetnom temperaturom. Navedeni Arboretum je nastao je 1963. zalaganjem inženjera šumarstva Đure Jorgića.

Prvotno je zauzimao površinu od približno 40 hektara. Do Domovinskog rata, ovaj arboretum je bio bogat raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih koji su bili domaćim vrstama u Hrvatskoj, tako i vrstama podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Ukupno je imao oko 2500 taksona i kultivara i bio je jednim od najznačajnijih u jugoistočnoj Europi. Nažalost zbog navedenih ratnih djelovanja područje je poprilično devastirano ali još uvijek je prekrasan za obići svima koje vole botaniku i cvijeće. Nakon kratkog upoznavanja s lokacijom planinari su krenuli u prekrasnu šetnju ovim parkom koji je zasjao u punom cvatu biljaka, cvijeća i drveća koja su krila brojne priče. Nakon napornog hodanja izletnici su se okrijepili slavonskim delicijama pod prekrasnim sjenicama koje su pravile hlad. Nakon objeda krenulo se dalje da hedonističko uživanje u prirodi. U sjevernom dijelu arboretuma nalazi se prirodna bukova prašuma, koja je kroz 50 godina prepuštena prirodnim procesima. Južni dio, površine 24 hektara, arboretum je u užem smislu i čine ga tri velike površine: hortikulturni dio s ukrasnom drvećem i grmljem, dio zasađen biljkama s područja Europe i Azije te polje s biljkama iz područja Amerike. Arboretum Lisičine sadrži najbogatiju zbirku četinjača u Hrvatskoj ( borova, smreka, duglazija, borovica i tisa). Nakon uživanja u svim prekrasnim bojama, mirisima te zrakama sunca došlo je vrijeme kada je ekipa završavala ovaj prekrasni izlet. Puni dojmova krenuli su prema autima koji su bili parkirani kod nekadašnje upravne zgrade Arboretuma koja je nažalost devastirana. Puni dojmova, smijeha i zadovoljstva krenulo se kućama sa željama da se navedeni izlet ponovni i iduće godine. Vodiči ovog turističko-planinarskog izleta su bili iskusni planinar Branimir Bartolović i predsjednik Društva Bruno Horvat.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

17.05.2022.

Vježba Stanice planinarskih vodiča Slavonija

U nedjelju 15.05.2022. u planinarskom domu Lapjak u Velikoj, održana je vježba SPV Slavonija na kojoj je sudjelovalo i pet vodiča HPD-a Sokolovac Požega.

Za vježbu su bile predviđene teme: korištenje tehničke opreme, vođenje skupine, orijentacija, koje su na Stazi jaglaca i ispred planinarskog doma uspješno odrađene.

Stanica planinarskih vodiča Slavonija organizirala je ručak za svoje članove.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

17.05.2022.

Izlet Požeških planinara na Jubilarni jankovački planinarski put

Na tradicionalnom izletu Jubilarni jankovački planinarski put u organizaciji HPD "Bršljan-Jankovac" Osijek, sudjelovalo je i 16 članova HPD-a "Sokolovac" Požega.

Hodalo se dvije staze, a nakon završetka izleta domaćin je sve sudionike počastio grahom. Vrijeme je poslužilo izletnike kojih se okupilo oko 400 iz 20 planinarskih društava iz Hrvatske i BiH.

Polazna točka Jubilarnog jankovačkog planinarskog puta bila je selo Humljani, odnosno rub ceste na kraju sela koja se odvaja prema selu Krajna. Uza sami početak asfaltne ceste, na rubu šume, postavljena je ploča koja označava početak puta.

Put je vodio bukovom šumom Stražbenice oko 1 km do livade pored korala Nik (privatno uzgajalište konja). Nastavljao se preko livade ispod korala do lijevog kraja ograde i skrenuo desno na označenu šumsku stazu neposredno uz ogradu. Sljedećih 6 km staza prolazi papučkom šumom Divjakovac lagano se penjući grebenom preko bezimenih vrhova sve do Tromeđe (652 m). Na ovom mjestu staza nastavlja desno (lijevo staza vodi prema Gornjoj Pištani) prema vrhu Rust (772 m). Vrh Rust je Kontrolna točka 2 (KT2).

Dalje staza nastavlja šumom Gaborovica pa preko šumske ceste podno vrha Kolac. Staza se s ceste strmo spušta na spoj 3 ceste uz rijeku Velika Radetina, pod vrhom Jarcoder (820 m). Za silazak na cestu potrebna je opreznost zbog strmog završnog spusta. Na križanju staza makadamskom cestom vodi na zapad (rijeka je desno uz cestu) pa nakon 250 m oštro skreće desno preko rijeke strmo se penjući na Veliki Razboj (701 m).

Silaskom prema zapadu s grebena V. Razboja na šumsku cestu, ulazi se na područje Mrežari. Nastavlja se širokom šumskom cestom i prečicama kroz šumu sve pod Mrežarskim Rustom (735 m). Na granici park šume Jankovac pod Mrežarskim Rustom staza napušta šumsku cestu i skretanjem desno, obilježenom šumskom stazom dolazi na točku spajanja s Jungovom stazom (na Starom Drumu), istočno od planinarskog doma Jankovac.

Na tom mjestu prelazi cestu i nastavlja ravno, markiranom stazom sve do planinarskog doma Jankovac (475 m), sa stražnje strane. Dom je Kontrolna točka 3 (KT3). Vodič ovog zanimljivog planinarskog pohoda bio je iskusni i prekaljeni planinar Predrag Livak. Idući vikend HPD "Sokolovac" organizirana jedan vrlo zanimljivi izlet na Arboretum Lisičine koji je prilagođen svim ljubiteljima planina i prirode te poziva sve ljude dobre volje da se priključe. Dobro došli.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

11.05.2022.

Prvomajski izlet na Požeško brdo ili Mala požeška planinarska (za)obilaznica

Članovi HPD "Sokolovac" Požega iskoristili su praznik rada na najbolji mogući način, a to je izletom odnosno boravkom u prirodi što je glavna nit vodilja svih planinarskih skitnji. Mjesto okupljanja planinara bio je Trg Sv. Trojstva odnosno bolte ispred Gradske kuće gdje se krenulo na izlet nakon popijene prve jutarnje šalice kave. Planinarski izlet je bio jako zanimljiv koji je vodio najljepšim dijelovima Požeške gore koja kao slap uranja u sam centar Požege. Tura kojom su se kretali planinari bila je Trg Sv. Trojstva – Sokolova – Jagodnjak – Ulica Ivana Mesnera – izvor Iskrica - Badine – potok Komušanac – Budim – kota 283 – Komušina – Stojanci – Vranduk –Vranovac – Sveti Vid – repetitor – Veliki Kamen – Ulica Svetog Duha – Trg Sv. Trojstva. Duljina ove zanimljive staze je bila 12 km koju su kao od šale prešli okupljeni planinari. Tijekom izleta osjetio se miris prirode koje se budi te koja u stotinama boja pozdravlja u ovo doba godine sve one koji ju pohode. Prekrasni proplanci te brojni izvori i potoci primali su u zagrljaj sve izletnike koji su ih pohodili u ovo praznično jutro. Pohod je bio popraćen i vrhunskom kapljicom te gastro doživljajem što je zapravo i planinarska tradicija. Tijekom dana vrijeme je bilo sunčano  i toplo, a izlet je završio oko 16:30. Vodiči ove prekrasne proljetne ture su bili Tomislav i Andrej Garilović. Požeška gora je neprocjenjivo "blago" koje Požeški planinari redovito posjećuju te pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

05.05.2022.

Izlet Požeških planinara na Dolački grad i roštiljada

Proteklog vikenda planinara HPD "Sokolovac" Požega odradili su jednu zanimljivu planinarsku turu te krenuli u susret ljetu s natjecanjem u roštiljanju. Već po tradiciji ove subote Požeški planinari i zaljubljenici u prirodu našli su se kod "Ćire" te krenuli auto posadama prema Brestovcu. Cilj izleta je bio Dolački grad na sjevernim obroncima Požeške gore nedaleko naselja Brestovaca. Laganom šetnjom planinari su svladavali kilometre te prekrasnom vijugavom cestom osjećajući prirodu došli do ostataka srednjovjekovne kule na kojoj još stoji drveni dovratnik. Bila je to utvrda koja je podignuta kao sustav obrane na sjevernom potezu spomenutog gorskog lanca tijekom XIV. st. u vrijeme osmanlijskih provala koja je za cilj imala čuvati ulaz u Požešku kotlinu. Nakon razgledavanja kule planinari su napravili malu pauzu za okrjepu te krenuli nazad u Stari Brestovac gdje ih je čekalo natjecanje u pripremanju roštilja. Ove godine članovi društva HPD "Sokolovac" Požega, Sekcija "Kapavac" Zakorenje odlučili su se prijaviti na natjecanje u pripremanju roštilja "Grill Slavonicu". Sve umorne planinare dočekala je ekipa koja je imala za zadaću pripremiti roštilj i zabavu. Tridesetak članova Društva nakon planinarenja odlučilo je uživati u roštiljanju i manifestaciji. Nakon osvajanja 3. mjesta na istoj, veselju i slavlju nije bilo kraja te je druženje potrajalo do kasnih večernjih sati. Vodič izleta bio je iskusni planinar Branimir Bartolović dok su se za roštilj, piće i dobro raspoloženje pobrinuli članovi sekcije "Kapavac" Zakorenje. Planinarstvo nije samo osvajanje vrhova već druženje, altruizam te povezivanje s ljudima. Ovom prilikom pozivamo sve da nam se pridružite jer planinarenje je opet "IN".

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

03.05.2022.

Tradicionalni izlet na "Trišnjicu" povodom Mladog Uskrsa članova HPD "Sokolovac" Požega

Kako to već nalaže tradicija Društva povodom Mladog Uskrsa članovi HPD "Sokolovac" Požega organizirali su izlet na Planinarsku kuću "Trišnjica". Okupljanje je bilo kod "Ćire" gdje se izmijenila pokoja anegdota i zanimljiva riječ te se krenulo put planinarskog pohoda. Članovi Društva njih dvadesetak automobile je ostavilo kod starog kamenoloma na Papuku gdje su se priključili i ostali zainteresirani. Na izletu se moglo birate dvije ture hodanja jedna ona lakša je išla cestom pored zgrade Šumarskog fakulteta pa sve do "Trišnjice" a druga je išla preko vrha "Tisovac" pa prema "Češljakovačkom visu" te se spuštala na Planinarsku kuću" Trišnjica". U zraku se osjećao da je proljeće već odavno počelo uz cvrkut ptica, proljetno žuborenje potoka te šumu koja je poprimila zelenu boju. Iako je bila najavljena kiša ista je počinjala lagano rominjati u dva navrata ali ništa ozbiljno da bi smela planinare. Izmorene planinare kod njihovog cilja je čekao najstariji i najvjerniji planinar Drago Tomić koji je kod planinarske kuće Trišnjica naložio vatru, skuhao vino, pripremio mesne delicije koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Kao šlag na toru bila je baklava koju je ispekla njegova supruga. Nakon puno smijeha, pošalica i zabave planinarska ekipa se lagano spremila i krenula prema autima. Uz uživanje u prirodi te friškom zraku stiglo se do automobila te se krenulo prema kućama. Vodiči ovog tradicionalnog izleta su bili Predrag Livak iskusni planinarski vodič te predsjednik Društva Bruno Horvat. Još jedna planinarska avantura ostavila je sve planinare pune dojmova te su počeli dogovori za nove susrete. Umor prolazi a zadovoljstvo ostaje. Ovom prilikom pozivamo sve da nam se priključe.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

27.04.2022.

Belišćanski podravski pješački put 2022.

Na ovogodišnjem središnjem planinarskom izletu HPD-a „Belišće“ Belišćanski podravski pješački put (BPPP), okupilo se oko 170 planinara, mladih i djece iz nekoliko planinarskih društava Slavonije, na kojem su bili i članovi HPD-a "Sokolovac" Požega. U ponudi su bile dvije staze, a izletnici su uživali u jedinstvenim prizorima uz rijeku Dravu.
Inače BPPP je nastao 2002. godine prigodom otvaranja umjetne stijene za sportsko penjanje u dvorani osnovne škole u Belišću. To je bila prva umjetna stijena u Slavoniji i Baranji. Stazu puta uredili su tadašnji predsjednik društva Stjepan Savić i tajnik Slobodan Soldo. Staza je ravna uz obalu rijeke Drave, te se podiže prema naselju Bistrinci i cestom do svetišta Sv. Ane, pa kroz šumu i baru Jugovaču (dužine od 16 do 18 km). Stazu su prigrlili svi ljubitelji prirode, a u HPD "Belišće" su  uvjereni  da će svi kad prošetaju njihovom stazom poželjeti ponovno doći. Iako je otprilike sat vremena pred kraj izleta planinare uhvatila kiša, to nije pokvarilo dobro raspoloženje svih koji su nastavili druženje na mjestu okupljanja, uz grah, piće i ukusne i raznovrsne kolače koje su pripremile domaće planinarke. Vodič izleta je bio iskusni planinarski vodič Predrag Livak. 

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.04.2022.

Markacistički izlet članova HPD "Sokolovac" Požega na Požeškoj gori

Markacistička sekcija HPD Sokolovca ove subote je imala akciju na Požeškoj gori. Obnovili su markacije na planinarskoj stazi oznake 504 koja ide od izvora na račvištu s 503 do Dolačkog grada pa kroz šumu ponovno do križanja s 503 pod vrhom Kamen. Također su obnovili markacije na putu oznake 503 od Kuzme da vrha Kamen. Na ovoj stazi ostalo je još malo posla pa se očekuje da će kroz naredne dane planinarska staza oznake 503  biti dovršena u cijelosti. Također su staze očistili od granja kako bi bile što ugodnije za planinarenje. Izlet je organizirala voditelja sekcije Anita Bubak. Ovom prilikom pozivamo sve građane i zainteresirane osobe da nam se priključe u ostvarivanju ideja planinarskog pokreta.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

12.04.2022.

Izlet na Planinarsku kuću "Trišnjica" polaznika škole i članova HPD "Sokolovac" Požega

Nakon fotografiranja kod "Čire" autima se otišlo u Veliku, automobili se ostavljaju na kraju asfalta uz potok Dubočanku. Lagano do starog napuštenog kamenoloma Tisica ekipa se uspinjala putem uz desnu stranu potoka Radiša, poznatiji kao put za Češljakovački vis. Vjetar je bio jak te su bile potrebne kape i rukavice. Uz put je i spomen tabla na  planinara Marijana Tomljanovića-Tome koji je umro na tom mjestu. Na vrhu grebena se izašlo na put koji vodi od Kaniške glave prema Češljakovačkom visu  te ga se sljedilo do Lipove glave gdje se izašlo na široki šumski put za planinarsku kuću i otvoreno sklonište Trišnjica. U optjecaju su kao i svaki puta bile razne delicije iz ranaca koje su se konzumirale uz laganu vatricu u planinarskom skloništu. Požeški planinari su se podružili uz čašicu razgovora s kolegama iz Osijeka. Nakon okrijepe i odmora krenulo se nazad, ali preko vidikovca Tisovac i "Čokinim" putem. Ekipa se spustila do početka uspona kod kamenoloma Tisica i lagano cestom do automobila uz potok Dubočanku koja je za ovo doba godine izuzetno plitka s malo vode. Nakon ugodnog planinarenja društvo je krenulo kućama, zadovoljni jer nije bilo kiše i lošeg vremena kao što su prognozirali. Vodič izleta je bio Branimir Bartolović. Idućeg vikenda Društvo neće organizirati službene izlete zbog nadolazećeg blagdana. Ovom prilikom svim planinarima te žiteljima Požeško-slavonske županije želimo sretan i blagoslovljen Uskrs te neka ga provedu u krugu svojih obitelji. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

11.04.2022.

Izlet članova HPD "Sokolovac" Požega na "Krndijske stjenjake"

U organizaciji HPD Orahovica održani su deveti po redu "Krndijski stjenjaci". Šest članova HPD Sokolovac Požega, od toga 4 polaznika opće planinarske škole, pridružilo se planinarskoj manifestaciji na Krndiji koja je ovaj put bila zamotana u snježno ruho. Kiša i snijeg prošlog su tjedna dodatno začinili uvjete na stazi. U skladu s tim, organizator je prilagodio plan za hodanje: vinska cesta Orahovica - ribnjak - stjenjak Sokoline - oko Lukovačkog brda prema curku Lukovac - paralelno s cestom do markacije za manastir - oko Topličkog brda - prečica nizbrdo prema Topličkom potoku - makadamskom cestom do početne točke na vinskoj cesti. Vodiči Zorko Steiner i Brane Pecek, koji su po zahtjevnom vremenu i terenu uspjeli provesti kružnom stazom 22 planinara bez ozljeda i s puno osmjeha. Koordinator izleta ispred HPD "Sokolovac" Požega je bio iskusni planinar i vodič Dražen Jakoubek. Pozivamo sve da nam se pridruže u aktivnostima, izletima i druženja. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

06.04.2022.

Izlet HPD "Sokolovac" Požega na Požeško brdo

Vrijedni i izleta željni članovi HPD "Sokolovac" Požega ove sunčane nedjelje okupili su se na Trgu Svetog Trojstva u Požegi kako bi odradili još jedan zanimljivi planinarski izlet.

Nakon kratkog razgovora njih dvadesetak je krenulo put Požeške gore nekim neobilježenim, ali zanimljivim stazama i putevima koji su možda nepoznati ili sakriveni većem dijelu javnosti te samim time predstavljali su izazov planinarima. Trasa ovoga izleta je bila: Trg Svetog Trojstva (157 m) – Veliki Kamen – repetitor (316 m) – kapelica Sv. Vida (296 m), ruševine Thallerove kolibe, Jurkovićeva vikendica, potok Komušanac, Badine – Fratrovica – Vučjak – Trg Svetog Trojstva. Vesela planinarska družina prilikom hodanja navedenim potezom je prolazila prekrasnim stazama Požeške gore s koje su se pružali prekrasni vidici na suncem okupanu Požegu. Veća pauza je iskorištena za takozvani pec party koji vole planinari. Na rasporedu je bila domaća slavonska slanina te tradicionalni kolači.

Duljina staze je bila ugodnih 6 km što nije predstavljalo neki veći problem sudionicima izleta. Vrijeme je bilo sunčano i izrazito toplo što je svakako doprinijelo da je većina sudionika bila u kratkim rukavima. Nakon osvježenja na izvoru "Fratrovice" krenulo se u smjeru parkiranih automobila gdje se došlo oko 14:30 h.  Vodiči ovoga zanimljivog izleta bili su Tomislav i Andrej Garilović.

Veliko je zadovoljstvo da se sve veći broj građana uključuje u rad i aktivnosti Društva što sve članove čini zadovoljnima jer se planinarska ideja promiče dalje. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Svakako nam se pridružite uvijek ste dobrodošli.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

29.03.2022.

Postavke pristupačnosti