Planinarske aktivnosti

Gljivarski izlet na Požeškoj gori

S obzirom na veliki interes kod članstva te ostalih zaljubljenika u prirodu i gljivarenje HPD "Sokolovac" Požega odnosno njegova sekcija "Kapavac" Zakorenje ove je godine organiziralo jedan zanimljiv planinarski izlet na Požešku goru. Cilj izleta nije bilo samo hodanje već i branje gljiva te ostalih jesenskih plodova. Već po tradiciji planinarska družina se okupila kod "Ćire" te krenula put mjesta Zakorenje gdje je bilo okupljanje kod Planinarske kuće "Bajin kijer" vrijednog domaćina Slavka Lončarevića. Prilikom dolaska svi okupljeni gosti su se okrijepili poznatim slavonskim pićima po kojima je poznat ovaj kraj. Na gljivarski izlet je krenulo tridesetak članova HPD "Sokolovac" i ostalih planinarskih prijatelja te zaljubljenika u prirodu i gljive. Staza kojom su prolazili planinari išla je najljepšim dijelovima Požeške gore prema najvišem vrhu na njoj "Kapavcu". Tijekom puta planinari su mogli pronaći brojne vrste gljiva te nešto i naučiti o njima. Osim gljivarenja u šumi su se mogli pronaći i drugi brojni šumski plodovi orasi, jabuke te kestenje koje su izazivali interese kod planinara. Nakon napornog hodanja te puno blatnjavih i uskih staza put je vodio nazad ka Planinarskoj kući. Planinarke društva na čelu s Dragicom Anić priredile su za umorne i iscrpljene planinare pravu gozbu od gljiva počevši od omleta pa sve do pohanih gljiva i pečenih kestena. Naravno kakva bi to bila zabava i druženje da se nije degustiralo vrhunsko vino kuće koje je priredio domaćin. Pjesma i ples su se nastavili do kasnih poslijepodnevnih sati. Puni veselih dojmova vrijedna ekipa je krenula kućama sa zajedničkim zaključkom da sve treba ponoviti i dogodine. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat a gljivarski vodič Ivica Funtek ispred sekcije Društva "Kapavac" Zakorenje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

03.10.2022.

Požeški planinari na tradicionalnom susretu u Feričancima

Članovi HPD "Sokolovac" Požega ovog vikenda su gostovali u Feričancima na poziv svojih planinarskih prijatelji HPD "Sokol" na 31. tradicionalnom planinarskom susretu "Kroz vinograde i šume". Planinarska družina se okupila već po tradiciji ranim jutrom kod "Ćire" te se zaputila prema Feričancima. Po dolasku na događaj svi prisutni planinari su se okrijepili planinarskim doručkom. Na manifestaciji se okupilo oko 200-tinjak planinara iz 12 planinarskih društava. Vodiči su poveli planinare na dvije staze duljine 9 i 13 km. Tijekom izleta požeške planinare te ostale sudionike je pratilo ugodno sunčano vrijeme. Staze su vodile kroz prekrasno zelenilo slavonskih šuma i vinograda u kojima se tek naziralo šarenilo jeseni. Nakon  povratka sa staza planinari su se okupili u centru Feričanaca gdje se održavala manifestacija 5. "Festival frankovke". Planinari su degustirali probrana vina te uživali u gastro ponudi uz tamburaše. Vrhunac večeri bio je koncert grupe "Opća opasnost" dok je druženje potrajalo do dugo u noć. Vidno zadovoljni i puni dojmova planinari su se vratili u Požegu s pozivom da im se pridružite.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

27.09.2022.

Markacistički izlet sekcije HPD "Sokolovac" na Papuku

Markacistička sekcija HPD Sokolovca nakon ljetne stanke nastavlja uređivati i obilježavati staze za koje je zadužena prema registru staza Hrvatskog planinarskog saveza. Ove nedjelje akcija je bila na Papuku. Obnovili su markacije i uredili stazu oznake 119 koja počinje kod kamenoloma Tisica, a završava kod Loparne gdje se spaja sa stazom Planinarski dom Lapjak - Česljakovački vis. U akciji su sudjelovali: Beta Radetič, Filip Federbar, Dragica Stanić, Krešimir Bubak i Anita Bubak, voditeljica markacističke sekcije HPD Sokolovca. Iduće akcije markacističke sekcije nastavljaju se na Papuku.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

27.09.2022.

Požeški Martinjski put

Na tradicionalnom izletu Požeški Martinjski put u prošlu nedjelju na Požeškoj gori planinari HPD-a Sokolovac Požega cijeli dan su imali predivno vrijeme i uživali su u krajoliku Požeške gore. Krenuli su u dogovoreno vrijeme s Trga Sv. Trojstva preko Kalvarije i brda Sokolovac do grebena Sv. Jelena. Prije ulaska u šumu na putu prema Vrhovačkom gradu već po tradiciji dočekao ih je požeški vinogradar i vinar Brana Smolić, gdje su se odmorili i okrijepili uz čašicu razgovora i konzumaciju smokava pride.

Uslijedio je spust po "škljiskom" terenu na Šicanu (bivša streljana u ulici Jagodnjak) gdje su se okrijepili uz voće, sir, ribu, sendviče, kolače, pivo i liker, pa su zatim nastavili preko Seoca, kroz vinograde i polje lavande do kapelice Sv. Vida i Vintaškim putem nazad do polazne točke. Uz ugodno druženje, laganu šetnju kroz šumu crnogoricu i bjelogoricu, vinograde i puteve te uživanje u prirodi, četiri sata prošla su u tren oka. Vodič ovog tradicionalnog izleta je bio prokušani planinar Predrag Livak. Ovom prilikom pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže u budućim planinarskim aktivnostima.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

21.09.2022.

Godišnjica smrti istaknutog požeškog novinara, planinara i pisca Ivana Jakovine, poznatim pod nadimkom "Mali Pajdo"; Ekspedicija "Mali Pajdo" Innsbruck 2022.

I ove godine smo obljetnicu smrti mog djeda Ivana Jakovine, poznatim pod nadimkom "Mali Pajdo" obilježili na planinarski način u Innsbrucku gdje smo održali 11. planinarsku ekspediciju naziva "Mali Pajdo" Innsbruck 2022.
Ova putopisno-planinarska ekspedicija simboličnog naziva "Mali Pajdo" pokrenuta  je 2011. godine u znak sjećanje na Ivana "Malog Pajdu" Jakovinu, kao i promicanje Požeštine i planinarenja.
U posljednjem desetljeću osvojeni su razni planinarski vrhovi poput Triglava u Sloveniji, Jebel Toubkala u Maroku, Musale u Bugarskoj, Zugspitza u Njemačkoj...
I ove godine skupila se sedmeročlana grupa pajdašica i pajdaša iz raznih dijelova Europe i planinarskim druženjem u stilu Ivana "Malog Pajde" Jakovine, veselo i opušteno obilježila sada već tradicionalni i internacionalni planinarski događaj.
U usponu su sudjelovali Davorin i Ivan Jakovina iz Požege s prijateljima planinarima Ivanom iz Münchena, Tenom iz Berlina, Elli iz Atene i Aleksandrom i Petrom koji su za ovu prigodu doletjeli s Islanda.
Skupina se zaputila iz Innsbrucka žičarom Nordkette do vrha Hafelekarspitze na visini od 2.334m, koji je ujedno i polazište za planinarenje Goetheovim putem.
Nakon kratke zdravice i prigodne ceremonija uz dodjelu zahvalnica i recitiranje nekoliko "Pajdinih" pjesama, skupina je nastavila svoj pohod Goethewegom do planinarskog doma Pfeishütte na visini od 1922 metara gdje se dobro raspoloženje uz pjesmu i veselje nastavilo dugo u vedru alpsku noć.
Ovim usponom dogovorena je družba za sljedeću godinu u isto vrijeme na nekim od planinskih vrhova.
Ivan Jakovina bio je aktivan planinar HPD "Sokolovac 1898." iz Požege, gdje je bio vodič društvenih izleta i omiljeni planinarski prijatelj.

Tekst: Ivan Jakovina

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

14.09.2022.

Izlet HPD "Sokolovac" Požega "Tragom putopisa J. Kempfa" po Požeškom brdu

Već po tradiciji članovi Društva su i ovu promjenjivu nedjelju što se vremena tiče odlučili provesti u planinarskim skitnjama i druženju. Desetak vrijednih i za izlet spremnih planinara za početak svoje dionice izabralo je Trg Sv. Trojstva ispred Gradske kuće gdje je po tradiciji odrađeno fotografiranje. Planinari su krenuli Sokolovom ulicom preko Jagodnjaka i Fratrovice Požeškim vinogradarskim putem. Tijekom cijelog puta planinare je pratilo promjenjivo vrijeme te je bilo prilično toplo i sparno. Tijekom uživanja u prirodi u šumi planinarska družina se redovno okrepljivala slavonskim delicijama iz ruksaka što im je davalo snagu za njihov pohod. Put je dalje vodio Komušinom, Vrandukom, Vincelovskim putem te  je prolazio pored kapelice Svetog Vida. Tijekom hodanja neprekidno su se izmjenjivali prekrasni pejzaži prirode na Požeškoj gori koja već lagano oblači svoje jesensko ruho. Tijekom hoda mogle su se vidjeti razne životinje, a sve izletnike uz neprekidne šale zabavljao je cvrkut ptica. Izlet se završio dionicom od Grožđanskog puta  pa sve prema ulici Svetog Duha i Trga Sv. Trojstva. Tijekom izleta planinari su prehodali oko 11 km što je bio jedan dobar trening za buduće aktivnosti. Vodič ovog izleta je bio vrsni planinar i poznavatelj Požeške gore Tomislav Garilović uz pratnju svoga psa Mishka.
Hrvatsko planinarsko društvo "Sokolovac" Požega utemeljeno je 1898. godine. Prije čina utemeljenja požeške podružnice Hrvatskog planinarskog društva, Središnjica HPD u Zagrebu je imenovala povjerenike HPD-a za Požegu u osobama dvojice uglednih Požežana, Franje Cirakija i Ignjata Thallera, koji su radili na osnivanju i ustrojavanju planinarske podružnice, a koji čin je realizirao Julije Kempf 1898. godine. U spomen na njega i mjesta o kojima je pisao organizira se tradicionalno planinarski izlet Društva. 

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.09.2022.

Izlet HPD "Sokolovac" Požega "SREDNJI VELEBIT – DABARSKI KUKOVI"

Dabarski kukovi su stjenoviti greben na srednjem Velebitu. Protežu se od vrha Bačića kuka na sjeverozapadu do Ljubičkog brda na jugoistoku iznad Baških Oštarija u duljini od 10 kilometara.

Dabar je stari naziv za duboku šumsku dolinu ili provaliju u obliku korita, a dulibe su manje ili veće zaravni omeđene šumskim zelenilom. Grebenska staza je na prosječnoj nadmorskoj visini iznad 1100 ms vrlo malim oscilacijama u visini od jednog do drugog vrha (do 150 m). Planinarenje kroz kukove nije lagano, ali zato slijedi nagrada u obliku prekrasnih vidika sve do mora i otoka. Planinari iz HPD Sokolovac Požega odlučili su doživjeti tu ljepotu kukova, dabrova, duliba, stijena. Dvodnevni izlet podijelili su na dvije ture. Prvi dan: zaseok Stupačinovo – Vrani kuk 1119 mnv – Široki kuk 1081 mnv – Butinovača 1127 mnv – Premužićeva staza – Stupačinovo. Drugi dan: Stupačinovo – Kiza 1274 mnv – Kuk od Pećice 1266 mnv – Stupačinovo. Atraktivno, divlje i uzbudljivo iskustvo za 16 planinara koji su se odvažili na avanturu. Vodič ovog izleta je bio prekaljeni planinar Dražen Jakoubek.  "Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje” ovom krilaticom pozivaju se svi ljudi dobre volje da se pridruže Društvu i njegovim aktivnostima.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

12.09.2022.

Planinari HPD "Sokolovac" Požega nastavili su sezonu na Dilj gori i Ruševačkoj "Iššijadi"

Požeški planinari nakon ljetne stanke nastavili su planinarsku sezonu s prekrasnim izletom na Dilj goru te gastro manifestaciji koja se održava po četvrti put u Ruševu poznatoj "Iššijadi". Već po ustaljenoj tradiciji planinari su se okupili kod "Ćire" u Požegi te krenuli put sela Ruševa u Čaglinskoj općini. Prije početka izleta domaćini su planinare ponudili izabranim pićima ovoga kraja te prigodnim osvježenjima. Planinare su pozdravili te zahvalili na dolasku predsjednica udruge Put istina i život Andrijana Plavi i voditelj sekcije Ruševo HPD-a "Sokolovac" Požega Željko Emić te iskazali zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom. Predsjednik HPD "Sokolovac" Požega Bruno Horvat tom prigodom je rekao da je ovo druga godina kako se organizira ovaj planinarski pohod, a sve u cilju promocije ovoga kraja Dilj gore te same gastro manifestacije koja okuplja brojne izletnike i posjetitelje. Nakon zajedničkog fotografiranja krenulo se na stazu koja je prolazila najljepšim predjelima ove gore. Vrijeme je bilo sunčano bez vjetra tako da su planinari mogu uživati u svakome trenutku svoga izleta. Prolazeći brojnim puteljcima, stazama te livadama izletnici su se redovno okrepljivali brojnim samoniklim voćem. Nakon dva sata hoda planinari su došli do vidikovca iznad Sovskog jezera gdje se pruža prekrasan pogled na Požešku dolinu i njenu okolicu. Došavši na Sovsko jezero planinari su vrijeme iskoristili za fotografiranje i osvježenje iz ruksaka uz tradicionalnu planinarsku hranu i pića. Vidno zadovoljni, planinari su krenuli nazad prema Ruševu gdje su prolazili kroz šume i polja koja su nekada mještani obrađivali međutim danas zjape prazna i čekaju neka druga, bolja vremena. Cijelim putem planinarska družina vrijeme je kratila veselom pjesmom te šalama i upadicama. Vrativši se na manifestaciju umorni, ali vidno zadovoljni planinari su obišli natjecatelje i sadržaje koji se nude. Za kraj izleta svi su si dali oduška te probali gastro specijalitete ovoga kraja, patke i piliće s ražnja te nadaleko poznati pileći paprikaš koji se tradicionalno priprema na ovoj manifestaciji. Zabava se nastavila do kasnih poslijepodnevnih sati uz Tamburaški sastav Srce bećarsko. Manifestacija je održana u spomen na branitelje poginule u Domovinskom ratu s prostora župe Ruševo Stipu Kovačevića, Zdenka Fržuljevića, Zorana Petrovića i Dragu Kneževića dok su pokrovitelji bili Ministarstvo hrvatskih branitelja i općina Čaglin. Vodič ovog odličnog izleta je bio Josip Jelić vrsni poznavatelj Ruševačkog kraja i okolice.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

05.09.2022.

Održan 13. Astro party na Papuku

Usprkos lošim vremenskih prilikama te nevremenu koje je zadesilo požeštinu ovog vikenda na Papuku je održan još jedan Astro party, 13. po redu. Zbog izvanrednih okolnosti te lošeg cestovnog pristupa planiranoj lokaciji koje je uzrokovalo nevrijeme na Metaljci kod sela Mrkoplje na Papuku organizatori događaja odlučili su isti prebaciti u Striježevicu kod Jezera. Na navedenoj lokaciji je postavljen teleskop za promatranje neba koji su mogli koristiti svi zainteresirani. Nažalost, vrijeme nije poslužilo ljubitelje astronomije koji su zbog oblaka bili zakinuti za promatranje neba i zvijezda. Tijekom događaja posjetitelji partyja su bili upućeni u korištenje programa Globe at Night.
Globe at Night (Globus noću) je međunarodna inicijativa građana-znanstvenika čiji je cilj podizanje svijesti o utjecaju svjetlosnog zagađenja. Tijekom večeri korištenjem programa moglo se izmjeriti i poslati zapažanja svjetline noćnog neba. Navedena aplikacija može se koristiti i na drugim područjima, a sve u smislu mjerenja svjetlosne "zagađenosti" prostora. Druženje je nastavljeno uz razgovor o astronomiji u lokalnom kafiću. Neumorni organizatori događaja i ove godine su bili Miroslav Mesić i Zdravko Dragaš uz partnerstvo i podršku HPD "Sokolovac" Požega i OŠ "Vilima Korajca" iz Kaptola. 

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

24.08.2022.

HPD "Sokolovac" obnovio sve svoje staze na Požeškoj i Babjoj gori

Markacistička sekcija HPD "Sokolovca" jučer je obnovila markacije i uredila prvi dio staze Martinjski put Il. oznake 506. Prvi dio put kreće od Trga Sv.Trojstva preko brda Kamen do kapelice Sv  Vida pa sve do Šicane. Drugi dio tog puta obnovili su na prethodnom markacističkom izletu od Šicane preko grebena Sv. Jelena do spoja s putom oznake 505. Današnjom akcijom obnovljene su sve staze HPD "Sokolovca" na Požeškoj i Babjoj gori te je time markacistička sekcija HPD "Sokolovca" realizirala prvi dio plana aktivnosti za ovu godinu. Iduće akcije Društva biti će na planinarskim stazama na Papuku. Markacistički izlet je organizirala voditeljica sekcije Anita Bubak.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

04.07.2022.

HPD "Sokolovac" Požega organizirao zadnji izlet prije ljetne stanke: "Izlet u susret ljetu na Papuku"

Unatoč jako vrućem i sparnom vremenu veliki broj planinara Požeškog "Sokolovca" okupio se ove nedjelje kod "Ćire" kako bi pred ljetnu stanku odradili još jedan zanimljivi planinarski izlet koji ih je vodio na planinu Papuk. Nakon okupljanja planinarska družina je krenula put Velike odnosno točnije "radovanačkog pašnjaka" odakle su planinari krenuli na svoj pohod. Šumskom cestom su prolazili pored "Sokolina" poznatog penjališta pa sve do kraja puta gdje je ekipa napravila kraću pauzu kako bi se okrijepila po sparnom vremenu. Nakon odmora uspon je vodio prema Orahovim vodama te sve do vrha Ivačke glave (913 m/nv). Pogled je bio gotovo fenomenalan bez puno izmaglice na vrh Papuka te se mogla lako uočiti Podravina i brda u Mađarskoj. Jednostavno panoramni pogled je sve ostavio bez daha te su planinari odlučili napraviti pauzu kako bi duže mogli uživati u pogledu. Put je vodio dalje prema planinarskoj kući "Mališćak" od kuda se vidi lijepo vrh Papuka, Ivačka glava koja je nedavno "osvojena", "Nevoljaš" tj. južna strana Papuka. 

Preko vidikovca na vrhu "Mališćaka" planinari su stigli do Južnog grebena s pogledom na cijelu Požešku goru, Psunj, zapadni Papuk, a mogla se je vidjeti i Motajica i Kozara u Bosni.

Jednostavno prekrasna planinarska tura koja je ispunila sva planinarska očekivanja te napunila baterije. Od žarkog sunca planinare su štitili oblaci te visoko drveće. Završetak izleta je bio rezerviran za piće u jednom od poznatih kafića u Velikoj.  Navedenim izletom planinari HPD "Sokolovac" su ušli u ljetnu stanku s izletima međutim planinarske aktivnosti i akcije se nastavljaju. Posebno veseli činjenica da rad i aktivnosti Društva prepoznaje sve veći broj građana, a posebno mladi koji se učlanjuju.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

28.06.2022.

Radna akcija planinara na PD "Lapjak" i PK "Trišnjica" u Velikoj

Planinari HPD "Sokolovac" Požega iskoristili su ovu sunčanu i po temperaturi ljetnu nedjelju za uređenje i održavanje svojih planinarskih objekata na Papuku. Na vrućih 32 stupnja okupljanje je bilo kod Planinarskog doma gdje su se planinari organizirali u dvije grupe. Jedna grupa je otišla prema "Trišnjici" dok je druga grupa radila posao kod Doma. Članovi Društva redovno održavaju svoje objekte koji su u njihovom vlasništvu kako bi bili u punoj funkciji te u mogućnosti održavanja brojnih izleta i manifestacija te ugošćivanja planinara iz cijele Hrvatske. Vrijedna ekipa ove nedjelje je pokosila cijeli prostor oko planinarskog doma trimerima te porezala granje i očistila puteve. Također je došlo na red čišćenje unutrašnjosti doma od sanitarnih čvorova, kuhinje i hodnika te montiranja pridošlog novog inventara i namještaja. Kako bi prostor zasjao u punom sjaju uređeni su i cvjetnjaci oko Doma. Nedjeljnom akcijom planinari su na Planinarskoj kući odradili veliki posao čišćenja smeća, uređivanja staza, pripremanjem drva te farbanjem planinarske klupe koja je omiljeno mjesto okupljanja svim izletnicima. Poslije radnih aktivnosti Društvo je organiziralo za svoje članove zajednički ručak i okrjepu uz hladna pića nakon čega se druženje nastavilo do kasnih poslijepodnevnih sati. Radnim akcijama HPD "Sokolovac" Požega želi svoje objekte držati u primjerenom stanju, ali ujedno i potaknuti planinare te druge građane koji se pridružuju na rad za opće dobro. Posebno je interes uključivanje što većeg broja mladih ljudi u aktivnosti koje se odnosi na očuvanje prirode i životnog prostora u kojemu radimo.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

20.06.2022.

Planinari Požeškog "Sokolovca" na tradicionalnom pohodu "Lipanj u Lipiku"

Temeljem poziva planinarskih prijatelja iz PD "Lipa" iz Lipika, planinari HPD "Sokolovac" Požega ove subote su otišli na tradicionalni planinarski pohod "Lipanj u Lipiku". Već po tradiciji planinari su se okupili kod "Ćire" te nakon fotografiranja krenuli su put Lipika. Nakon gotovo sat vremena vožnje došli su do svoga odredišta i mjesta okupljanja u Lipičkom parku kod Jelkinog brijega. Nakon planinarskog doručka i male okrijepe organizator je pozdravio sve prisutne te predstavio program planinarskog pohoda. Nakon otvorenja osobnim automobilima krenulo se put sela Skenderovci gdje je sve izletnike očekivalo iznenađenje. Vožnjom turističkim vlakićem od navedenog mjesta planinari su uživali u prekrasnim pogledima na planinu Psunj sve do dolaska u mjesto Šeovica gdje je bio planiran početak pohoda. Planinarska tura je vodila od mjesta Šeovica - Cvijina staza- Begovača- skl. Točkica. Navedenu stazu planinari su svladali za oko 5h hoda. Planinarska družina je prolazila najljepšim predjelima Psunja te je uživala u ljetnim temperaturama koje su se penjale do 32 stupnja. Šuma je mirisala na dolazak ljeta te se osjetila velika sparina u zraku dok je biljni svijet bio u punom obujmu. Došavši na planirani cilj organizator je pripremio već po tradiciji vrhunski planinarski grah te obilje tekućih napitaka kako bi se izbjegla dehidracija. Nakon ručka slijedio je odmor, druženje i kovanje planova za jesen. Teškog, ali zadovoljnog koraka, planinari su krenuli prema svojim automobilima obasjani ljetnim suncem pod velikom vrućinom. Vidno zadovoljni i sretni pohod je završen u jednom od poznatih Lipičkih kafića. Zaključak je da dogodine se pohod sigurno ponavlja. Koordinator izleta je bio predsjednik HPD "Sokolovac" Požega Bruno Horvat. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

20.06.2022.

Završena Opća planinarska škola HPD-a "Sokolovac" Požega

Nakon tri mjeseca teoretskog i praktičnog dijela polaznici opće planinarske škole, njih dvadeset, dobilo je zaslužene diplome. HPD "Sokolovac" Požega organizirao je besplatnu planinarsku školu za članove Društva te sve zainteresirane građane. Svi oni koji su htjeli nešto naučiti o planinarstvu te zakoračiti u svijet planina i prirode bili su dobro došli. Tom prigodom polaznici su mogli naučiti o povijest planinarstva, planinama Požeštine, Geoparku prirode Papuk, planinarskoj opremi, kretanju i boravku u planinama, orijentaciji te mnogim drugim važnim planinarskim temama koje su neophodne za boravak u prirodi. Predavanja su bila zanimljiva, iz osobnih iskustava predavača koji su dugogodišnji stručnjaci i znalci u tome području. Organiziranjem navedene škole HPD "Sokolovac" Požega želio je popularizirati planinarenje kod naših građana, a pogotovo kod onih mlađih. Planinarenje nije samo hodanje po planinama i osvajanje vrhova već je prvenstveno prijateljstvo, altruizam, čovjekoljublje i domoljublje koje u svojim temeljima razvija. Voditelj planinarske škole je bio iskusni vodič i prekaljeni planinar Branimir Bartolović. Priznanja i prigodne knjige biblioteke "Papuk" uručio je predsjednik HPD "Sokolovac" Bruno Horvat. Nakon službenog dijela druženje se nastavilo uz okrjepu do kasnih večernjih sati kako to već i priliči planinarima.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

15.06.2022.

Planinari HPD "Sokolovac" Požega sudjelovali na tradicionalnom 29. Antunovskom pikniku u Londžici

Već tradicionalno Požeški planinari svake godine sudjeluju na tradicionalnom Antunovskom pikniku u Londžici. Tako su se i ove godine okupili kod "Ćire" u ranim jutarnjim satima i krenuli put Našica. Našički planinari ugostili su 17 planinarskih društava iz Vinkovaca, Đakova, Kutjeva, Požege, Cerne, Đurđenovca i Feričanaca. Planinari su se okupili ispred novouređene planinarske kuće Krndija u Londžici, koja je i simbolično otvorena. Planinarska kuća Krndija temeljito je obnovljena i uređena, a osim utočišta i mjesta za druženje i radne sastanke, ujedno je i obavještajna točka Hrvatske gorske službe spašavanja. Nakon pozdravnih govora domaćina u prigodnom glazbenom dijelu nastupili su članovi puhačkog orkestra Gradske glazbe Našica odsviravši nekoliko skladbi. Planinari su imali prigodu obići dvije ponuđene staze – dužu preko Ivinih vrela i Bedemgrada (oko 5 sati hoda) i nešto kraću preko Male Londžice i Marinović brda, oko 4 sata hoda. Nakon ugodnog hoda i planinarenja po lijepom i uglavnom toplom vremenu planinari su se nastavili družiti uz prigodan domjenak u Planinarskoj kući Londžica. Puni dojmova i ugodnih pejzaža na Krndiji, Požeški planinari su se u poslijepodnevnim satima uputili svojim kućama. Idućeg vikenda pozivamo sve koji žele da nam se pridruže u još jednom planinarskom izletu "Lipanj u Lipiku" te radnoj akciji koja je predviđena u nedjelju na PD "Lapjak" u Velikoj te PK "Trišnjica". Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.06.2022.

Markacistički izlet sekcije HPD "Sokolovac" Požega

Ovaj vikend markacistička sekcija HPD "Sokolovca" obnavljala je markacije i uređivala drugi dio Martinjskog puta II. na Požeškoj gori od Šicane preko grebena Sv. Jelena pa do križanja s planinarskim putem oznake 505.
HPD Sokolovac zadužen je za održavanje i uređivanje 74,5 km staza, a formiranjem markacističke sekcije u posljednjih godinu dana obnovljeno je oko 28 km staza. Iduća akcija biti će prvi dio Martinjskog puta II. oznake 506. Stoga pozivamo članove HPD "Sokolovca" i ostale zainteresirani građane da se pridruže.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.06.2022.

 Uspješan tečaj za markaciste Požeških planinara

U organizaciji Komisije za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza i suorganizaciji HPD "Dilj gora", u Slavonskom Brodu 04. i 05. lipnja 2022. u planinarskom domu "Đuro Pilar" na Dilj gori održan je Tečaj za markaciste koji su uspješno završili članovi HPD "Sokolovca" Anita i Krešimir Bubak i članovi HPD Gojzerice Anto Bošnjak i Ivan Miljanović. Članovi oba društva izmijenili su iskustva i zajedničke želje za što kvalitetnijim održavanjem planinarskih puteva na području gora koje nas okružuju.

Tečaj se provodio prema Programu tečaja za markaciste Hrvatskog planinarskog saveza, a bio je namijenjen planinarima koji žele održavati planinarske putove.

Markacisti su planinari koji obilježavaju i održavaju planinarske putove na volonterskoj razini kako planinari ne bi zalutali. HPD "Sokolovac"  odgovorno je za uređivanje i održavanje 74,5 km staza na Papuku i Požeškoj gori, stoga poziva sve zainteresirane članove da se priključe radu markacistička sekcije i sudjeluju u budućim edukacijska Komisije za planinarske putove HPS-a.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

06.06.2022.

Izlet članova HPD "Sokolovac" Požega na Stari grad podno "Kapovca" na Krndiji

I ova nedjelja po tradiciji je bila povod da vrijedni požeški planinari krenu na planinarski pohod. Iz Požege je krenulo desetak članova prema Kutjevu i na prijevoju prema Orahovici kod kamenoloma ekipa je ostavila vozila gdje su ih čekala još dva člana društva i jedan iz Slavonskog Broda. Laganim tempom po putu nad koji su se nadvile grane koje stvaraju ugodnu zaštitu od vrelog sunca planinari su stigli do Starog grada. Nakon toga slijedio je odmor i fotografiranje te se kretalo prema vrhu Kapovac 792 mnv gdje se pravi duži odmor za jelo, piće i slastice iz domaće radinosti koje su nezaobilazan dio svakog planinarskog izleta. Ekipa se popela i na novi vidikovac s kojeg se pruža pogled sve do planinskih vrhova u Mađarskoj i veliki dio Podravine. Nakon jela i odmora po sparnom i vrućem vremenu planinari se kreću opet kroz hladovinu bukove šume prema autima. Ugodan izlet bez velikih napora bio je idealan za ovu sparnu i po temperaturi gotovo ljetnu nedjelju. Izlet je trajao četiri sata koja su brzo prošla uz dobru atmosferu i planinarske pošalice kojih i ovaj put nije nedostajalo. Vodič ovog izleta je bio voditelj planinarske škole i iskusni vodič Branimir Bartolović.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

06.06.2022.

Članovi HPD Gojzerica pohodili na Južnu terasu Papuka, 5.6.2022.

U nedjelju, 5.6.2022. u sklopu Dana otvorenih vrata udruga, članovi HPD Gojzerica organizirali su izlet na južnu terasu Papuka! Put ih je odveo podno Papuka na dio koji se naziva Poljanice odakle su krenuli put vidikovca južna terasa. Nakon gotovo sat vremena hoda došlo se do vidikovca. Ovaj vidikovac je sve sudionike izleta oduševio i ostavio bez daha. Gotovo pola sata su radili pauzu za fotografije, klopu i uživanje u blagom povjetarcu. Oduševljeni planinari su se izjasnili da je ovo definitivno jedan od najljepših vidikovaca u našem gorju pa i šire! Pod dojmom predivnih vidika na Zlatnu dolinu, zaputili su se prema svojim automobilima i nastavili put Požege svojim kućama.
Vodič ovog izleta bila je Ana Kesić uz asistenciju pomoćnih vodiča Bore Jukića, Anite Savić i Darka Radakovića!

Izvor: HPD Gojzerica Požega

06.06.2022.

Članovi HPD Gojzerica posjetili Nacionalni park Mljet

U sklopu petodnevnog godišnjeg izleta Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega posjetila je Nacionalni park Mljet. Osim ”Gojzerica” izlet su pohodili i prijatelji planinari iz PD Dilj gora Slavonski Brod, HPD Strmac Nova Gradiška, HPD HZZO Požega i HPD Sokolovac Požega.

Organizaciju i vođenje ovog izleta, kao i prethodnih godina, na sebe je preuzeo predsjednik društva HPD Gojzerica Požega Višeslav Turković. Izlet su započeli u ranim jutarnjim satima na autobusnom kolodvoru u Požegi te su se autocestom preko RH spustili prema Pelješcu i trajektom prešli na otok Mljet.

U večernjim satima stigli su do Hotela Odisej u Promeni, gdje ih je čekao smještaj i večera. Ispred sebe imali su puna tri dana za istraživanje otoka, ali i za obilazak unaprijed utvrđenih destinacija. Prvi dan pješice su obišli Malo i Veliko jezero, popeli se na predivan vrh Mt Montokuc 256 mnv i za kraj posjetili su otočić Sv. Marija na kojem se nalazi istoimeni benediktinski samostan.

Za drugi dan ostavili su uspon na najviši vrh otoka Velji grad KT HPO 514 mnv, koji je započeo u Babinom polju najvećem naselju na otoku koje je smješteno u središtu otoka. Uspon nije bio nimalo lak zbog nedostatka raslinja i hladovine te završnog uspona kada su se hvatajući za stijene provlačili do vrha.

Kako kažu iskusni planinari, što se vrh osvoji većom mukom to vam pruža i veće zadovoljstvo, pa su na vrhu osjetili ogromno zadovoljstvo zbog ostvarenog uspjeha. Po silasku s vrha obišli su čuvenu Odisejevu špilju koja se nalazi u neposrednoj blizini uz obalu, a nakana da se tamo okupaju propala je zbog velikih valova i hladnoće mora.

Treći dan otputovali su autobusom do naselja Polače gdje se nalaze ostaci rimskih zidina i ranokršćanske bazilike. Po završetku obilaska nastavili su na drugi kraj otoka s ciljem obilaska najljepše pješčane plaže na otoku, svima poznate Saplunare. Tamo su dugo i opušteno uživali u kupanju sve do povratka u hotel.

Tri dana u dobrom društvu vrlo brzo prođu te su ih upotpunili večernjim druženjima uz obalu mora. Malo pjesme, malo plesa i pokoja čaša dizali su atmosferu kako bi se što bolje proveli i opustili. Pet dana maknuti se od svih obaveza i zaboraviti na stvarnost, neopisiva je blagodat koju su osjetili učesnici ovog turističko – planinarskog izleta.

Izvor: HPD Gojzerica Požega

06.06.2022.

HPD Gojzerica s najmlađim članovima u potrazi za blagom

I ove se godine HPD Gojzerica Požega uključila u obilježavanje Dana otvorenih vrata udruga sa svojim aktivnostima. Jedna od njih je bila ''Potraga za blagom'' na Starom gradu u Požegi, u petak 3.6.2022.

Na početku potrage okupilo se 30-tak djece podijeljeno u pet timova. Čekali su ih skriveni tragovi i zadaci koje su morali ispuniti kako bi došli do blaga. Stari grad su prešli uzduž i poprijeko, a usput su naučili svezati čvor „osmicu“, upotrebljavati kompas, je li bolje na izlet ponijeti čvarke ili voćni jogurt, je li viši Mt. Everest ili Požeška gora, tko sve može planinariti i što napraviti sa smećem koje ostaje kad se planinari. Malo su se mučili s time koje je more prije jako puno godina bilo na ovom prostoru, pa se dosjetili da je Panonsko more, a uspješno je razriješena i dilema oko toga jesu li Venera, Mars i Zemlja planine u Hrvatskoj ili ipak nisu.

 - Potraga je završila s jednim sudionikom (pridružila se jedna gospođa krpeljica) i jednim žuljem više. Srećom, na kraju je sve sudionike čekalo mnoštvo bombona, čokoladica, sokova i čokoladnog mlijeka (smeće je skupljeno i odloženo gdje treba baš onako kako to rade pravi pravcati planinari). Najbolji pronalazači su osvojili i puuuuuunu škrinju blaga koje su pravedno i brzinom munje podijelili među sobom. I mali i veliki su uživali pa bi bilo odlično ponoviti to i dogodine. Tko zna… - istakao je predsjednik Gojzerica Višeslav Turković.

Izvor: HPD Gojzerica Požega

06.06.2022.

Tradicionalni susret planinara pjesnika i slikara na Sovskom jezeru

HPD "Sokolovac" Požega i Sekcija "Ruševo" ovog vikenda organizirali su tradicionalnu planinarsko-kulturnu manifestaciju "Susret planinara pjesnika i slikara" koja se je održala na Sovskom jezeru. Ova manifestacija se održava više od 30 godina te je nezaobilazan događaj u planinarskom kalendaru društava iz cijele Slavonije. Okupljanje planinara bilo je predviđeno u Ruševu "kod križa" gdje su domaćini priredili planinarski doručak te okrjepu poznatih pića ovoga kraja. Nakon pozdravnih govora planinari iz desetak planinarskih Društva iz Slavonije krenuli su put Sovskog jezera na poznate staze, puteljke i cestu koja ispresijeca prekrasne predjele Dilj gore. S obzirom na to da je cilj izleta bio uživanje i druženje planinarska staza nije bila zahtjevna te je trajala oko 3 sata uz nekoliko pauza. Hodajući prekrasnim gorskim predjelima planinarska družina imala je prilike upoznati se s brojnim vrstama biljaka i cvijeća koji se nalaze na ovom dijelu. Nakon ugodnog hodanja i razgledanja te prekrasnih pogleda kod Vidikovca planinari su stigli do Sovskog jezera koje je dobilo nove konture s drvenom šetnicom oko samoj jezera. Punih pluća i vidno zadovoljni izletom oko stotinjak ljudi se okupilo oko sjenice gdje je bio predviđen i službeni program manifestacije. Na događaj se prijavio veliki broj pjesnika i jedna slikarica gđa. Dragica Čuturilo-Petrač koja je tom prilikom za nagrađene pripremila slike te napravila prigodnu izložbu u prirodi. Komisija u sastavu Željka Vuletić, Marina Lazar iz PD "Krndija" Našice te dva predstavnika iz HPD "Sokolovac" Požega imala je pune ruke posla jer je ove godine konkurencija bila iznimno jaka. Nakon pročitanih pjesama predsjednik HPD "Sokolovac" Požega Bruno Horvat dodijelio je nagrade i priznanja najuspješnijima. Prvo mjesto je osvojila Kata Tutić (Hvala ti Bože), drugo mjesto Verica Sinjaković (Napokon) i treće mjesto Kornelija Fešiš (Nakon svega). Uz prigodne plakete svim laureatima i predstavnicima Društava dodijeljen je Požeški pučki kalendar poznata publikacija ovog kraja urednika Jelenka Topića koja je rado viđeno štivo na ovakvim manifestacijama. Ispred pokrovitelja Općine Čaglin sve nazočne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Željko Šutić zatim predstavnik udruge za zaštitu Sovskog jezera i udruge "Slavonski planinari".
Dugogodišnji vodič izleta i ove godine je bio poznati planinar Predrag Livak koji je podijelio prigodne materijale Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. Nakon službenog programa nastavljeno je druženje i zabava. Za organizaciju kvalitetnog planinarskog graha bio je zadužen poznati kuhar ovoga kraja Alen Krajtner. U narednim godinama planira se da se navedena manifestacija proširi i obogati s dodatnim sadržajima što je ujedno i najavio voditelj sekcije "Ruševo" Željko Emić.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

31.05.2022.

Izlet članova HPD "Sokolovac" Požega "Planinarskom obilaznicom dr. Andrije Štampara"

U nedjelju, 22.05.2022. planinari HPD Sokolovac imali su divan planinarski izlet "Planinarskom obilaznicom dr. Andrija Štampara" koji je organizirala izletnička sekcija društva.
Puno krasnih dojmova o svemu viđenom i doživljenom imaju svi sudionici.
Kome više zahvaliti, našem vodiču i prvom domaćinu Zdravku Ećimoviću iz Brodskog Drenovca ili Ljilji Soch iz "Ćosinog mlina" na Orljavi.
Naš vodič Zdravko dočekao je petnaest planinara ispred rodne kuće dr. Andrije Štampara, narodnog doktora i prosvjetitelja, naše gore list, a svjetskog glasa.
Nema tko nije čuo za njega, ali uvijek ima još za čuti. Zatim nas je Zdravko proveo kroz Brodski Drenovac do crkve sv. Dimitrije iznad sela, koja je sa svoja dva tornja raritet i jedno od najvrjednijih crkvenih zdanja u Hrvatskoj.
I onda malo planinarenja, oko dva sata. Markiranom šumskom stazom stižemo do pl. kuće Viljevo, gdje nas je naš domaćin počastio osvježavajućim napitcima.
S južne strane vrha Viljevo (287m) otvara se vidik na planinu Motajicu u BiH, a prema sjeveru uživamo u fantastičnom pogledu na dio naše Zlatne doline i "slavonske Alpe".
Tu u hladovini trešanja, već gladni, praznimo ruksake uz razmjenu dojmova.
Nakon okrijepe i odmora, spuštamo se prema selu i autima idemo do zadnje točke naše obilaznice,"Ćosinog mlina" na Orljavi, nekad važnog za taj kraj.
Danas mlin više ne melje žito, ali zato radi i proizvodi električnu energiju mini hidroelektrana Ljiljane Soch, vlasnice mlina i OPG-a. Uz stručno vodstvo vlasnice obilazimo HE i OPG koji nudi turističke (prenoćište, pansion, bazen) i edukativne sadržaje.
Na kraju obilaska u ugodnom prostoru za posjetitelje odmor nam je zasladila naša domaćica s palačinkama punjenim pekmezom od mušmula.
Može se samo reći: bravo Ljiljo, naša domaćice, planinarko!
Ispraćeni paunovim pjevom iz mlina krećemo na povratak u Požegu, zadovoljni nakon još jednog lijepo provedenog planinarskog izleta.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

24.05.2022.

Izlet planinara HPD "Sokolovac" na Velebit, Sveto brdo i Kudin most; 06.05.-08.05.2022.

Svaki planinarski izlet je jedna nova avantura pa tako i izlet na Velebit na koji se odvažilo čak 18 članova HPD "Sokolovac" Požega.
U terminu od 06.05.-08.05. članovi društva su uživali u ljepotama Velebita s ciljem da se popnu na Sveto brdo, drugi po visini vrh Velebita na 1.752 mnv.
Organizator izleta bio je iskusni vodič Ratimir Čajka koji je u više navrata isticao težinu i zahtjevnost ovog izleta kako bi svi imali dovoljno vremena poraditi na svojoj kondiciji i bez problema odraditi ovu planinarsku avanturu.
Pripremni izlet za uspon na Sveto brdo bio je trening na Javorovicu na 912 m koji su svi uspješno ispenjali.
Iako vremenska prognoza za odlazak na Velebit nije bila obećavajuća svi su jednoglasno donijeli odluku da su u potpunosti spremni za odlazak na Velebit i da nema odustajanja od izleta.
Već samim ulaskom u autobus odličnu atmosferu upotpunio je dežurni zabavljač društva Vjekoslav Milevoj svirajući na gitari.
Planinarska ekipa u NP "Paklenica " dolazi u kasnim večernjim satima praćena kišom koja je padala cijelim putem.
Planinari su se smjestili u PD Paklenica koji je bio mjesto druženja, smijeha i zabave iduća tri dana.
U subotu u rano jutro planinarsko društvo kreće ka svome cilju Svetom brdu gdje ih čeka gotovo 1.300m u usponu.
Na Ivinim vodicama napravili su kratku pauzu za odmor i osvježenje te nastavili dalje.
Gusti tamni oblaci koji su se nadvili nad Sveto brdo djelovali su prilično obeshrabrujuće te vodič Ratimir Čajka donosi odluku da se odustaje od uspona zbog loših vremenskih uvjeta.
Povratkom društvo se popelo na Vlaški grad s kojeg se pruža prekrasan pogled.
Poprilično umorni, nakon cjelodnevnog hodanja, planinari su se vratili u Planinarski dom.
Smijeh, zabava i odlična atmosfera uz prekrasne zvukove gitare traje do kasno u noć.
U nedjelju je bio predviđen izlet na Kudin most. Ljepota prirode sve prisutne planinare je ostavila bez daha te su opušteni uživali u prekrasnim vidicima.
Puni dojmova nakon uspona, ekipa je krenula kući te je povratkom stala u restoran "Prašina" na ukusne ličke gastro delicije te neizostavnu janjetinu.
Pomoćni vodič ovog izleta bio je Dragan Davidovič koji je i ovaj put svoj posao odradio vrlo profesionalno.
Iako se planinarska ekipa nije popela na sami vrh dojam s izleta i osjećaji bili su potpuni i ispunjeni. Planinari su se puni pozitivne energije vratili u Požegu sa željom da ponovno zaplove u još jednu novu planinarsku avanturu.

Izvor: HPD Gojzerica Požega

19.05.2022.

HPD Gojzerica: Požegu posjetili studenti Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka

U subotu, 14. svibnja, je 50-tak studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, gostovalo u gradu Požegi kao i na njegovom obližnjem gorju - Požeškoj gori. Tijekom gostovanja obišli su dionicu poznate Požeške planinarske obilaznice, koju su nedavno otvorili vrijedni planinari iz HPD Gojzerica Požega.

Od Spomenika Presvetom Trojstvu s Požeškog Trga popeli su se na brdo Sokolovac i nastavili prema Vrhovačkom gradu, Sv. Jeleni i Seocima gdje su se okrijepili na OPG-u gospodina Ravalića. Nastavili su prema kapelici Sv. Vid i natrag u Požegu, a po završetku planinarske ture duge 20-tak kilometara počastili su se u požeškim restoranima nadoknađujući izgubljene kalorije. Cjelodnevnu turu vodio je domaćin Višeslav Turković iz HPD Gojzerica Požega, dok je inicijator i realizator ovog izleta za studente bio profesor Dražen Nikšić uz pomoć kolega sa osječkog Sveučilišta. Naime oni tijekom studijske godine obilaze značajne planinarske destinacije na Slavonskom gorju, kako bi studenti što bolje upoznali slavonske planine i popravili kvalitetu fizičke aktivnosti.

U Požegu ih je privukla informacija o Požeškoj planinarskoj obilaznici, kao i želja da upoznaju i vide nešto novo. Prilikom rastanka pali su dogovori za nove planinarske obilaske u skorijoj budućnosti.

Izvor: HPD Gojzerica Požega

18.05.2022.

Izlet planinara HPD "Sokolovac" Požega na Rupnicu, Arboretum Lisičine te posjet Geo info centru Voćin

Ove sunčane nedjelje Požeški planinari su se odlučili za jedan zanimljiv izlet koji je bio spoj planinarenja i turističke avanture a sve u cilju uživanja u zavičaju koji nas okružuje. Kao već po tradiciji planinari su se okupili kod "Ćire" ujutro u 9.00 h te su nakon fotografiranja i pokoje izmijenjene riječi i anegdote započeli svoju izletničku avanturu. Nakon sat vremena vožnje ekipa je stigla do Rupnice koja je jedinstveni geološki spomenik prirode jugozapadno od Voćina. Nastao je uslijed erupcije vulkana na dnu Panonskog mora prije 70 milijuna godina. Nakon ugodnog hoda i obilaska stijenja te kratke pauze krenulo se u sami Voćin na pravu avanturu u posjet Geo info centar u Voćinu koji je izgrađen je u sklopu Projekta Geo priče UNESCO geoparka. Nakon pozdravih riječi vodiča otišlo se na gledanje filma u 3D kinu. Brojni efekti ostavili su gotovo bez daha planinarsku družinu koja je prolazila filmom kroz područja koja se tiču geologije, biologije ili arheologije Parka Prirode Papuk. Nakon filma vodič je proveo planinare te pokazao brojne eksponate koji govore o povijesti ovoga kraja te flori i fauni koja se može naći. Gotovo sat i pol vremena prošlo je u trenu te nakon kave društvo je krenulo prema finalnoj destinaciji izleta. Arboretum Lisičine nalazi se u selu Lisičine, usred planine Papuka a navedenu destinaciju planinari su pronašli okupanu suncem i vrelom gotovo ljetnom temperaturom. Navedeni Arboretum je nastao je 1963. zalaganjem inženjera šumarstva Đure Jorgića.

Prvotno je zauzimao površinu od približno 40 hektara. Do Domovinskog rata, ovaj arboretum je bio bogat raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih koji su bili domaćim vrstama u Hrvatskoj, tako i vrstama podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Ukupno je imao oko 2500 taksona i kultivara i bio je jednim od najznačajnijih u jugoistočnoj Europi. Nažalost zbog navedenih ratnih djelovanja područje je poprilično devastirano ali još uvijek je prekrasan za obići svima koje vole botaniku i cvijeće. Nakon kratkog upoznavanja s lokacijom planinari su krenuli u prekrasnu šetnju ovim parkom koji je zasjao u punom cvatu biljaka, cvijeća i drveća koja su krila brojne priče. Nakon napornog hodanja izletnici su se okrijepili slavonskim delicijama pod prekrasnim sjenicama koje su pravile hlad. Nakon objeda krenulo se dalje da hedonističko uživanje u prirodi. U sjevernom dijelu arboretuma nalazi se prirodna bukova prašuma, koja je kroz 50 godina prepuštena prirodnim procesima. Južni dio, površine 24 hektara, arboretum je u užem smislu i čine ga tri velike površine: hortikulturni dio s ukrasnom drvećem i grmljem, dio zasađen biljkama s područja Europe i Azije te polje s biljkama iz područja Amerike. Arboretum Lisičine sadrži najbogatiju zbirku četinjača u Hrvatskoj ( borova, smreka, duglazija, borovica i tisa). Nakon uživanja u svim prekrasnim bojama, mirisima te zrakama sunca došlo je vrijeme kada je ekipa završavala ovaj prekrasni izlet. Puni dojmova krenuli su prema autima koji su bili parkirani kod nekadašnje upravne zgrade Arboretuma koja je nažalost devastirana. Puni dojmova, smijeha i zadovoljstva krenulo se kućama sa željama da se navedeni izlet ponovni i iduće godine. Vodiči ovog turističko-planinarskog izleta su bili iskusni planinar Branimir Bartolović i predsjednik Društva Bruno Horvat.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

17.05.2022.

Vježba Stanice planinarskih vodiča Slavonija

U nedjelju 15.05.2022. u planinarskom domu Lapjak u Velikoj, održana je vježba SPV Slavonija na kojoj je sudjelovalo i pet vodiča HPD-a Sokolovac Požega.

Za vježbu su bile predviđene teme: korištenje tehničke opreme, vođenje skupine, orijentacija, koje su na Stazi jaglaca i ispred planinarskog doma uspješno odrađene.

Stanica planinarskih vodiča Slavonija organizirala je ručak za svoje članove.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

17.05.2022.

Izlet Požeških planinara na Jubilarni jankovački planinarski put

Na tradicionalnom izletu Jubilarni jankovački planinarski put u organizaciji HPD "Bršljan-Jankovac" Osijek, sudjelovalo je i 16 članova HPD-a "Sokolovac" Požega.

Hodalo se dvije staze, a nakon završetka izleta domaćin je sve sudionike počastio grahom. Vrijeme je poslužilo izletnike kojih se okupilo oko 400 iz 20 planinarskih društava iz Hrvatske i BiH.

Polazna točka Jubilarnog jankovačkog planinarskog puta bila je selo Humljani, odnosno rub ceste na kraju sela koja se odvaja prema selu Krajna. Uza sami početak asfaltne ceste, na rubu šume, postavljena je ploča koja označava početak puta.

Put je vodio bukovom šumom Stražbenice oko 1 km do livade pored korala Nik (privatno uzgajalište konja). Nastavljao se preko livade ispod korala do lijevog kraja ograde i skrenuo desno na označenu šumsku stazu neposredno uz ogradu. Sljedećih 6 km staza prolazi papučkom šumom Divjakovac lagano se penjući grebenom preko bezimenih vrhova sve do Tromeđe (652 m). Na ovom mjestu staza nastavlja desno (lijevo staza vodi prema Gornjoj Pištani) prema vrhu Rust (772 m). Vrh Rust je Kontrolna točka 2 (KT2).

Dalje staza nastavlja šumom Gaborovica pa preko šumske ceste podno vrha Kolac. Staza se s ceste strmo spušta na spoj 3 ceste uz rijeku Velika Radetina, pod vrhom Jarcoder (820 m). Za silazak na cestu potrebna je opreznost zbog strmog završnog spusta. Na križanju staza makadamskom cestom vodi na zapad (rijeka je desno uz cestu) pa nakon 250 m oštro skreće desno preko rijeke strmo se penjući na Veliki Razboj (701 m).

Silaskom prema zapadu s grebena V. Razboja na šumsku cestu, ulazi se na područje Mrežari. Nastavlja se širokom šumskom cestom i prečicama kroz šumu sve pod Mrežarskim Rustom (735 m). Na granici park šume Jankovac pod Mrežarskim Rustom staza napušta šumsku cestu i skretanjem desno, obilježenom šumskom stazom dolazi na točku spajanja s Jungovom stazom (na Starom Drumu), istočno od planinarskog doma Jankovac.

Na tom mjestu prelazi cestu i nastavlja ravno, markiranom stazom sve do planinarskog doma Jankovac (475 m), sa stražnje strane. Dom je Kontrolna točka 3 (KT3). Vodič ovog zanimljivog planinarskog pohoda bio je iskusni i prekaljeni planinar Predrag Livak. Idući vikend HPD "Sokolovac" organizirana jedan vrlo zanimljivi izlet na Arboretum Lisičine koji je prilagođen svim ljubiteljima planina i prirode te poziva sve ljude dobre volje da se priključe. Dobro došli.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

11.05.2022.

Prvomajski izlet na Požeško brdo ili Mala požeška planinarska (za)obilaznica

Članovi HPD "Sokolovac" Požega iskoristili su praznik rada na najbolji mogući način, a to je izletom odnosno boravkom u prirodi što je glavna nit vodilja svih planinarskih skitnji. Mjesto okupljanja planinara bio je Trg Sv. Trojstva odnosno bolte ispred Gradske kuće gdje se krenulo na izlet nakon popijene prve jutarnje šalice kave. Planinarski izlet je bio jako zanimljiv koji je vodio najljepšim dijelovima Požeške gore koja kao slap uranja u sam centar Požege. Tura kojom su se kretali planinari bila je Trg Sv. Trojstva – Sokolova – Jagodnjak – Ulica Ivana Mesnera – izvor Iskrica - Badine – potok Komušanac – Budim – kota 283 – Komušina – Stojanci – Vranduk –Vranovac – Sveti Vid – repetitor – Veliki Kamen – Ulica Svetog Duha – Trg Sv. Trojstva. Duljina ove zanimljive staze je bila 12 km koju su kao od šale prešli okupljeni planinari. Tijekom izleta osjetio se miris prirode koje se budi te koja u stotinama boja pozdravlja u ovo doba godine sve one koji ju pohode. Prekrasni proplanci te brojni izvori i potoci primali su u zagrljaj sve izletnike koji su ih pohodili u ovo praznično jutro. Pohod je bio popraćen i vrhunskom kapljicom te gastro doživljajem što je zapravo i planinarska tradicija. Tijekom dana vrijeme je bilo sunčano  i toplo, a izlet je završio oko 16:30. Vodiči ove prekrasne proljetne ture su bili Tomislav i Andrej Garilović. Požeška gora je neprocjenjivo "blago" koje Požeški planinari redovito posjećuju te pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

05.05.2022.

Izlet Požeških planinara na Dolački grad i roštiljada

Proteklog vikenda planinara HPD "Sokolovac" Požega odradili su jednu zanimljivu planinarsku turu te krenuli u susret ljetu s natjecanjem u roštiljanju. Već po tradiciji ove subote Požeški planinari i zaljubljenici u prirodu našli su se kod "Ćire" te krenuli auto posadama prema Brestovcu. Cilj izleta je bio Dolački grad na sjevernim obroncima Požeške gore nedaleko naselja Brestovaca. Laganom šetnjom planinari su svladavali kilometre te prekrasnom vijugavom cestom osjećajući prirodu došli do ostataka srednjovjekovne kule na kojoj još stoji drveni dovratnik. Bila je to utvrda koja je podignuta kao sustav obrane na sjevernom potezu spomenutog gorskog lanca tijekom XIV. st. u vrijeme osmanlijskih provala koja je za cilj imala čuvati ulaz u Požešku kotlinu. Nakon razgledavanja kule planinari su napravili malu pauzu za okrjepu te krenuli nazad u Stari Brestovac gdje ih je čekalo natjecanje u pripremanju roštilja. Ove godine članovi društva HPD "Sokolovac" Požega, Sekcija "Kapavac" Zakorenje odlučili su se prijaviti na natjecanje u pripremanju roštilja "Grill Slavonicu". Sve umorne planinare dočekala je ekipa koja je imala za zadaću pripremiti roštilj i zabavu. Tridesetak članova Društva nakon planinarenja odlučilo je uživati u roštiljanju i manifestaciji. Nakon osvajanja 3. mjesta na istoj, veselju i slavlju nije bilo kraja te je druženje potrajalo do kasnih večernjih sati. Vodič izleta bio je iskusni planinar Branimir Bartolović dok su se za roštilj, piće i dobro raspoloženje pobrinuli članovi sekcije "Kapavac" Zakorenje. Planinarstvo nije samo osvajanje vrhova već druženje, altruizam te povezivanje s ljudima. Ovom prilikom pozivamo sve da nam se pridružite jer planinarenje je opet "IN".

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

03.05.2022.

Tradicionalni izlet na "Trišnjicu" povodom Mladog Uskrsa članova HPD "Sokolovac" Požega

Kako to već nalaže tradicija Društva povodom Mladog Uskrsa članovi HPD "Sokolovac" Požega organizirali su izlet na Planinarsku kuću "Trišnjica". Okupljanje je bilo kod "Ćire" gdje se izmijenila pokoja anegdota i zanimljiva riječ te se krenulo put planinarskog pohoda. Članovi Društva njih dvadesetak automobile je ostavilo kod starog kamenoloma na Papuku gdje su se priključili i ostali zainteresirani. Na izletu se moglo birate dvije ture hodanja jedna ona lakša je išla cestom pored zgrade Šumarskog fakulteta pa sve do "Trišnjice" a druga je išla preko vrha "Tisovac" pa prema "Češljakovačkom visu" te se spuštala na Planinarsku kuću" Trišnjica". U zraku se osjećao da je proljeće već odavno počelo uz cvrkut ptica, proljetno žuborenje potoka te šumu koja je poprimila zelenu boju. Iako je bila najavljena kiša ista je počinjala lagano rominjati u dva navrata ali ništa ozbiljno da bi smela planinare. Izmorene planinare kod njihovog cilja je čekao najstariji i najvjerniji planinar Drago Tomić koji je kod planinarske kuće Trišnjica naložio vatru, skuhao vino, pripremio mesne delicije koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Kao šlag na toru bila je baklava koju je ispekla njegova supruga. Nakon puno smijeha, pošalica i zabave planinarska ekipa se lagano spremila i krenula prema autima. Uz uživanje u prirodi te friškom zraku stiglo se do automobila te se krenulo prema kućama. Vodiči ovog tradicionalnog izleta su bili Predrag Livak iskusni planinarski vodič te predsjednik Društva Bruno Horvat. Još jedna planinarska avantura ostavila je sve planinare pune dojmova te su počeli dogovori za nove susrete. Umor prolazi a zadovoljstvo ostaje. Ovom prilikom pozivamo sve da nam se priključe.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

27.04.2022.

Belišćanski podravski pješački put 2022.

Na ovogodišnjem središnjem planinarskom izletu HPD-a „Belišće“ Belišćanski podravski pješački put (BPPP), okupilo se oko 170 planinara, mladih i djece iz nekoliko planinarskih društava Slavonije, na kojem su bili i članovi HPD-a "Sokolovac" Požega. U ponudi su bile dvije staze, a izletnici su uživali u jedinstvenim prizorima uz rijeku Dravu.
Inače BPPP je nastao 2002. godine prigodom otvaranja umjetne stijene za sportsko penjanje u dvorani osnovne škole u Belišću. To je bila prva umjetna stijena u Slavoniji i Baranji. Stazu puta uredili su tadašnji predsjednik društva Stjepan Savić i tajnik Slobodan Soldo. Staza je ravna uz obalu rijeke Drave, te se podiže prema naselju Bistrinci i cestom do svetišta Sv. Ane, pa kroz šumu i baru Jugovaču (dužine od 16 do 18 km). Stazu su prigrlili svi ljubitelji prirode, a u HPD "Belišće" su  uvjereni  da će svi kad prošetaju njihovom stazom poželjeti ponovno doći. Iako je otprilike sat vremena pred kraj izleta planinare uhvatila kiša, to nije pokvarilo dobro raspoloženje svih koji su nastavili druženje na mjestu okupljanja, uz grah, piće i ukusne i raznovrsne kolače koje su pripremile domaće planinarke. Vodič izleta je bio iskusni planinarski vodič Predrag Livak. 

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.04.2022.

Markacistički izlet članova HPD "Sokolovac" Požega na Požeškoj gori

Markacistička sekcija HPD Sokolovca ove subote je imala akciju na Požeškoj gori. Obnovili su markacije na planinarskoj stazi oznake 504 koja ide od izvora na račvištu s 503 do Dolačkog grada pa kroz šumu ponovno do križanja s 503 pod vrhom Kamen. Također su obnovili markacije na putu oznake 503 od Kuzme da vrha Kamen. Na ovoj stazi ostalo je još malo posla pa se očekuje da će kroz naredne dane planinarska staza oznake 503  biti dovršena u cijelosti. Također su staze očistili od granja kako bi bile što ugodnije za planinarenje. Izlet je organizirala voditelja sekcije Anita Bubak. Ovom prilikom pozivamo sve građane i zainteresirane osobe da nam se priključe u ostvarivanju ideja planinarskog pokreta.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

12.04.2022.

Izlet na Planinarsku kuću "Trišnjica" polaznika škole i članova HPD "Sokolovac" Požega

Nakon fotografiranja kod "Čire" autima se otišlo u Veliku, automobili se ostavljaju na kraju asfalta uz potok Dubočanku. Lagano do starog napuštenog kamenoloma Tisica ekipa se uspinjala putem uz desnu stranu potoka Radiša, poznatiji kao put za Češljakovački vis. Vjetar je bio jak te su bile potrebne kape i rukavice. Uz put je i spomen tabla na  planinara Marijana Tomljanovića-Tome koji je umro na tom mjestu. Na vrhu grebena se izašlo na put koji vodi od Kaniške glave prema Češljakovačkom visu  te ga se sljedilo do Lipove glave gdje se izašlo na široki šumski put za planinarsku kuću i otvoreno sklonište Trišnjica. U optjecaju su kao i svaki puta bile razne delicije iz ranaca koje su se konzumirale uz laganu vatricu u planinarskom skloništu. Požeški planinari su se podružili uz čašicu razgovora s kolegama iz Osijeka. Nakon okrijepe i odmora krenulo se nazad, ali preko vidikovca Tisovac i "Čokinim" putem. Ekipa se spustila do početka uspona kod kamenoloma Tisica i lagano cestom do automobila uz potok Dubočanku koja je za ovo doba godine izuzetno plitka s malo vode. Nakon ugodnog planinarenja društvo je krenulo kućama, zadovoljni jer nije bilo kiše i lošeg vremena kao što su prognozirali. Vodič izleta je bio Branimir Bartolović. Idućeg vikenda Društvo neće organizirati službene izlete zbog nadolazećeg blagdana. Ovom prilikom svim planinarima te žiteljima Požeško-slavonske županije želimo sretan i blagoslovljen Uskrs te neka ga provedu u krugu svojih obitelji. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

11.04.2022.

Izlet članova HPD "Sokolovac" Požega na "Krndijske stjenjake"

U organizaciji HPD Orahovica održani su deveti po redu "Krndijski stjenjaci". Šest članova HPD Sokolovac Požega, od toga 4 polaznika opće planinarske škole, pridružilo se planinarskoj manifestaciji na Krndiji koja je ovaj put bila zamotana u snježno ruho. Kiša i snijeg prošlog su tjedna dodatno začinili uvjete na stazi. U skladu s tim, organizator je prilagodio plan za hodanje: vinska cesta Orahovica - ribnjak - stjenjak Sokoline - oko Lukovačkog brda prema curku Lukovac - paralelno s cestom do markacije za manastir - oko Topličkog brda - prečica nizbrdo prema Topličkom potoku - makadamskom cestom do početne točke na vinskoj cesti. Vodiči Zorko Steiner i Brane Pecek, koji su po zahtjevnom vremenu i terenu uspjeli provesti kružnom stazom 22 planinara bez ozljeda i s puno osmjeha. Koordinator izleta ispred HPD "Sokolovac" Požega je bio iskusni planinar i vodič Dražen Jakoubek. Pozivamo sve da nam se pridruže u aktivnostima, izletima i druženja. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

06.04.2022.

Izlet HPD "Sokolovac" Požega na Požeško brdo

Vrijedni i izleta željni članovi HPD "Sokolovac" Požega ove sunčane nedjelje okupili su se na Trgu Svetog Trojstva u Požegi kako bi odradili još jedan zanimljivi planinarski izlet.

Nakon kratkog razgovora njih dvadesetak je krenulo put Požeške gore nekim neobilježenim, ali zanimljivim stazama i putevima koji su možda nepoznati ili sakriveni većem dijelu javnosti te samim time predstavljali su izazov planinarima. Trasa ovoga izleta je bila: Trg Svetog Trojstva (157 m) – Veliki Kamen – repetitor (316 m) – kapelica Sv. Vida (296 m), ruševine Thallerove kolibe, Jurkovićeva vikendica, potok Komušanac, Badine – Fratrovica – Vučjak – Trg Svetog Trojstva. Vesela planinarska družina prilikom hodanja navedenim potezom je prolazila prekrasnim stazama Požeške gore s koje su se pružali prekrasni vidici na suncem okupanu Požegu. Veća pauza je iskorištena za takozvani pec party koji vole planinari. Na rasporedu je bila domaća slavonska slanina te tradicionalni kolači.

Duljina staze je bila ugodnih 6 km što nije predstavljalo neki veći problem sudionicima izleta. Vrijeme je bilo sunčano i izrazito toplo što je svakako doprinijelo da je većina sudionika bila u kratkim rukavima. Nakon osvježenja na izvoru "Fratrovice" krenulo se u smjeru parkiranih automobila gdje se došlo oko 14:30 h.  Vodiči ovoga zanimljivog izleta bili su Tomislav i Andrej Garilović.

Veliko je zadovoljstvo da se sve veći broj građana uključuje u rad i aktivnosti Društva što sve članove čini zadovoljnima jer se planinarska ideja promiče dalje. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Svakako nam se pridružite uvijek ste dobrodošli.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

29.03.2022.

Postavke pristupačnosti