Arheološko nalazište Rudina

Kontakt

Nedaleko naselja Čečavac i Šnjegavić, Općina Brestovac

Na istočnim obroncima gore Psunj, nedaleko naselja Čečevac i Šnjegavić nalaze se arheološki ostatci benediktinske opatije sv. Mihovila na Rudini, požeškog Monte Cassina. To je vrlo pitoresktni, lako dostupan predio na kojemu još i danas pastiri čuvaju svoja stada. Spomenuti samostanski kompleks izgrađen je tijekom srednjega vijeka, a arheološka istraživanja su pokazala kako je područje na kojemu se nalazi imalo veliki značaj u svijeti ovdašnjega stanovništava u predpovijesno i antičko vrijeme.

Područje Rudine vrhunac razvoja proživljava u razdoblju srednjega vijeka kada je na tom području egzistirala benediktinska opatija. Ista, tijekom ratova s Osmanlijama, prestaje funkcionirati.

Arheološka istraživanja u drugoj polovici 1980-ih godina 20. st. iznijela su na svjetlo dana ostatke trobrodne romaničke crkve s tri polukružne apside, zvonikom, sakristijom i ostatkom samostanskoga kompleksa. Osim toga na rečenom lokalitetu pronađeni su ostatci iz ranijih, ali i kasnijih vremenskih perioda.

Ovaj lokalitet danas je prepoznatljiv po rudinskim glavama. To su bile obrađene konzole postavljene na potkrovni vijenac apsida crkve koja je pripadala samostanu, a stilizirano prikazuju lica zasad nepoznatih osoba.

Postavke pristupačnosti