Gastro ponuda

Dvije vrste mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici na ražnju, druženje uz otvorenu vatru i čašu vrhunskog vina – neprocjenjivo gurmansko iskustvo! Riječ je o požeškom vinogradarskom ćevapu, kojeg su kroz stoljeća do savršenstva doradili radišni i skromni Požežani. Neobična kombinacija ražnja i orijentalnih utjecaja pripreme mesa postala je tradicionalno jelo požeških vinogradara i vinara, uz koje se obilježavaju i slave sve vinske svetkovine, od Vincelova do Martinja. Danas je vrhunski specijalitet i sastavni jelovnika Okusa Zlatne Slavonije, oznake koju nosi desetak restorana u Požeško-slavonskoj županiji.

Tu će vas ponuditi i specijalitetima od slatkovodne ribe poput pastrve sa žara, perkelta od soma i odličnog fiš paprikaša, ili jednostavnije – fiša. Nema Slavonca koji nije ponosan na svoj fiš, a u Požeško-slavonskoj županiji u ponudi je većine restorana, baš poput sarme koja možda nije originalno, ali je omiljeno jelo u ovom dijelu Hrvatske.

Ništa ne miriše ljepše od kuhane sarme, reći će vam njezini ljubitelji. Nekada se po slavonskim selima sarma pripremala samo od sušene dimljene svinjetine, osim u vrijeme kolinja kada je svježeg mesa bilo u izobilju. Na Veliki petak tradicionalno se pripremala posna sarma od usitnjenih sjemenki bundeve, koju i danas možete kušati u Požeško-slavonskoj županiji, osobito ako ste vegetarijanac.

Posjetite li ovaj dio Hrvatske, svako kušajte obilati odrezak Barun Trenk od telećeg ili svinjećeg mesa punjen slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom i prijan na crvenom luku s umakom od gljiva… Za prste polizat! Ime je dobio po ratniku, ljubavniku i intelektualcu koji je živio na području Požege u 18. stoljeću i uz kojeg se vezuju najljepše legende.

Iz Požeško-slavonske županije ne možete otići bez da kušate odličan kulen, kulenovu seku, kobasice, švargl, i ukusne sireve..., a dobrog jela nema bez vrhunskog vina. Preporučamo Graševinu iz Kutjeva. Ovaj mali gradić poznato je hrvatsko vinogorje s vinarima svjetskog glasa. Uzdravlje!

Restorani Okusi Zlatne Slavonije

Pronađite restoran s oznakom Okusi Zlatne Slavonije i uživajte. Život je ponekad savršen.

Postavke pristupačnosti