Vinogorje Kutjevo

Unutar Vinogorja Kutjevo nalaze se Čaglin, Kutjevo, Kaptol i Velika.

Kutjevačko vinogorje zaprema obodne dijelove Požeške kotline, te se nalazi u zoni podzola, na tlima nastalim na matičnom supstratu kiselih trošnih stijena. Ovo vinogorje pod proizvodnjom ima oko 800ha vinograda. U klimatskom pogledu za kutjevačko vinogorje karakteristične su srednje vrijednosti kontinentalne humidne, odnosno semihumidne klime. U kutjevačkom vinogorju koje se ubraja među najkvalitetnija hrvatska vinogorja i daje vina visoke i najviše kvalitete, najbolji vinogradarski položaji su Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo.

Na području kutjevačkog vinogorja nalazi se vinski podrum iz 1232. godine, koji je danas najstariji vinski podrum u Hrvatskoj, a paralela 45,3 koja se proteže kutjevačkim vinogorjem povezuje vinorodno značajna područja: Istru, Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon.

Vila Vinkomir

Posjetiteljima Kutjeva nezaobilazna točka je vidikovac Vile Vinkomir na istoimenom brdu koji mnogi smatraju za jedan od najljepših pogleda na okoliš u ovome dijelu Slavonije. Ova građevina nastala je kao kopija osmatračnice iz razdoblja turske vladavine 1939. godine.

Pročitaj više
Postavke pristupačnosti