Trg bećarca

Stoljećima žitorodnim poljima i širokim šorovima zlatne Slavonije odjekuje karakterističan tradicionalni napjev kojeg nazivamo bećarac. Razuzdani momci neženje, a ponekad i pokoja djevojka pjevali čuvene rimovane dvostihe, a odnedavno ti bećari i bećaruše sada imaju idilično mjesto sastanka. 

Trg bećarca nalazi se u Pleternici, malom slavonskom gradiću smještenom na rijeci Orljavi. Njegove plohe obojane su različitim  bojama i simbolički imitiraju slavonska polja. Trg se pruža od istoka, gdje započinje spomenutom rijekom Orljavom, do zapada gdje se plohe postepeno uzdižu i tako tvore prostor svojevrsnog amfiteatra koji motri Trg i rijeku Orljavu. Ispod tog uzdignutog dijela Trga bećarca nastat će Muzej bećarca i info centar ˝Svijet graševine˝ gdje će se bećarac, stopljen s vinom, proučavati i slaviti. Tako oblikovan prostor Trga tvori jedinstveno mjesto na svijetu gdje se moderna arhitektura spaja s tradicionalnom nematerijalnom kulturnom baštinom i lokalnim geografskim obilježjima.

Trg je projektirao Rusanov ured, a nastao je temeljem prekograničnog projekta Grada Pleternice s općinom Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini.

Postavke pristupačnosti