Gradsko kazalište Požega

Prva kazališna predstava u Požegi odigrana je 1715. godine, a samo 3 godine kasnije odigrana je prva predstava na hrvatskom jeziku.

Točno 230 godina nakon prvog spomena kazališta, u travnju 1945. godine osnovana je u Požegi Sindikalna kazališna grupa koja je stvorila temelje za prvo profesionalno kazalište koje u Požegi djeluje od 1948 do 1957. godine, da bi 10. ožujka 1995. godine bilo svečano otvoreno Gradsko kazalište Požega uz predstavu simboličnog naziva "Gle kako dan lijepo počinje" u režiji Ivice Plovanića.

O kvaliteti rada kazališta govore predstave iz vlastite produkcije koje su odigrane na pozornicama diljem Hrvatske, od nacionalnih kuća do renomiranih domaćih kazališta. Treba istaknuti i Nagradu hrvatskog glumišta, domaćeg kazališnog Oscara, koju je 2002. godine zavrijedila Antonija Stanišić za svoju ulogu Lisice u dječjoj predstavi "Pinocchio" kao i brojne ostale nagrade i priznanja u različitim kazališnim kategorijama koje je zavrijedilo Gradsko kazalište i njegovi glumci.

Požega nikada kao sada nije iznjedrila čak pet mladih glumaca koji su u posljednjih nekoliko godina završili Akademiju dramskih umjetnosti te ih povremeno viđamo i na daskama kazališta gdje su odigrali prve role.

Postavke pristupačnosti