Stari grad Pakrac

Stari grad Pakrac odnosno njegovi današnji ostaci nalaze se u samom središtu grada na prostoru na kojem su smješteni objekti grada, pošte i policije.

Bio je jedna od najvećih utvrda u Zapadnoj Slavoniji, kameni tvrdi grad u obliku nepravilnog peterokuta ojačan sa 7 kružnih kula na uglovima te još jednom najvećom branič kulom u unutrašnjosti. Vlasnici, a najvjerojatnije i graditelji utvrde bili su ivanovci (iako se ponegdje spominje mogućnost da su to bili i templari) poznati i moćni križarski red u čijem posjedu se Pakrac nalazio u 13.st.

Oko utvrde nalazio se veliki opkop ispunjen vodom koji je kada bi se podigao pokretni drveni most predstavljao dodatno osiguranje ovog impozantnog objekta. Unutar utvrde vjerojatno je bila smještena i prva hrvatska kovnica novca za koju se pouzdano zna kako je djelovala u Pakracu sredinom 13.st. prije njenog preseljenja u Zagreb 1260. godine. Ovdje su se kovale nadaleko poznate kovanice – slavonski banovci koje su zbog čistoće srebra i fine izrade bile platežno sredstvo i u drugim okolnim zemljama.

Na banovcu se po prvi put pojavljuje lik kune tako da današnja hrvatska moneta nosi naziv upravo po ovom novčiću kovanom u Pakracu. Pakračka utvrda je duže vremena bila sjedište vranskog priorata,a svjetovne osobe na njegovom čelu ubrajale su se u najmoćnije osobe hrvatskog kraljevstva. Vlasnici starog pakračkog grada su bili i poznata braća Talovac Matko i Ivan.

Danas gledajući pretpostavljenu rekonstrukciju utvrde možemo samo zamišljati o kakvom bajkovitom mjestu se ovdje nekada radilo. Moćna kamena utvrda, okružena vodenim opkopom, veliki drveni most na koloturu, srednjovjekovni vitezovi, sajmeni prostor ispred utvrde te vjerojatno naselje odnosno male drvene kućice građene van njezinih zidina sve je to bio srednjovjekovni Pakrac koji se na osnovu onoga što smo sačuvali do današnjih dana teško može i zamisliti.

Postavke pristupačnosti