Sakralna baština

Impresivna srednjovjekovna arhitektura ostavila je neizmjeran trag na sakralnim objektima. Masivni romanički zidovi, rebrasti gotički svodovi, barokni stupovi, pročelja s raskošnim ukrasima iz razdoblja rokokoa..., vidljivi su tragovi bogate baštine.
Pravo se blago krije i u unutrašnjosti crkvi širom Zlatne Slavonije - od misnih ruha starih gotovo tri stoljeća, gotičkog liturgijskog posuđa, pavlinskih rukopisa pjesmarica i biskupskih pastorala do crkvenog prstenja, darova carice Marije Terezije, ekumena carigradskog patrijarha Bartolomeja, pape Ivana Pavla II i Benedikta XVI...
Slike Mate Celestina Medovića i Otona Ivekovića, jedini primjerak renesansne uljane slike na platnu, orgulje iz čuvene radionice Heferer, ali i jedinstvena drvena kapela i jedan od najvećih romaničkih crkvenih portala u Hrvatskoj, privući će istinske ljubitelje sakralne umjetnosti.
No, ovaj vrijedni dio kulturne baštine odraz je i istinske pobožnosti, vjerskog i kulturnog identiteta Slavonaca, tradicije i običaja koji se prenose generacijama.

Požeška biskupija

Osnutkom Požeške biskupije 1997. godine u zgradu nekadašnje isusovačke rezidencije, zvanoj Kolegija smješteno je njezino sjedište. 

Katedrala sv. Terezije Avilske

Crkvena zgrada dužine 43 m, širine 22 m s elegantnim tornjem visine 63 m osvaja svakoga posjetitelja. 

Riznica požeške Katedrale

Požeški biskup Antun Škvorčević je 2004. godine osnovao Riznicu požeške Katedrale kako bi se u njoj čuvali liturgijski predmeti iz Katedrale koji su od velike kulturne i povijesne vrijednosti.

Svetište Gospe od Suza

Sve je započelo 1953. kada je iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso u Siracusi gipsani reljef Bezgrešnog Srca Marijina plakao puna četiri dana.

Samostan redovnica sv. Vinka

Zgrada je kao jednokatnica izgrađena 1726. godine za potrebe požeške Gimnazije.

Gotička crkva u Tornju

Srednjovjekovna gotička crkva nedaleko od sela Toranj kod Pakraca spomenik je hrvatske kulturne baštine najviše kategorije.

Crkva sv. Lovre

Srednjovjekovna crkva sv. Lovre u Požegi jedan je od najstarijih spomenika gotičke sakralne baštine koji je preživio stopedesetgodišnje vrijeme osmanlijske vladavine u Slavoniji. 

Kapela sv. Andrije

Drvena kapela sv. Andrije u Brezinama je jedinstvena u Slavoniji, a nalazi se na lokalnom groblju.

Postavke pristupačnosti