Katedrala sv. Terezije Avilske

Kontakt

Trg. Sv. Terezije 13, Požega

+385 34 274 321

sv.terezija.pz@gmail.com

Zalaganjem biskupa Franje Thauszya 1756. je započela gradnja crkve sv. Terezije Avilske, a svečano je posvećena 24. srpnja 1763.

Crkvena zgrada dužine 43 m, širine 22 m s elegantnim tornjem visine 63 m osvaja svakoga posjetitelja. Glavni polikromirani oltar s velikom slikom sv. Terezije Avilske kao i ostali oltari, propovjedaonica, klupe, četiri ispovjedaonice te sakristijski namještaj izrađeni su u baroknom stilu s pozlaćenim rokoko ukrasima.

Koncem XIX. stoljeća crkvu su iznutra oslikali Mato Celestin Medović i Oton Iveković. Crkva je u to vrijeme dobila keramički pod, urešena je novom opremom, bočnim oltarima Gospe Lurdske i Pohoda Marijina u tzv. tirolskome stilu.

Veliko nevrijeme 1926. srušilo je kapu zvonika na krov crkve, probijen je bio svod te oštećen namještaj, no doprinosom gradske uprave i župne zajednice sve je popravljeno. 

Osnutkom Požeške biskupije 5. srpnja 1997. crkva je uzdignuta na dostojanstvo katedrale i tako postala crkvom majkom zapadne i srednje Slavonije.

Tada započinje temeljita obnova i uređenje pod vodstvom osječkoga arhitekta Milka Puncera, uz savjete p. Ivana Marka Rupnika iz Rima. 

Na dan desete obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvoga biskupa, 27. rujna 2007., svečano je posvećen novi oltar i blagoslovljena obnovljena Katedrala te je tako uspostavljena u dostojanstvu koje joj pripada.

 

Postavke pristupačnosti