Priča o graševini

Najpoznatije vino ovog područja jest Graševina koja nastaje od istoimene sorte grožđa, a kojoj posebno gode položaji na obroncima Zlatne doline. Njoj se u čast svake godine u Kutjevu održava Festival graševine, a u istom gradu čak i glavni trg nosi naziv Trg graševine. Graševina kao perjanica Požeško-slavonske županije, rizling rajnski, pinot bijeli, pinot sivi, silvanac, chardonnay ili muškat od bijelih; merlot, zweigelt, frankovka, syrah, cabernet sauvignon i cabernet franc od crnih i poneki rosé pomoći će vam da se poput zrake zalazećeg sunca opustite po slavonskim vinogradima. Tome će se pridružiti i pjenušava vina koja su sve češće u ponudi vinarija i restorana. Jedno od poznatijih je rose pjenušavo vino koje se proizvodi od grožđa sorte pinot crni.
Rakija, prije svega, vino uz sve. Živjeli!

Ljudi, vinogorja i graševina

Istinska ljubav prema vinu utkana je u vinograde, sorte i ljude, a ta nevjerojatna povezanost između vinograda, vina i ljudi oblikovala je kulturu i tradiciju vina kroz stoljeća. Generacije vinogradara i vinara s posebnom pažnjom njeguju vinograde i stvaraju izvanredna vina koja odražavaju dušu Zlatne Slavonije i prenose ljubav prema vinu. Ova snažna veza stvara nevjerojatno iskustvo koje okuplja ljude za stolom, donoseći radost i slavljenje životnih trenutaka.

Pročitaj više
Sva lica graševine

Graševina je vino koje osvaja srca vinoljubaca diljem svijeta, a njezina tajna leži duboko zakopana u vinogradima i podrumima Požeško-slavonske županije. Ovo vino, proizvedeno od sorte graševine, nudi široku paletu stilističkih izričaja, što ga čini jedinstvenim u svijetu vinske kulture. Od pjenušaca do predikata, graševina iz ovog pitoresknog kutka Hrvatske donosi raznovrsnost i kvalitetu koju rijetko gdje možete pronaći.

Pročitaj više
Priča o izvanrednim uspjesima u svijetu vina

Priča koja seže dvadeset godina unatrag, započela je hrabrim potezom Ive Enjingija 2004. godine, kada je poslao svoja vina na prestižno međunarodno ocjenjivanje. Ta godina označila je početak velikih međunarodnih priznanja za moderno hrvatsko vinarstvo.

Pročitaj više
Graševina i slavonske delicije: Savršen par na stolu

Graševina je iznimna sorta vinove loze koja dominira hrvatskom vinskom scenom svojom nevjerojatnom versatilnošću i bogatstvom različitih stilova vina. Ova vrijedna sorta vinove loze ima duboku povijest i posebnu povezanost sa Zlatnom Slavonijom, gdje je postala simbol bogate vinske kulture.

Pročitaj više
Graševina kroz oči sommeliera

Graševina, često nazivana i Welshriesling u nekim dijelovima Europe, duboko je ukorijenjena u kontinentalnoj Hrvatskoj. Smatra se da je to njen izvorni dom, a mnogi vinski stručnjaci, uključujući priznatu vinsku autorici Jancis Robinson, ističu graševinu kao ključnu sortu i odabiru hrvatski naziv kao primarni, dok sve ostale nazive ističu kao sinonime.

Pročitaj više
Svijet graševine

Dobrodošli u "Svijet graševine" - jedinstveno mjesto koje vas vodi na putovanje kroz ljepotu vinograda i vina te otkriva izvanredno kulturno nasljeđe Zlatne Slavonije. Vinogradarstvo i vinarstvo nisu samo temelji gospodarstva, već čuvari tradicije, života i kulture već generacijama. U srcu ovog iskustva stoji graševina, sorta koja je postala simbol Slavonije i čini neraskidivu vezu s načinom života i identitetom regije.

Pročitaj više
Postavke pristupačnosti