Halštatski Kaptol, arheološko nalazište svjetskog glasa

Grobnice pod humcima takozvanim tumulima za istaknute pokojnike, ravna groblja, visinska utvrđena naselja i oppide, veća utvrđena naselja iz razdoblja od 9. do 1. stoljeća prije naše ere… Sve su to impozantna arheološka svjedočanstva o životu u željeznom dobu. U toj atraktivnoj priči posebno mjesto zauzima pitoreskna općina Kaptol na padinama Papuka.

Poput zajednica starijeg željeznog doba na prostoru od istočne Francuske do Dunava i Kaptol pripada halštatskoj kulturi. Njime je vladala ratnička aristokracija u kojoj su poseban status imali konjanici.

Grčke kacige, najstariji mač i najbogatiji grob željeznog doba u Hrvatskoj, koji je ujedno i jedini dvostruki kneževski grob iz tog doba u Europi, razno oružje, bogati setovi za posluživanje hrane i pića…, sve je to pronađeno na području Kaptola koji je ovom dijelu bogate povijesti posvetio zabavnu lipanjsku manifestaciju Halštatski dani.

Ovim mjestom prolazi i kružna poučna staza „Putevima ratnika - željezno doba u Zlatnoj dolini“ koja povezuje povijest, arheologiju i turizam. Na njoj se izmjenjuju prekrasni pejzaži – vinogradi i šume, pa je dobar izbor i za ljubitelje aktivnog odmora. Dio je „Staze željeznog doba Podunavlja“, jedna od kulturnih ruta Vijeća Europe koje prolaze Hrvatskom.

Postavke pristupačnosti