Muzej i Trg bećarca u Pleternici

Njegovu vrijednost prepoznao je UNESCO i uvrstio ga na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Bećarac je više od tradicionalnog napjeva, nedjeljiv je dio slavonskog stila života, intrigira muzikologe, etnologe, sociologe, psihologe, jezikoslovce…, a kreativni Pleterničani od njega su napravili brend.

Po njemu su nazvali moderni središnji gradski trg s toplom slavonskom pričom utkanom u plohe i murale koji prikazuju plodne njive, uzorane brazde, zlatno klasje, livade, bogatu trpezu, veselje i pjesmu… Sve ono po čemu je Zlatna Slavonija originalna i prepoznatljiva.

Na istoku obala je Orljave, a na zapadnom dijelu trga svojevrstan je amfiteatar ispod kojeg se krije prvi u svijetu multimedijalni i interaktivni Interpretacijski centar Muzej bećarca. Savršen je to spoj moderne arhitekture, suvremene tehnologije, bogate prošlosti i tradicije koja se nigdje ne čuva i ne poštuje kao u Slavoniji. Tu ćete otkriti svo bogatstvo i ljepotu ovog dijela Hrvatske, doći ćete kao gost, a otići kao prijatelj.

Postavke pristupačnosti