Svetište Gospe od Suza

Kontakt

Dolač 6, Pleternica

+385 34 252 073

zupni.ured@zupa-pleternica.hr

Sve je započelo 1953. kada je iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso u Siracusi gipsani reljef Bezgrešnog Srca Marijina plakao puna četiri dana. Nakon što je znanstvenom analizom potvrđeno da je riječ o ljudskim suzama, u samo dva mjeseca liječnička je komisija potvrdila više od 300 znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja.

U spomen na čudesni događaj na Siciliji, dvije godine kasnije velečasni Ljudevit Petrak održao je u Pleternici prvu devetnicu Gospi od Suza. Svake godine s velečasnim molilo je sve više vjernika, pa je sirakuški biskup pleterničkoj župi 1958. darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef.

Pedeset godina nakon prve procesije, 2005., Pleternica je proglašena marijanskim svetištem. Od 23. do 31. kolovoza u ovaj pitoreskni slavonski gradić u potrazi za mirom i harmonijom dolaze hodočasnici iz čitave Hrvatske. Poseban trenutak svečana je zavjetna procesija posljednjeg dana devetice.

Osim u kolovozu, svetište u Pleternici živi cijelu godinu, a svake se posljednje subote u mjesecu slavi zavjetni dan. Svaki je hodočasnik dobro došao, svaki je putnik primljen kao dragi gost.

Uživat ćete u tišini, ali i ljepoti ovog pitoresknog gradića.

Postavke pristupačnosti