Kulturna ruta Staza željeznog doba Podunavlja

Zlatna Slavonija jedno je od najvažnijih središta halštatske kulture

Nova je turistička atrakcija Zlatne Slavonije, istražuju ga arheolozi i znanstvenici, intrigira ljubitelje kulturnog turizma – naselje Kaptol podno Papuka jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta starijeg željeznog doba u Europi.

Poput zajednica starijeg željeznog doba koje su od devetog do prvog stoljeća prije naše ere živjele od istočne Francuske pa sve do Dunava, Kaptol pripada halštatskoj kulturi. Na njegovom području vladala je ratnička aristokracija u kojoj su poseban status imali konjanici.

Grčke kacige kao najsjeverniji primjerci, najstariji mač i najbogatiji grob u Hrvatskoj koji je ujedno i jedini dvostruki kneževski grob iz željeznog doba u Europi, razno oružje, bogati setovi za posluživanje hrane i pića… samo je dio onoga što je pronađeno u Kaptolu.

Volite li aktivni turizam i pri tome želite nešto naučiti prošećite kružnom poučnom stazom „Putevima ratnika - željezno doba u Zlatnoj dolini“ s 11 edukativno-informativnih ploča. Ova atraktivna kaptolska staza dijelom je jedne od 14 certificiranih kulturnih ruta Vijeća Europe koja uz Hrvatsku prolazi Mađarskom, Austrijom, Slovenijom, Bugarskom, a za sada je jedina sa sjedištem u našoj zemlji. Turistička zajednica Požeško-slavonske županije njezin je službeni partner od osnutka.

Postavke pristupačnosti