Barokna kulturno-sakralna jezgra Požege

Trg sv. Trojstva u Požegi veličinom nadmašuje sve hrvatske srednjevjekovne trgove, a i danas je centralno je mjesto političkog, gospodarskog i kulturnog života. Njegovu prepoznatljivu vizuru kreiraju barokne bolte i u središtu Kužni pil, zavjetni spomenik Presvetom Trojstvu podignut u spomen na 798 Požežana koji su u 18. stoljeću izgubili bitku s kugom.
Na Trgu je crkva sv. Duha s jednim od najvećih romaničkih portala iz 13. stoljeća i grobom slavnog fra Luke Ibrišimovića Sokola, osloboditelja Požege od Osmanlija te gotička crkva sv. Lovre s impresivnim freskama iz 14. stoljeća.
Nekoliko minuta lagane šetnje udaljen je „katedralni“ trg kojim dominira barokna katedrala sv. Terezije Avilske. Oslikali su je umjetnici svjetskog glasa - Mato Celestin Medović i Oton Iveković, a u Riznici se čuvaju vrijedni sakralni predmeti, među kojima su mitra i misnica njezina graditelja, biskupa Franje Thauszyja.
Na ovom trgu je i Dijecezanski muzej s impresivnom sakralnom zbirkom te bogatim zbirkama moderne i suvremene umjetnosti, etnografskom, grafičkom i zbirkom plaketa.

Postavke pristupačnosti