O nama

Požega je biser “Zlatne doline”, smještena u srcu kotline koju okružuju Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška gora. To je grad s 26.403 stanovnika, s gotovo osam stoljeća pisane povijesti, ali za koje arheološke iskopine potvrđuju i tragove življenja u pretpovijesti.

Požega

Požega je biser “Zlatne doline”, smještena u srcu kotline koju okružuju Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška gora. To je grad s 26.403 stanovnika, s gotovo osam stoljeća pisane povijesti, ali za koje arheološke iskopine potvrđuju i tragove življenja u predpovijesti.

Kutjevo

Grad Kutjevo nalazi se među bregovima u kutu po čemu je i dobila današnje ime. Danas Kutjevo ima 6.267 stanovnika.

Pleternica

Pleternica je gradić koji se nalazi na samom ulazu u Požešku kotlinu, na mjestu gdje se spaja Orljava i Londža, a Požeška gora i Dilj tvore prirodna vrata u Vallis aureu. Sa svojih nešto više od 11 000 stanovnika (naselje Pleternica i 38 okolnih sela) drugi je grad po veličini i broju stanovnika u Požeško-slavonskoj županiji.

Brestovac

Brestovac Požeški, mjesto 6 km udaljeno od Požege, danas je općinsko središte, čvorište cestovnih pravaca županijskog značaja. Spominje se već 1302., 1336., a zatim 1445., 1534. i 1535. Taj su posjed imali najprije gradski stražari ili jobagioni, a kasnije plemićka obitelj cernički Desislavići i drugi.

Pakrac

Pakrac se nalazi u dolini rijeke Pakre u zapadnoj Slavoniji, 26 km sjeveroistočno od Novske, na nadmorskoj visini od 178 m i prema posljednjem popisu stanovništva ima 8.482 stanovnika. Prvi put se spominje 1237. godine kao naselje u popisu posjeda ivanovaca imenom Pekriz.

Lipik

Lipik je gradić na desnoj obali Pakre s 6.175 stanovnika. Arheološki nalazi potvrđuju postojanje rimskih termi. Obitelj Janković zaslužna je za renesansu Lipika kao lječilišnog i turističkog mjesta.

Velika

Velika je staro naselje što svjedoče nađeni rimski grobovi i novac, a koje leži podno brda Lapjak na Papuku. Pri ulasku u Veliku plijeni pogled na Velički grad koji se nalazi na južnoj strani Lapjaka na visini od 447 m. To je dobro sačuvana srednjovjekovna branič kula, pretpostavlja se iz 13 st. Prvi put se Velika spominje u pisanoj povijesti 1226. godine kao sjedište gospoštije.

Kaptol

Kaptol je smješten pod obroncima planine Papuk. Zapadno se nalaze poznate veličke toplice, istočno poznati kutjevački podrumi a južno se nalazi glavni grad županije Požega. U samom Kaptolu se nalazi dvorac u kojemu se u zadnje vrijeme rade iskopavanja i manja obnavljanja.

Jakšić

Općina Jakšić smještena je u središtu Požeške kotline i prostire se na 44,85 kvadratnih km. Općinsko središte je Jakšić, selo na cesti Požega – Našice, jedinica lokalne samouprave u Požeško-slavonskoj županiji. Jakšić je udaljen od središta županije, tj. Požege samo 7 km. Općinu Jakšić, uz istoimeno selo, čini još 9 sela: Bertelovci, Cerovac, Eminovci, Granje, Rajsavac, Svetinja, Tekić, Treštanovci i Radnovac.

Čaglin

Čaglinska se općina prostire u istočnome dijelu Požeško-slavonske županije na brdovitom području Dilj gore i Krndije. Prometno je vrlo dobro povezana cestama Pleternica-Našice- Đakovo – Sl.Brod. Spominje se još u dokumentima iz 15 stoljeća.

Postavke pristupačnosti