Lipički perivoj

Svaki grad ima svoj središnji trg, popločeni prostor na kojem se okupljaju građani. No takav se primjer nije mogao naći u Lipiku koji je oduvijek bio poseban, a središnje mjesto je park i perivoj. Tokom povijesti park je oduvijek bio centralno mjesto Lipika, za druženje i upoznavanje. Lipik se razvijao oko stare hrastove šume koja se tokom stoljeća oblikovala u pitomi prostor u kojem se nalaze geotermalni izvori koji se koriste u medicinske svrhe. U 18. stoljeću se uređuje park, nadopunjuje novim biljkama, stazama i sjenicama, a tokom 19. stoljeća postaje prepoznatljivi neobarokni perivoj koji je danas dobro očuvan na izvornoj površini od 10ha bez bitnih promjena perivojne kompozicije. Na Međunarodnoj izložbi cvijeća i vrtnih nasada u Budimpešti 1910. godine je jedino Kupalište Lipik, među svim kupalištima Monarhije, odlikovano velikom državnom zlatnom kolajnom radi svojih vrtnih nasada, uređenja kupališnog parka i bujnog inozemnog raslinja. 1965.godine je proglašen Spomenikom parkovne arhitekture te je zaštićena cjelina. I danas postoje dvije stilsko-oblikovne cjeline i to historicistička neobarokna sa geometrijski uređenim vrtovima ispred glavnog pročelja zgrada Toplica i kasnoromantičarski perivoj sa alejama, drvoredima, sustavom šetnica i perivojnim interijerom. U parku u Lipiku se možete prošetati brojnim alejama i šetnicama, odmoriti na sjenicama i klupama, posjetiti Jelkin brijeg, upoznati povijest na „Jelkinoj stazi“, osvježiti na izvoru ljekovite vode, odmoriti uz vodoskok ili jezerce, ali i baviti sportom na uređenim igralištima. 

Jelkina staza

Da bismo vam prikazali posebnost Lipika i povijesnog perivoja otkrili smo priče na "Jelkinoj stazi". Početna točka je u glavnoj ulici i prolazi kroz park, a preko 24 informativne table pričamo priču na hrvatskom i engleskom jeziku.

Jelkina klupa

Jelkina klupa je povijesna kamena klupa smještena u dvorištu Toplica Lipik uz Mramorne kupke. Sagrađena jako davno kao odmaralište u hladovini borova za mladu groficu Jelku. Smatra se da je bilo još takvih klupa, a Jelkina klupa je posljednji primjerak.

Jelkin brijeg

Grofovska obitelj Jankovića počela je s planiranim uređenjem parka, uređujem šetnica i aleja. Za goste, ali i djecu su uredili park s paviljonima, jezercima, klupama i podijima za svirke. Posebno je napravljena sjenica za kćer Jelku na povišenom brijegu u visini drveća i leta ptica koji se danas zove „Jelkin brijeg“.

Kursalon

Kursalon je najupečatljivija građevina u Lipika. Sagrađena je krajem 19. stoljeća i od tada je bila simbol Lipika i najslikaniji motiv našeg grada. Kursalon je bio sinonim za zabavu, razonodu i kulturu. Ciljano sagrađen radi gostiju u kupalištu Lipik označuje novi uzlet lipičkog turizma i najljepše doba Lipika.

Antunovo vrelo

Na prostoru današnjeg parka je stoljećima izvirala ljekovita voda, građeni su natkrivene kupelji i bazeni na prirodnom izvoru. Prvi arteški bunar je izbušen ručno, do dubine od 235 metara 1870. godine, a temperatura vode je bila 64 °C. Budući da je tadašnji park bio u vlasništvu Antuna Knolla, nazvan je Antunovo vrelo.

Postavke pristupačnosti