Crkva Sv. Augustina Biskupa, Velika

Ime Velika dolazi od posjednika koji su se zvali „Velyke“, Velički. Župa se, kao i mnoge stare župe naše metropolije, prvi put spominje 1332. godine i uvrštena je u popis župa požeškog arhiđakonata. U mnogim srednjovjekovnim dokumentima o Velikoj spominje se kapelica BDM oko koje se okupljaju mnogi hodočasnici. Osobito je veliko hodočašće za Veliku Gospu. Na temelju podataka iz 14. st. zna se da je župa Velika imala crkvu BDM-e koja se nalazi sub castro Velyke (ispod tvrđave Veličkih plemića). Župa i crkva su postojali vjerojatno i u 13. st. jer je mjesto u 14. st. bilo dosta razvijeno. Očito je prije Turaka, koji su u požeštinu provalili 1536. godine, ovdje cvjetao vjerski i kulturni život.

Papa Grgur XIII 1575. g. daje kuću redovnika augustinaca u posjed franjevcima koji ovamo dolaze iz Bosne Srebrne, a djeluju od 1575. do 1802. godine nakon čega je župa predana dijecezanskom kleru. Od značajnih franjevaca, najznačajniji je fra Luka Ibrišimović koji je zaslužan za oslobađanje požeškog kraja od Turaka.

Prvi pisani spomen svetišta Gospe od utjehe: papa Pio II 1660. g. imenuje veličku Gospu, Gospa od utjehe. Gospin kip potječe iz XVII. st. i baroknog je stila koji je nabavljen nakon obnove župne crkve koja je u XVI. st. spaljena od strane Turaka. Kip je okrunio kardinal Franjo Kuharić 22. svibnja 1976. za vrijeme župnika Mirka Roginića.

Izgled crkve: crkva ima četiri razdoblja gradnje. Ponajprije je najstariji gotički dio sa sedijima i lukom, a potječe iz XIV. st., možda i stariji. Zvonik je sagrađen 1776. g.,  a između ostalog crkva se obnavljala u XVII. i XVIII. st. Najmlađa je lađa sadašnje crkve koja je sagrađena na početku XIX. st.

Popratni sadržaji svetišta. Svetište ima vanjski oltar – pozornicu za vanjska liturgijska slavlja, a tu je i dom sv. Augustina s 40 kreveta za razne susrete ministranta, bogoslova, svećenika, vjeroučitelja, izletnika i planinara. Svetište se nalazi okruženo šumovitim papučkim brežuljcima na kojima se nalaze planinarski i izletnički domovi, a i umirovljenički dom. U blizini su toplice s  bazenima.

Postavke pristupačnosti