Jelkin brijeg

Park u Lipiku je mijenjao mnogo vlasnika, a jedni od vlasnika lipičkog parka, kupališta i dijelova sadašnjeg Lipika je bila grofovska obitelj Jankovića, od 1760.-1861.godine. Oni su počeli s planiranim uređenjem parka, uređujem šetnica i aleja. Za goste, ali i djecu su uredili park sa paviljonima, jezercima, klupama i podijima za svirke. Posebno je napravljena sjenica za kćer Jelku na povišenom brijegu u visini drveća i leta ptica koji se danas zove „Jelkin brijeg“.

Ovaj doživljaj prirode je i danas zanimljiv novim generacijama, a pogled se pruža na cijeli perivoj. Jelkin brijeg je smješten u južnom dijelu parka, pomalo udaljen kojim se dolazi alejom lipa, a uz njega su bili i podij za sviranje i romantično jezerce s mostićem. Gradnjom hotela s parkiralištem te obližnjih bazena 80-tih godina se narušio potpuni prirodni ambijent oko brijega, no postao je puno posjećeniji.

Pogledajte mnoge stare fotografije i razglednice Jelkinog brijega koji je doživljavao razne promjene, od početne drvene nadstrešnice pokrivene granjem na zemljanom brijegu i sjenice s platnom za zaštitu od sunca do današnjeg kamenog zida s kovanom ogradom, drvenom konstrukcijom i limenim krovom. Zadnji put je obnovljen 2011. godine, a 2014. je uvršten kao točka s informativnom tablom na „Jelkinoj stazi“. Jelkin brijeg je uvijek bio mjesto za popodnevna okupljanja, a u večernjim satima omiljeno sastajalište za zaljubljene željnih avanture.

Postavke pristupačnosti