Muzeji, knjižnice i kazališta

U muzejima, knjižnicama i kazalištima susreću se moderna i tradicionalna Slavonija, spaja se naizgled nespojivo, otkriva se nepoznato, budi se radoznalost, potiče kreativnosti… Pravi užitak za ljubitelje kulture.
Razgledajte najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe izgrađen 1232., sami iskujte srednjovjekovni srebrni novčić iz prve hrvatske kovnice novca, uživajte u legendama poput onih o barunu Franji Trenku ili o obitelji Janković, saznajte tko je bio Pavle Thaller, autor prvog „udžbenika“ kemije u Hrvatskoj...
U suvremeno opremljenim knjižnicama krije se impresivan knjižni fond, tradicija bibliotekarstva na području Zlatne Slavonije započela je još 1845., a unatoč čudima moderne tehnologije mnogi će i danas reći kako ništa ne opušta tako dobro kao zanimljiva knjiga ili kazališna predstava. Iako je naziv prvog odigranog kazališnog komada u Požegi ostao nepoznat, zabilježeno je kako je tog 27. kolovoza 1715., dakle prije više od tri stoljeća, pozornica bila postavljena pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana.

Dijecezanski muzej

Dijecezanski muzej Požeške biskupije osnovao je biskup msgr. Antun Škvorčević 1999. godine, a svečano je otvoren 1. listopada 2016. o 20. obljetnici utemeljenja Požeške biskupije.

Gradski muzej Požega

Gradski muzej Požega osnovan je 6. prosinca 1924. godine zaslugom Julija Kempfa, istaknutog Požežanina. To je drugi muzej po starosti u Slavoniji (nakon Muzeja Slavonije Osijek).

Muzej bećarca

Jedinstveni Muzej bećarca nalazi se na jedinstvenom Trgu bećarca! Mjesto je to gdje se moderna arhitektura i tehnologija stapa s lokalnim geografskim obilježjima, poviješću i tradicionalnom nematerijalnom kulturnom baštinom – bećarcem.

Muzej grada Pakraca

Muzej grada Pakraca djeluje u objektu Mali dvor - Janković, dijelu Kompleksa vlastelinstva Janković iz 18.st., središtu nekadašnjeg veleposjeda. 

Muzej vojne i ratne povijesti

Muzej vojne i ratne povijesti jedini je muzej ovakve tematike u Hrvatskoj u kojemu se na jednom mjestu mogu vidjeti razni eksponati vezani za hrvatsku, a dijelom i za svjetsku vojnu i ratnu povijest. 

Gradska knjižnica Požega

Gradska knjižnica Požega središnja je narodna i matična knjižnica Požeško-slavonske županije. Novoobnovljena Knjižnica svojim programima i djelatnošću postaje kulturni i informacijski centar grada.

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Knjižnica je moderna javna kulturna institucija u kojoj Pleterničani čuvaju i čuvat će kulturu, pisanu riječ i znanje, a zalog tomu su ljudski resursi, bez kojih uz svu tehniku nema napretka.

Narodna knjižnica i čitaonica Kutjevo

Fond sadrži knjige iz raznih područja prirodnih, društvenih i primijenjenih znanosti, beletristike, umjetnosti, dječje, za mlade i malene knjige i slikovnice. Posjedujemo zavičajnu zbirku i zbirku Domovinski rat.

Gradska knjižnica i čitaonica Lipik

Gradska knjižnica i čitaonica Lipik otvorena je u ožujku 2007. i djeluje u prostorima Multikulturalnog centra Lipik.

Gradsko kazalište Požega

Prva kazališna predstava u Požegi odigrana je 1715. godine, a samo 3 godine kasnije odigrana je prva predstava na hrvatskom jeziku.

Multikulturalni centar Lipik

Multikulturalni centar Lipik služi za razne namjene te u zgradi djeluje više organizacija.

Postavke pristupačnosti