Muzej grada Pakraca

Muzej grada Pakraca djeluje u objektu Mali dvor - Janković, dijelu Kompleksa vlastelinstva Janković iz 18.st., središtu nekadašnjeg veleposjeda. Djelujući unutar arhitektonski upečatljivog objekta, koji sam po sebi predstavlja kulturno-povijesnu vrijednost, muzej se brine kako bi se bogata baština Pakraca i okolice spasila od zaborava i na što bolji način prezentirala građanima te gostima grada. 

Općenito bavi se zaštitom i prezentacijom kulturne baštine ovoga kraja te svojom raznolikom prezentacijskom aktivnošću (izložbe, muzejske radionice, predavanje, različite muzejske akcije) daje bitan doprinos kulturnom, društvenom životu grada. 

Svakako je mjesto na kojem možete pronaći niz zanimljivih muzejskih predmeta te otkriti zanimljive priče koje nam ovi predmeti pričaju. Među njima se ističu originalni slavonski banovci - srebrne kovanice ili prve hrvatske kune koje su kovane prvi put, upravo u Pakracu u prvoj hrvatskoj kovnici novca u 13. stoljeću. Uz brojne druge predmete, ali i izložbe i akcije koje muzej priprema, mjesto je to učenja na drugačiji način, mjesto novih otkrića i doživljaja te polazišna točka za upoznavanje sa zanimljivom i bogatom pakračkom poviješću.

Postavke pristupačnosti