Sovsko jezero

Legenda kaže da ga je isplakala sestra Danica, jer su njena braća Petar i Jakob bili užasno zli ljudi. Prema drugoj legendi ime je dobilo po sovama. Zovu ga i Modrim okom Slavonije. Čarobno Sovsko jezero nalazi se na šumovitim sjevernim padinama Dilja, a oblikom i tamnom zelenom bojom, koja se na trenutke prelijeva u modru, podsjeća na oko.

Ovo jezero posljednji je ostatak Panonskog mora u Hrvatskoj. Na to ukazuju okolni slojevi vapnenca s fosilima riba i školjki. U kategoriji je zaštite značajnog krajobraza, smatra se važnim lokalitetom jer se radi o močvarnom staništu velike bioraznolikosti, a njih je sve manje u svijetu. Utočište su ovdje pronašle ptice močvarice - trstenjak, liska, gnjurac i divlje patke, a od riba u jezeru živi samo jedna vrsta, zlatni karas.

Za ljubitelje prirode, malo je reći – pravi raj. Duge šetnje po svježe pokošenim proplancima, otkrivanje šume u kojoj caruju hrast kitnjak i obični grab, uživanje u skladnom pjevu ptica, glasanju divljih patki i žaba i predivnom pogledu s drvenog vidikovca na uzvišenju Jezero Brdo istočno od Sovskog jezera, obiteljski piknik na mirisnoj travi… Još vam jedino preostaje napuniti košaricu svim onim prefinim slanim i slatkim slavonskim divotama!

Postavke pristupačnosti