Zanimljivosti

Zaplovite Panonskim morem

Tamo gdje su danas zelene ravnice, planine i gore, guste šume, rodni vinogradi i plodni voćnjaci, prije 24 milijuna godina bilo je – more.

Pročitaj više
Tajna paralele 45,3

Na početku odmah razjasnimo! Ovo nije priča o geografskim pojmovima, nego o čistom hedonizmu. I to vrhunskom, jer u ovom se vinogorju Zlatne Slavonije piju odlična vina i najbolje graševine u Hrvatskoj.

Pročitaj više
Barun Franjo Trenk

Vlastelin, ratnik, zapovjednik pandurskih dragovoljaca, avanturist, kockar, izvrstan vojnik koji je preživio 14 ranjavanja i navodno pobijedio u čak 102 dvoboja te na koncu lišen slobode skončao u tamnici. Barun Franjo Trenk, Slavonac pruskog podrijetla, i više je od legende, pogotovo u požeškom kraju. A toliko je zanimljivih i fantastičnih priča o njegovom životu. Postao je gotovo mit.

Pročitaj više
Madame Cliquot

Legenda kaže da je Madame Clicquot, ista ona dama koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima, na putu u Petrograd posjetila Pleternicu. Toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima i kvalitetom bačava od slavonskog hrasta da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove.

Pročitaj više
Slavonski banovac

Ono što je danas kuna ili euro u 13. stoljeću bio je slavonski banovac. Jedna od najkvalitetnijih i najraširenijih srednjovjekovnih moneta kovala u prvoj hrvatskoj kovnici novca unutar zidina Starog grada Pakraca. I to pune četiri godine, od 1256. do 1260., kada se preselila u Zagreb.

Pročitaj više
Bećarac

Bećarac je utkan u život i običaj Slavonije, a pogotovo Pleternice, koja je bila graničarski kraj. S bećarcem se rađalo, živjelo i umiralo.

Pročitaj više
Alarmni sat

Na muzejskom tavanu čuva se i jedan zaista poseban predmet, riječ je o izumu, alarmnom satu Konstantina Haidenegga. Konstantin Haidenegg je bio direktor Kraljevske pošte i brzojava u Pakracu krajem 19. i početkom 20.stoljeća, a spominje se i kao jedan od odbornika u Zastupstvu općine trgovišta Pakrac.

Pročitaj više
Postavke pristupačnosti