Zanimljivosti

45. paralela

Kutjevačko vinogorje nalazi se na 45,3 paraleli, istoj onoj na kojoj se prostiru svjetski poznata vinogradarska područja kao što su Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon.

Pročitaj više
Alarmni sat

Na muzejskom tavanu čuva se i jedan zaista poseban predmet, riječ je o izumu, alarmnom satu Konstantina Haidenegga. Konstantin Haidenegg je bio direktor Kraljevske pošte i brzojava u Pakracu krajem 19. i početkom 20.stoljeća, a spominje se i kao jedan od odbornika u Zastupstvu općine trgovišta Pakrac.

Pročitaj više
Barun Franjo Trenk

Obitelj Trenk obilježila je prvu polovicu 18. st. kako u vojničkom, tako i u kulturnom, ekonomskom, modnom i glazbenom životu Austrougarske Monarhije, Požeštine i pleterničkog područja. Obitelj Trenk potječe iz porodice slobodnih baruna „von der Trenck“, a spominju se kao feudalni gospodari iz srednje Njemačke, koji sredinom 15. st. sele u istočnu Prusku. Godine 1718. obitelj Franje Trenka na čelu s ocem Ivanom napušta Italiju te otac Ivan postaje zapovjednik krajiške tvrđave u Brodu na Savi.

Pročitaj više
Bećarac

Bećarac je utkan u život i običaj Slavonije, a pogotovo Pleternice, koja je bila graničarski kraj. S bećarcem se rađalo, živjelo i umiralo.

Pročitaj više
Madame Cliquot

Uz priču o vinu u pleterničkom kraju veže se i priča kako je iz Francuske dolazila madame Cliquot, koja je kao udovica u Francuskoj naslijedila vinograde i razvila dobar posao, po poznate hrastove bačve od čuvenog hrasta lužnjaka za barrique bačve. Uvjeti koji se postižu pomoću tih bačvi omogućavaju da vina preuzmu dio tanina iz bačve.

Pročitaj više
Slavonski banovac

U pakračkoj kovnici novca kovao se slavonski banovac. To je bio srednjovjekovni hrvatski novac namijenjen srednjovjekovnoj Slavoniji. S obzirom na dobru kakvoću, ovaj novac je bio u opticaju i u susjednim zemljama; Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Bosni.

Pročitaj više
Postavke pristupačnosti