Riznica požeške Katedrale

Kontakt

Trg Sv. Terezije 13, Požega

+385 34 274 321

+ 385 34 314 038

sv.terezija.pz@gmail.com

Požeški biskup Antun Škvorčević je 2004. godine osnovao Riznicu požeške Katedrale kako bi se u njoj čuvali liturgijski predmeti iz Katedrale koji su od velike kulturne i povijesne vrijednosti.

Riznica je smještena u oratoriju iznad desne katedralne sakristije kako bi bila na raspolaganju za bogoštovlje. Uređena je po konceptu Maria Beusana s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je otvorena za javnost 2015. godine.

U Riznici se nalazi više od šezdeset izložaka sakralnih predmeta. Među njima je liturgijsko posuđe s nekoliko kasno-gotičkih kaleža iz 15. i 16. stoljeća, ruho u kojem je posebno značajna mitra i misnica biskupa Franje Thauszyja, graditelja katedrale te misnica, dalmatike, plašt i velum koje je za posvetu požeške crkve sv. Terezije 1763. darovala carica Marija Terezija zajedno s rokoko kaležom te pavlinske rukopisne pjesmarice iz 17. stoljeća.

Skupina najnovijih predmeta u Riznici, najvećim dijelom su darovi prigodom uspostave Požeške biskupije 1997. godine. Izloženi su biskupski pastorali, pektorali, prsteni, kaleži, crkveno ruho te okovani evanđelistari i misali. Riječ je o djelima Hrvoja Ljubića, Šime Vulasa, Lazera Lumezija, Ane Nade Krpelnik, Vere Klepaj Turnšek, p. Marka Ivana Rupnika u zanatskim izvedbama hrvatskih i talijanskih zlatarskih radionica. Zapaženo mjesto imaju darovi pape Ivana Pavla II., Benedikta XVI., i ekumenskog carigradskog patrijarha Bartolomeja požeškom biskupu Antunu te pokloni pojedinih biskupa i svećenika.

 

Riznicu je moguće razgledati najavom Župnom uredu sv. Terezije Avilske!

Postavke pristupačnosti