Omanovac i Slavonski banovac u Pakracu

Spektakularan pogled na Slavoniju i Pakrac pruža se s Omanovca, 655 metara visokog psunjskog vrha. Na ovom omiljenom odredištu izletnika, planinara i paraglajdera možete roštiljati, igrati nogomet, okušati se u 3D streličarstvu, okrijepiti se i prenoćiti u planinarskom domu, uživati u prekrasnoj prirodi najviše slavonske gore…
Izletište je udaljeno manje od desetak minuta vožnje od Pakraca, živopisnog grada koji je u srednjem vijeku imao jednu od najcjenjenijih europskih moneta. Slavonski banovac kovao se u 13. stoljeću u prvoj kovnici novca na području Hrvatske, a njime se plaćalo u mnogim tadašnjim europskim zemljama. S jedne strane ove stabilne slavonske valute bila je kuna u trku, a s druge križ s dvjema okrunjenim glavama.

Godinama se na središnjem pakračkom trgu održava srednjovjekovni sajam koji nosi ime po ovom srebrnjaku. U Muzeju grada Pakraca smještenom u dijelu povijesnog Kompleksa Janković iz 18. stoljeća, saznajte sve o poznatom slavonskom novčiću, nakon čega ga možete i sami iskovati kao suvenir i uspomenu na prekrasno putovanje Zlatnom Slavonijom.

Postavke pristupačnosti