Kompleks Janković

Tko su bili Jankovići?

Gradili su crkve i kurije, poticali su gospodarstvo i obrtništvo, bavili su se humanitarnim radom… Grofovska obitelj Janković zadužila je ovaj kraj i kreirala i danas prepoznatljive vizure Pakraca i Lipika.

Mali dvor Janković, danas Muzej grada Pakraca; Kurija Janković, danas osnovna glazbena škola; gospodarske zgrade, od kojih je jedna Gradska vijećnica - središta su kulturnog i političkog života grada, i najljepša kulisa za manifestacije i koncerte.

U susjednom Lipiku grof Izidor Janković ulagao je u kupališne objekte i perivoj, 1820. izgradio je kupališnu zgradu s kupeljima, prvi je počeo s uzgojem lipicanaca na plemićkom dobru Izidorovcu, pa se smatra osnivačem Državne ergele u Lipiku. 

Njegova sestra, grofica Jelka, voljela je boraviti u ovom gradu, opuštati se u njegovom perivoju. Brijeg kojim je šetala i klupica na kojoj je sjedila, kao i staza koja do njih vodi, i danas nose njezino ime.

Iako su na ovom području boravili samo stotinu godina, od druge polovice 18. do druge polovice 19. stoljeća, iza Jankovića ostala je iznimno bogata kulturna baština i intrigantne legende koje ćemo vam rado ispričati kad nas posjetite.

Postavke pristupačnosti