Samostan redovnica sv. Vinka

Trg Sv. Trojstva 17, 34000 Požega

Zgrada je kao jednokatnica izgrađena 1726. godine za potrebe požeške Gimnazije. U njoj je bila Academia Posegana s filozofskim i teološkim fakultetom. Jedan od učenika, profesora i ravnatelja Gimnazije bio je i isusovac Antun Kanižlić, poznat po svom djelu “Sveta Rožalija”.

Od 1879. godine redovnice iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga se useljavaju u zgradu iz koje je iselila Dječačka gradska škola te je zgrada preuređena za potrebe Niže i Više djevojačke škole uz dozvolu o dogradnji II. kata za stan sestara. Odmah je podignut II. kat i izgrađene su gospodarske zgrade. 

Budući da je na samom početku 20. stoljeća i ta zgrada postala premalena za sve veći broj djece, Družba je 1902. godine izgradila novu zgradu od dva kata istočno od stare. Obje zgrade u prvom katu spaja kućna kapela sv. Josipa, a na prizemlju zajednički ulaz. 

Samostan sv. Josipa danas broji 14 sestara milosrdnica. Sestre djeluju u župskom apostolatu kao sakristanke, orguljašice i katehistice, predaju u osnovnim i srednjim školama kao profesorice i vjeroučiteljice te kao medicinske sestre u Požeškoj općoj bolnici.

Tel. 034 275-836
milosrdnicepozega@gmail.com

Postavke pristupačnosti