Stari grad Velika

Na južnim padinama Papuka podignut je tijekom srednjega vijeka sustav nadzora i obrane koji se očitovao kroz izgradnju vojnih kaštela. Jedan od njih je i Velički stari grad. Ova utvrda nalazi se sjeverno od crkve sv. Augustina na južnom rubu brda Lapjak, na visini od 452 m nadmorske visine te je posjet njenim ostatcima pravi mali avanturistički poduhvat, no napor koji utrošite prilikom uzdizanja do nje postane zanemariv pri pogledu na Zlatnu dolinu koja se prostire u podnožju.

Tlocrt utvrde je peterokutan. U sjevernom kutu podignuta je branič kula koja ima približno trokutasti tlocrt. Određeni romanički građevinski elementi bedema mogu se datirati u 13. stoljeće. Veliku ulogu utvrda je imala tijekom ratova s Osmanlijama prilikom obrane južnog podpapučkog prostora. Nakon obnove habsburške vlasti na području Požeške kotline nastaje 1782. godine vojni zemljovid u kojemu, uz zemljovidni prikaz naselja Velike, stoji: „na uzvisini između potoka Zdenca i Veličanke mogu se vidjeti još preostale zidine uništene gradine zvane Velika“. Premda više nije vršio svoju primarnu funkciju, nagrižen zubom vremena, kaštel je ostao stajati do danas.

Na njemu se nedavno provedeni konzervatorski zahvati kako bi se zaustavila danja rapidna devastacija i omogućio siguran posjet zaljubljenicima u kulturne znamenitosti.

Postavke pristupačnosti