Dvorac baruna Trenka, Pakrac

Jedan od najznačajnijih povijesnih objekata u Pakracu je dvorac baruna Trenka koji se nažalost dugi niz godina nalazi zapušten i u nezavidnom stanju te čeka svoju konačnu obnovu i revitalizaciju. Požar kojim je nedavno bio zahvaćen nakratko nas je podsjetio na hitnost potrebe obnove ovog objekta koji je zbog svog povijesnog značaja zaštićeni spomenik kulture.

Radi se o baroknom četverokutnom dvorcu sa otvorenim unutarnjim dvorištem – atrijem. Sagradio ga je poznati vojskovođa barun Franjo Trenk koji je kraće vrijeme bio vlasnik pakračkog vlastelinstva.
Iako, ne znamo točnu godinu gradnje njegovog dvorca u Pakracu uspoređujući ga sa dvorcima tog doba te gotovo identičnim dvorcem koji je Trenk sagradio u Pleternici, sigurno je da se radi o prvoj polovici 18.stoljeća. Ova prostrana jednokatnica služila je kao dvorac ali i vojarna, prvo za Trenkove pandure, a kasnije i vojnu posadu koja je iseljena iz stare pakračke utvrde 1750.

Nakon vojarne u Trenkovom dvorcu bila je smještena Bolnica koja je tu djelovala sve do izgradnje nove Javne Zemaljske bolnice na južnom dijelu grada. Nakon bolnice zgrada će dugi niz godina biti školska ustanova te će ovdje djelovati i poznata Učiteljska škola.

Danas je nažalost zgrada napuštena ali postoje određeni planovi obnove i revitalizacije od strane Grada Pakraca koji bi kroz novu funkciju dali novi sjaj ovom starom i značajnom povijesnom zdanju.

Postavke pristupačnosti