Spahijski podrum

Spahijski ili španski podrum kako se još naziva jedan je od najimpozantnijih objekata Pakraca, ali i njegove okolice. Sastoji se od dva krila odnosno građen je u ključ,pročelje prvog krila okrenuto je prema Strossmayerovoj ulici dok je njegovo drugo krilo usječeno u brdo i nalazi se ispod zgrade Hrvatskog doma.

Kroz povijest je postojalo više teorija o vremenu njegova nastanka. Najstarije tumačenje je ono kako se radi o građevini građenoj još u srednjem vijeku u kojoj je nekada bila smještena i kovnica novca (sredinom13.st.). Iako je danas većina povjesničara odbacila ovu teoriju smatram kako ona ipak nije u potpunosti nemoguća i kako bi je tek trebalo temeljitije istražiti. Danas je prevladalo mišljenje kako se izvorno radi o skladištu pakračkog vlastelinstva koje je za te potrebe namjenski izgrađeno u 18.st.Objekt se sastoji od podrumskog dijela i dva kata,a u gornji dio objekta se moglo ući i kolima. U podrumu se čuvalo vino u hrastovim bačvama od kojih se dio i danas nalaze ondje,a na prvom katu i potkrovlju ostali prinosi sa vlastelinstva (žitarice,voće,povrće). Iznad prednjeg ulaza na pročelju, uokvirenog sa klesanim kamenim nadvratnicima i dovratnicima, nalazi se grb koji se nekad tumačio kao grb kovnice,a u novije vrijeme je prevladalo mišljenje kako se radi o grbu obitelji Janković. Nažalost grb je tek djelomično sačuvan,nedostaje mu gornji dio tako da je teško reći da li se ovdje radi o ptici ždral iz obiteljskog grba Janković koja u nozi drži kamenu kuglu. Ako i jest ostaje nejasno zašto se na dnu nalaze prilično jasno prikazani nakovanj i čekić ili sjekira?

Budući da ovaj impozantni objekt nosi sa sobom i zanimljive legende , vjerujem da bi u konačnici bio izuzetno zanimljiv i posjetiteljima. Spahijski podrum koji se veže uz prvu kovnicu novca u Hrvatskoj 1256-1260 kada je kovan Slavonski banovac, posjetitelji mogu vidjeti uživo kovanje Banovca, koji je ujedno i izvorni suvenir Grada Pakraca.
Oko Spahijskog podruma su se godinama raspredali razni mitovi i legende,stari Pakračani su pričali o tajnom prolazu koji iz njegova podzemlja vodi do utvrde Čaklovac ili do župne crkve. Buduća istraživanja bi napokon trebala otkriti pravu namjenu i starost ovog objekta.

Postavke pristupačnosti