Toplice Lipik

Toplice Lipik su okružene prirodnim izvorima ljekovite termalne vode i stoljetnim perivojem s bogatom povijesti. Toplice Lipik u svojoj očuvanoj izvornoj arhitekturi vode Vas u blagodati u kojima su uživali još i stari Rimljani. Višestoljetna tradicija u liječenju bazirana je prije svega, na ljekovitim svojstvima vode koja ima stalnu temperaturu izvorišta od 62°C, a zbog svog kemijskog sastava ima izvanredne balneološke karakteristike.

Vjeruje se da su još stari Rimljani znali za blagodati lipičke termalne vode, no prvi pisani dokumenti datiraju iz 16.st. Već u 18. stoljeću se provode prve analize vode koje potvrđuju posebnost lipičke vode među europskim toplicama, te dolaze prvi namjernici da provjere ljekovitost. Toplice se počinju razvijati, grade se zgrade za boravak posjetitelja, te investira u stručan kadar i opremu. U Lipiku raste smještajna i ugostiteljska ponuda te uređenje perivoja. Lipik se razvija zajedno s toplicama, povećava se prometna dostupnost i dolaze turisti iz Europe. Lipik prvi počinje razvijati zdravstveni turizam u Slavoniji.

Danas su Toplice Lipik sinonim za zdravstveni turizam na kontinentu Hrvatske. I dalje se razvijaju, koriste nastručniji kadar i novu opremu, obnavljaju i opremaju zgrade s novim sadržajima te šire ponudu. Baza je i dalje ljekovita geotermalna voda koja je jedinstvena u Europi.

Postavke pristupačnosti