Planinarske aktivnosti

Izlet nepoznatim stazama Požeške gore članova HPD "Sokolovac" Požega

HPD „Sokolovac“ Požega - sekcija „Kapavac“ Zakorenje ovoga vikenda je organizirala jedan zanimljiv i interesantan izlet za članove, simpatizere i ljubitelje prirode na Požeškoj gori.
Polazak auto posadama je bio u jutarnjim satima kod „Ćire“ gdje su okupljeni izletnici dogovarali posljednje detalje oko pohoda. Okupljanje planinara je bilo u Zakorenju kod Planinarske kuće „Bajin kijer“ gdje je uvijek nasmijan i ljubazan domaćin a ujedno i vodič izleta Slavko Lončarević počastio sve prisutne s tradicionalnim slavonskim pićima. U dobrom raspoloženju i po toplom sunčanom vremenu vesela planinarska družina je krenula u osvajanje nepoznatih staza Požeške gore. Prilikom hodanja planinari su nailazili na prekrasne pejzaže i krajolike koji su pomalo možda i zaboravljeni ali svakako ostavljaju bez daha sve one koji ih obiđu.
Vodič izleta je vodio planinare putem "7 brana" koje su izletnici mogli vidjeti na trasi staze. Kratki predah i okrjepa je bila kod lovačke kuće gdje se uhvatilo vremena za gastro delicije i uživanje u proljetnom suncu.
Puni dojmova i zadovoljstva svi planinari su krenuli kućama uz poziv da im se pridružite na sljedećim izletima. Umor prolazi a zadovoljstvo ostaje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

03.05.2023.

Akcija markacističke sekcije HPD Sokolovca

Dolaskom toplog vremena planinarke i planinari markacističke sekcije HPD Sokolovca ove su subote nastavili uređivati i obnavljati markacije na Papuku za koje je zaduženo ovo Društvo prema registru planinarskih putova Hrvatskog planinarskog saveza. Krenuli su od kamenoloma Tisica do Jezerca te se popeli stazom 122 koju su ranije markirali, ali su ju sada čistili od granja sve do Nevoljaša. Tu su nastavili s obnavljanjem markacija na stazi 111 do Jankovca. Od Jankovaca su obnovili markacije na stazi 112 do Jezerca, a ostale markacije na tom putu obnovili su u ranijim akcijama. Ukupno su ovom akcijom obnovili planinarske oznake na 5 km putova. Planinarke i planinari markacističke sekcije HPD Sokolovca vrlo su zadovoljni ovom akcijom jer su u potpunosti dovršili obnavljanje markacija na najposjećenijoj stazi na Papuku koja kreće od Planinarskog doma Lapjak o kome također brine ovo Društvo, nastavlja do Starog grada Velika, uzdiže se do Tauberovih stijena te dalje kroz Talijanski put sve do Jankovca. Ova staza je duga 8, 7 km. Također su u potpunosti obnovili markacije na stazi oznake 112 koju također obilaze mnogobrojni planinari i šetači, a duga je 7, 5 km. U ovoj akciji sudjelovali su: Krešimir Bubak, Verica Sinjaković, Spomenka Mušec, Dragica Anić i voditeljica sekcije Anita Bubak.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

24.04.2023.

Planinarke i planinari HPD Sokolovca Požega na Zen klupici i Kamengradu

Planinarke i planinari HPD Sokolovca u nedjelju su uz Krešimira Bubaka planinarili po našoj najvećoj, iako ne i najvišoj gori - Papuku. Cilj im je bio obići glasovitu Zen klupicu (930 m) u blizini najvišeg vrha ove gore, Papuk (954 m) koji se uzdiže na granici Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.
Krenuli su stazom dugom oko 8 km iz Gornjih Vrhovaca preko Tabakovog brda, Krečane, Tromeđe sve do Zen klupice.
Tu ih je dočekao otvoren proplanak na kojem planinare pozdravlja šarena zmija ispruženog jezika izrezbarena u deblu na tlu. Na rubu tog proplanka, skoro na samom vrhu strme travnate padine smjestila se drvena klupica do koje vodi uska stazica uz čiji su rub provirivale sićušne žute maćuhice.  Savršena u svojoj skromnosti možda je najbolje mjesto za osjetiti srce Papuka, njegov ritam, toplinu, živost, strahove... Sjedeći na njoj uz osjećaj lebdenja, pogledi su im se kotrljali livadom do prostranih šuma gdje tek prolistale zelene krošnje skrivaju mnoge tajne. Tamo dolje na stjenovitoj uzvisini, prožet brojnim legendama, nazire se veličanstveni Kamengrad (612 m). Ova utvrda iz 13. stoljeća jedna je od prostorno najvećih i najbolje očuvanih na Papuku. Prostranu udolinu ispunjenu šumovitim brežuljcima dijelom siječe vidljivi put iz podnožja prema jugu kojem se već nakon prve uzvisine gubi svaki trag. Na njegovom zalazu uzdiže se još jedan brežuljak, a iza njega u daljini s lijeve strane upadljivo se ukazuje šiljasti vrh toponima Grad (584 m) na kojem je nekada stajao srednjovjekovni Stražeman grad.  Od njega danas gotovo da ništa nije ostalo.
Uzdižući poglede prema zapadu vidjeli su dio Požeške kotline i zapadnog Papuka. Na jugozapadu gledali su Psunj s jasno uočljivom Javorovicom i najvišim vrhom Slavonije - Brezovim poljem (985 m). Lijepo su vidjeli i blage brjegove Požeške gore. Tamo visoko u daljini gdje se nebo spaja sa Zemljom,  zamijetili su sivoplave konture bosansko-hercehovačkih planina - Motajice na pedesetak kilometara udaljenosti i Kozare na osamdesetak kilometara.
Nakon uživanja u ovom planinarskom  raju svoj put u dobrom raspoloženju nastavljaju do Kamengrada, a od njega do polazne točke prehodavši tako po savršenom sunčanom travanjskom danu nešto više od 20 km.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

24.04.2023.

Članovi HPD "Sokolovac" Požega obilježili mladi Uskrs na Trišnjici

Već po tradiciji i običaju članovi Društva obilježili su mladi Uskrs kod planinarske kuće "Trišnjica" na Papuku. Veselo planinarsko društvo se okupilo kod "Ćire" u jutarnjim satima te usprkos kiši krenulo je na zanimljiv planinarski pothvat na Papuku. Polazna stanica izleta bio je stari kamenolom gdje su sudionici ostavili automobile te se podijelili u dvije grupe. Lakša tura je išla cestom koja prolazi pored zgrade Šumarskog fakulteta pa sve do krajnjeg cilja. Oni koji su bili željni malo jačeg hodanja krenuli su prema "Tisovcu" te hodajući hrptom spustili se prema planinarskoj kući. Nakon dolaska na odredište planinarska družina je organizirala pravu gozbu od slavonskih delicija. Nakon dobrog objeda ekipa je uz veselje i pjesmu nastavila druženje. Puni dojmova krenuli su prema autima zadovoljni što se tradicija nastavlja. Sve planinare toga dana prilikom uspona pratilo je prohladno vrijeme i kiša koja nije omela one najhrabrije. Vodič izleta je bio Dragan Davidović, a koordinator istog predsjednik Društva Bruno Horvat.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

18.04.2023.

Uskrsni ponedjeljak HPD Sokolovca na Krndiji

Svakoga tjedna planinarke i planinari HPD Sokolovca uživaju provodeći vikende u planinama. Svoju ljubav prema prirodi na uskrsni ponedjeljak ostvarili su na slavonskoj planini Krndiji koja se pruža u smjeru sjeverozapad–jugoistok u duljini oko 30 km.
Uspeli su se grebenom Dilj na Krndiji na vrh Lipe 760 m, te nastavili svoj put do vidikovca Rogin kamen s kojega se pogled širi po čitavoj Požeškoj kotlini. Nakon kave, kolača i veselih razgovora nastavljaju hodati do Lovačke kuće Dobra voda.  Tu su, kako to planinarski običaji nalažu, zajednički ručali različite uskrsne delicije. Na ovom području obišli su izvor neobičnog naziva "Izvor uzdisaja." Dalje su svoj put nastavili preko Tromeđe prema najvišem vrhu Krndije Kapovcu 792 m. Nakon uživanja u prekrasnim vidicima spustili su se Jarčevcem i kanjonom Remetske i Velike rijeke. Diveći se divljini Krndije preskakali su i provlačili se ispod mnogobrojnih povaljenih stabla sve do polazne točke. Ukupno su tijekom ovog prekrasnog proljetnog dana prehodali 19 km. Ovaj izlet organizirao je i realizirao Krešimir Bubak. Članovi HPD Sokolovca vesele se mnogim novim planinarskim avanturama te pozivaju sve ljubitelje prirode da im se pridruže u ovoj slavljeničkoj 125. godini od osnutka njihovog planinarskog društva.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

11.04.2023.

 

Planinari HPD "Sokolovac" Požega na "Srimušijadi"

Prvu nedjelju u travnju planinari Sokolovca bili su na tradicionalnoj  Srimušijadi u Velikoj u organizaciji planinarskog društva Mališćak.
Za sve planinare tom prilikom  gostoljubivi domaćini pripremili su topli čaj i pecivo. U planu su bile dvije staze. Prva u trajanju  tri sata vodi nas Šulerovim putem prema planinarskoj kući Jezerce na Nevoljašu odakle se nakon dužeg odmora krenulo prema lovačkoj kući Duboka u blizini šumarskog fakulteta. Druga staza u trajanju četiri i pol sata vodila je od planinarskog doma Lapjak prema Češljakovačkom visu odakle se nastavilo prema planinarskom skloništu Trišnjica i dalje do lovačke kuće Duboka gdje je za sve sudionike pripremljena ukusna kajgana sa srimušom. Vodiči  na  stazama bili su Dražen Jakoubek, Mario Perić, Lidija Galić i Tomislav Šebalj.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

04.04.2023.

Održana vježba stanice vodiča Slavonije na PD "Lapjak" u Velikoj

Prošlog vikenda na planinarskom domu Lapjak odrađena je vježba stanice vodiča Slavonija. Vježba se odvijala u tri dijela,korištenje tehničke opreme,vođenje i orijentacija. Početni zadatak bio je odrediti stajnu točku uz zadani azimut gledano s tri papučka vrha. Slijedilo je vođenje  po planiranoj ruti i korištenje tehničke opreme, vezivanje gelendera (rukohvata). Nakon povratka slijedilo je zajedničko druženje  vodiča uz ručak u  organizaciji stanice. Na vježbi je sudjelovalo 25 vodiča i instruktora stanice. Planirana skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma ali je dogovoreno da će se održati uskoro elektronskim putem. Zaključak je da je vježba protekla uspješno i u ugodnoj atmosferi. 

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

31.03.2023.

Izlet članova HPD "Sokolovac" Požega na Krndijske stjenjake

U organizaciji HPD Orahovica  održana je tradicionalna manifestacija "Krndijski stjenjaci". Vodič Zorko Steiner je sigurno vodio po nemarkiranim stazama Krndije. Plan ture: manastir sv.Nikole - Djedov nos - Lukovačko brdo - penjalište Sokoline - Topličko brdo - manastir. U desetom izdanju ovog planinarskog događaja, sudjelovalo je i 14 planinara iz HPD Sokolovac Požega. Uživali su u iznadprosječno lijepom i sunčanom vremenu, atraktivnom, ali i zahtjevnom terenu. Koordinator izleta je bio Dražen Jakoubek.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

29.03.2023.

Članovi HPD "Sokolovac" Požega osvojili srebrnu i brončanu plaketu na 8. Festivalu kulenove seke

Gotovo već po tradiciji članovi HPD "Sokolovac" Požega osim što osvajaju planinske vrhove i odrađuju brojne radne akcije te manifestacije odazivaju se na društvena događanja u našoj sredini. Tako su se i ovoga puta članovi društva odazvali i sudjelovali na tradicionalnom i prepoznatljivom Festivalu kulenove seke u organizaciji udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska koji se održao u Velikoj. Članovi društva su tom prilikom uredili stol u prepoznatljivom slavonskom ruhu te su se natjecali s dva uzorka kulenove seke. Na pripremljenom stolu svi posjetitelji mogu su degustirati brojne slavonske delicije koje su pripremile vrijedne članice društva. Između 104 uzorka iz 5 država titulu šampiona ponio je Dominik Kovačevića iz Velike dok su članovi HPD "Sokolovac" Požega osvojili srebrnu i brončanu plaketu za donesene uzorke kulenove seke. Na društvenom stolu mogla su se degustirati i brojna vina s našeg područja. 

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

28.03.2023.

Na 41. "Papučkim jaglacima" okupilo se više od 2.000 planinara

Planinarska manifestacija "Papučki jaglaci" utemeljena je 1982. godine. Ova planinarsko-rekreativna te turistička manifestacija je zamišljena kao prvi proljetni izlet planinara Slavonije i ostalih ljubitelja prirode, posebice mladeži. Po prvi puta održali su se u dva dana, 18. i 19. ožujka što je svakako bila jedna od novina u dugoj povijesnoj tradiciji ove manifestacije. Papučki jaglaci su ostali planinarska svečanost obilježena buđenjem prirode, a i sam naziv planinarske manifestacije je obilježen žutim jaglacem, cvijetom koji karakterizira rano proljeće. Prvog dana manifestacije planinari su pohodili jednu od najljepših staza na Papuku a to je upravo "Staza jaglaca" kojom su planinari krenuli nakon otvorenja od Planinarskog doma "Lapjak"  prema "Starom gradu"  te Tauberovim stijenama i Vrhu Lapjaka. Nakon povratka sa staze sve okupljene je čekala bogata ugostiteljska ponuda hrane i piće te nastup grupe "Duo amor". Gosti večeri i iznenađenje za prvi dan manifestacije bio je Tamburaški sastav "Fijaker" koji je svojom svirkom zabavio sve posjetitelje i planinare na manifestaciji. Drugog dana već po tradiciji brojna planinarska društva iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Slovenije njih 65 okupilo se kod planinarskog doma "Lapjak" u Velikoj. Domaćin je sve počastio planinarskim doručkom i čajem, a na štandovima su se mogli kupiti razni planinarski suveniri  te promidžbeni materijali Parka prirode Papuk i TZ "Zlatni Papuk".
Prilikom otvorenja manifestacije sve okupljene su pozdravili predsjednik HPD "Sokolovac" Bruno Horvat, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić, predstavnik Parka prirode Papuk Goran Pavić, pročelnik u Općini Velika Valentin Raguž, direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović, predsjednik Udruge Slavonski planinari Oto Tosenberger, te pročelnica za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović. Ratimir Čajka, koordinator  vodiča HPD Sokolovac upoznao je sudionike ovogodišnjih Papučkih jaglaca sa šest pravaca po kojima će hoditi sudionici u trajanju od tri do sedam sati. Ukupno više od 2000 planinara te ostalih ljubitelja prirode krenuli su stazama Papuka te preplavili šumu planinarima i čistim užitkom pozdravljajući dolazak proljeća. Nakon dolaska sa staza svi sudionici mogu su degustirati eno i gastro ponudu ovoga kraja te kupiti nešto za uspomenu na ovu manifestaciju. Večer uz domaće glazbene snage su začinili "Požeški tamburaši" koji su okupljene zabavljali do kasnih večernjih sati. Za iduću godinu HPD "Sokolovac" najavljuje brojna iznenađenja te novine, a sve kako bi brojni posjetitelji i gosti mogli uživati u ovoj najvećoj planinarskoj manifestaciji na ovim prostorima.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

22.03.2023.

Pripreme za 41. "Papučke jaglace" članova HPD "Sokolovac" Požega

Već po tradiciji dolaskom proljeća i ljepšeg vremena članovi Društva odradili su uspješno još jednu radnu akciju kojoj je prisustvovalo više od 30 članova. Prekrasna sunčana nedjelja je iskorištena za uređenje Planinarsko doma "Lapjak" u Velikoj te Planinarske kuće "Trišnjica". Nakon jutarnje kave i dogovora oko rasporeda i radnih zadataka ekipe su se uhvatile posla. Pregledane su i provjerene sve elektro instalacije na domu te detaljno uređene i očišćene velika sala, spavaonica i prostor društvene kantine.  Okoliš  PD "Lapjak" je očišćen od lišća, zemlje te ostalog krša koji se nalazio oko doma.  
Tijekom akcije bila je aktivna i markacistička sekcija koja se uhvatila čišćenja planinarskih puteva od srušenih stabala na stazi "Papučkih jaglaca" i stazi za Češljakovački vis. Nakon završetka akcije članovi su se dogovorili oko preuzimanja zaduženja za nadolazeću najveću planinarsku manifestaciju na ovim prostorima. Radna akcija je završila zajedničkim ručkom, druženjem te pokojom pjesmo koja je najavila dolazak proljeća. Članovi HPD "Sokolovac" Požega vas pozivaju da idućeg vikenda posjetiti Papuk te da uživati u prirodnim ljepotama te kulturnom programu 41. "Papučkih jaglaca" u Velikoj.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.03.2023.

Izlet 7 slapova...

U organizaciji HPD Sokolovac Požega, od 03.-05.03.2023., planinari su uživali u lijepom vremenu i čarima zelene Istre. U okolici Buzeta nalazi se atraktivna staza i vrlo posjećena izletnička destinacija. Staza Sedam slapova je uređena šetnica koja vodi od grada Buzeta do mjesta Kotli i nazad kanjonima Mirne i njenih pritoka. Naravno, najzanimljivije je uz slapove. U proljeće, kada ima obilje vode, krenite u cjelodnevni obilazak oko 15 km duge staze. Tako su učinili i požeški planinari, njih 21. U suton prošetali su uličicama Motovuna, najbolje očuvane istarske utvrde smještene na vrhu brežuljka. Sljedeći dan u programu je Žbevnica (1014 mnv). Nalazi se na zapadnom dijelu Ćićarije i najzapadniji je hrvatski tisućnjak. Tura je kružna: planinarska kuća Žbevnica - izvori - vrh Žbevnice - Staje - planinarska kuća Žbevnica. Iako je padina na usponu strma, staza polagano vodi do vrha. S travnatog vrha se pružaju vidici na Ćićariju, Učku i Sloveniju. Spust je također blag pa se ova staza može preporučiti za sve generacije planinara. I za kraj, šetnja po Humu – najmanjem gradu na svijetu. Vodič izlet je bio Dražen Jakoubek.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.03.2023.

6. Obiteljski izlet

Danas je već tradicionalno održan 6. obiteljski izlet – povodom Dana Grada Požege – Grgureva, u organizaciji HPD Gojzerica Požega. Pošto je bio lijep i sunčan dan, izlet je bio dobro posjećen te se na njega odazvalo oko 550 planinara, građana i djece. Osim planinarskih društava sa slavonskog područja, u velikom broju odazvala su se planinarska društva HPD Bilo iz Koprivnice i HPD Bilogora iz Bjelovara. Planinari iz HPD Bršljan – Jankovac Osijek (najstarijeg planinarskog društva s područja Slavonije) doveli su tradicionalno pun autobus Legosa, a to je njihova dječja sekcija koja djeluje u sklopu društva. Izlet i planinarsko druženje započelo je od 9:00 sati na parkiralištu iza Gradske kuće, gdje su vrijedne "Gojzerice" poslužile tradicionalni "planinarski doručak" za sve svoje goste. Nakon zajedničkog druženja uz glazbu, skupu su se obratili: Višeslav Turković – predsjednik društva kao domaćin, zatim gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, a nakon njega dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica i na kraju Igor Nađ ispred Slavonskih planinara (bivšeg Slavonskog planinarskog saveza). Nakon obraćanja planinarima krenulo se na dvije staze, kao i proteklih godina. Obiteljsku stazu za građane i djecu vodio je Ivica Šnajder, preko Starog grada na brdo Sv. Vid i natrag u trajanju 2 sata. Drugu Planinarsku stazu vodio je Hrvoje Kozarić, na brdo Sokolovac, Vrgovački grad, Seoce, Sv. Vid i natrag, a to je bila teža staza u trajanju 4 sata. U 12:00 sati, po završetku Obiteljske staze, Anita Savić organizirala je "Igre za djecu", uz pomoć drugi vrijednih članica i članova društva. "Igre za djecu" su organizirane tako da budu zanimljive i bez upotrebe modernih tehnologija, a po završetku djeca bivaju nagrađena gomilom slatkiša. Cijelo vrijeme djeca, građani i planinari mogli su se okrijepiti pićem i hranom. Paralelno svim ostalim događanjima Centar za posjetitelje – Požeška kuća otvorio je širom svoja vrata za planinare i ostale građane, pa su mogli uživati u besplatnom obilasku uz stručno vođenje. Po povratku planinara s Planinarske staze, vrlo brzo uslijedio je rastanak i završetak ove zanimljive manifestacije. Do godine na istom mjestu!

Izvor: HPD "Gojzerica" Požega

12.03.2023.

Snježnim putom do Točka

Dok je u Požegi bilo pravo proljetno vrijeme planinarke i planinari HPD Sokolovca i ove su nedjelje uživali u zimskoj idili hodajući dubokim snijegom  našim uspavanim Papukom.
Svoj zimski uspon na Točak (887 m) započeli su kod Novog Zvečeva. Penjući se  snijeg je bivao sve dublji, a raspoloženje sudionika izleta sve bolje jer ih je dočekala prava snježna bajka u kojoj su se isticale visoke jele i zvukovi brzih potoka. Dolaskom na vrh Točak zasluženo su se odmorili i nadoknadili izgubljenu energiju. Za silazak su uz sunčano vrijeme koje je stazu činilo svjetlucavom i blještavom, odabrali Josipov put. Tu su se uz vodiča Krešimira Bubaka razveselili vidjevši  pokojeg srndaća i divlju svinju. Zadovoljniji ovim izazovnim, ali lijepim izletom vesele se novim planinarskim avanturama HPD Sokolovca koje ove godine slavi svoj 125. rođendan.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

06.03.2023.

Promocija visokogorskih uspona Silvije i Ratimira Čajke članova HPD "Sokolovac" Požega

Bračni par Čajka nakon nekoliko godina osvajanja značajnih svjetskih vrhova odlučio je podijeliti svoja iskustva i doživljaje s građanima grada Požege te ostalim zainteresiranim planinarima. U Gradskoj knjižnici Požega održan je zanimljiv događaj odnosno promocija; "Od Papučkih jaglaca , Hrvatskog dana planinara , preko Mont Blanca, Elbrusa, Ararata do Kilimandžara u organizaciji HPD "Sokolovac" Požega. Moderator večeri je bila Vesna Matoković koja je ukratko predstavila organizaciju i kako je došlo do ideje za promociju planinarskih uspona. Sve prisutne tom prilikom je pozdravio i predsjednik Društva Bruno Horvat koji je promovirao nadolazeće "Papučke Jaglace" te centralnu planinarsku proslavu u Hrvatskoj kojoj su požeški planinari domaćini. Glavni predavači večeri Silvija i Ratimir Čajka predstavili su svoje planinarske poduhvate koji su bili brojni u proteklih nekoliko godina. Navedeni bračni par ima osvojenih 6 vrhova iznad 4.000 metara počevši od Signalkuppe 4554 m, Breithorn 4164 m, Mont Blanc 4810, Elbrus najviši vrh Europe s 5642 m, Ararat 5165 m najviši vrh Turske te Kilimanjaro 5895 m najviši vrh Afrike. Prilikom predavanja i predstavljanja uspona koje je pratila video projekcija i fotografije, brojne posjetitelje prizori su ostavljali bez daha. Obitelj Čajka je pričala također o svojim planinarskim počecima te prvim usponima koji su svakako ostali upečatljivi svima. Prilikom predavanja bilo je zanimljivo čuti pripreme kroz koje su prolazili te brojne adaptacije na klime i vremenske zone. Osim u knjižnici obitelj Čajka je predstavila svoje uspone na brojne svjetske planine i članovima HPD "Sokolovac" Požega u PD "Lapjak" u Velikoj gdje se skupio veliki broj članstva te uz druženje i večeru ugodno su zaokružili ovu planinarsku priču. Tehničku podršku promocijama davao je iskusni planinar Hrvoje Mikolčević. Temeljem navedenih uspjeha Društvo ih je kandidiralo za Godišnju nagradu Požeško-slavonske županije te za nagradu Požeškog sportskog saveza.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

03.03.2023.

Slavonci na vrhovima Europe, Turske i Afrike

U petak su članovi HPD Sokolovca Marijana i Branko Štivić organizirali u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu predavanje pod nazivom Slavonci na vrhovima Europe, Turske i Afrike. Tijekom predavanja članovi HPD Sokolovca, Silvija i Ratimir Čajka dugogodišnji planinari, uz podršku Hrvoje Mikolčevića govorili su o svojim usponima na Mont Blanc drugi po veličini vrh u Europi, na 4810 metara, Elbrus najviši europski i kavkaski vrh s 5642 metra visine, Ararat, najviši vrh Turske 5165 metara, te o njihovom nedavnom usponu na najviši vrh Afrike, Uhuru, na Kilimandžaru visine od 5895 metara.
U opuštenoj atmosferi među ljubiteljima planina na inspirativan i zanimljiv način govorili su o organizaciji, pripremama, poteškoćama, motivaciji, ali i o mnogobrojnim lijepim trenutcima koje su doživjeli tijekom uspona na ove vrhove.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

27.02.2023.

Snježna idila na Brezovom polju

Planinarke i planinari HPD Sokolovca ove su nedjelje na planinarski izlet krenuli od izletišta Strmac na Psunju. Uspon počinje Božikovcem prema vrhu Gornji Previt, postupno počinju prtiti snijeg koji je sve dublji i dublji. Vjetar sve jače puše, a oni uživajući u pravoj zimskoj idili dolaze na plato Brezovog polja gdje ih čeka prava mećava sa snijegom visine i do 70 cm. Kako zbog vremenskih uvjeta nemaju vremena za duže odmore nastavljaju zanimljivo spuštanje Šibnjakom prema potoku ponad Strmca. Pred kraj puta razmišljaju o nekoj novoj snježnoj avanturi. Vodič ovog izleta je bio Krešo Bubak.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

27.02.2023.

Članovi HPD "Sokolovac" Požega "Povelji u pohode 2023."

 

Jedanaest članova HPD Sokolovac Požega u prošlu nedjelju bili su bili na planinarsko izletu Povelji u pohode na planini Majevica u BiH, na kojem se okupilo oko 1300 planinara iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Domaćini iz PD Majevica Srebrenik su kao i svake godine izvrsno organizirali ovaj tradicionalni pohod, na kojem je bilo i nekoliko planinarskih društava iz Slavonije. Vodič izleta bio je planinar Predrag Livak.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

22.02.2023.

Izlet Lula - Mali Papuk

Planinarke i planinari HPD Sokolovca ove su nedjelje na planinarski izlet krenuli od Lule u blizini sela Kamenski Vučjak. Potok Velinca doveo ih je do partizanskog groblja Velinac pored kojeg su nastavili uspon na vrh Mali Papuk. Spustili su se do područja Čudovac na kojem se ističe nekoliko velikih starih hrastova. Kratko vrijeme uživali su u njihovoj ljepoti i dominaciji, a onda su nastavili područjem Bogdaška kosa. Tijekom hoda imali su  priliku  promatrati najviši vrh Papuka koji ih je pozivao da ga obiđu. No, njega su ostavili za neki drugi izlet.  Nakon odmora na koti 604 i uživanja u pogledu s vidikovca  na slavonska brda, nastavili su uspon na kotu 694 na kojoj se ističe crnogorično drveće i zaobljene stijene obrasle mahovinom. Vraćaju se na kotu 604 te silaze uskim grebenom. Provlače se kroz  mlada stabla i granje te se oštro spuštaju prostranom šumom do potoka Duboka rijeka. Zbog njegove širine bilo im je zabavno i  izazovno savladati prijelaz preko njega. Pred kraj puta ugrijani suncem uz vodiča Krešimira Bubaka uživaju u zvuku potoka i nježnim vjesnicima proljeća.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

20.02.2023.

Valentinovski izlet članova HPD "Sokolovac" Požega

U nedjeljno jutro krenulo se iz Požege autima put Velike na tradicionalni Valentinovski uspon  na vrh Mališćak 740m./n./v. Početak uspona bio je od crkve sv. Augustina odakle  grupa od petnaest planinara polazi put vrha Pliš. Nakon kratkog  zadržavanja i razgledavanja panoramskog dijela naše kotline nastavlja se  uspon prema planinarskoj kući Mališćak gdje se vesela družina  zabavila loženjem vatre i pripremom slavonskih delicija. Tom prilikom planinari su uživali u hrskavoj slanini, domaćim kobasicama i nezaobilaznoj kavi. U jedan sat poslije podne  družina nastavlja do vrha Mališćak i dalje botaničkom stazom  do Velike. Prema dogovoru druženje se nastavlja u  obližnjem restoranu Čiča Mata gdje se prepričavaju zgode uspona koji je prethodio.
Uz slogan "umor prolazi, zadovoljstvo ostaje" planinarska družina je krenula svojim domovina u iščekivanju osvajanja novih vrhova. Vodič ovog tradicionalnog izleta je bio Dragan Davidović.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

14.02.2023.

Članovi HPD "Sokolovac" na izvoru Orljave nepoznatom stazom

Ove nedjelje članovi HPD-a Sokolovac su ponovo bili na izvoru Orljave na Psunju, na koji su krenuli iz sela Rogulje na području grada Pakraca. Na izvor Orljave obično se ide s planinarskog doma Strmac ili iz sela Mijači, a ovo je jedina staza kojom se cijelim putem prati tok Orljave.
Na stazi se nalazi i prekrasan slap, a u jednom viru primijećena je vidra što ukazuje na čist okoliš i da u ovom dijelu Orljave ima ribe (vjerojatno pastrve). Planinari su stazu prešli za manje od 6 sati, uz nekoliko manjih proklizavanja, zaleđenog kamenja i par mokrih nogu, svi su se do početne točke vratili veseli i bez ozljeda. Vodič ovog zanimljivog izleta bio je Predrag Livak.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

07.02.2023.

S Matkom Peićem po Požegi i Požeškoj gori

Članovi HPD-a "Sokolovac" Požega svake godine tradicionalno organiziraju izlet s Matkom Peićem po Požegi i Požeškoj gori.
Nakon uvodnih riječi na Trgu Matka Peića o Matku Peiću koje je pročitala Gabrijela Zec požeški planinari krenuli su na izlet u 8:40 h. Svaki izletnik je dobio i prigodnu sliku Matka Peića koju su si "prikačili" za kapu, jaknu ili šal. Novim dijelom staze uz Grgin dol uputili su se prema Vinogradarskom putu pa su se onda oprezno koračajući niz stepenice i kotrljajući se nizbrdo, spustili na cestu prema Komušini. Kroz livade, šumarke i oranice stigli su do Koydlovog zdenca gdje su napravili pauzu za okrjepu duše i tijela, i gdje je tekst o S. Koydlu pročitao predsjednik Društva Bruno Horvat. Nakon izleta i dolaska na početnu točku planinari su se nastavili družiti uz "planinarsku cugu" u hotelu Grgin dol, a kako im je bilo na izletu najbolje se može vidjeti u galeriji fotografija. Ovaj izlet je posvećen požeškim velikanima pa u nastavku donosimo nekoliko rečenica o njima za generacije koje dolaze. Vodič izleta bio je iskusni planinar Predrag Livak.
Matko Peić rodio se u Požegi 1923. godine. Školovao se u rodnome gradu, a nakon toga u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1947. i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1956. godine predavao je povijest umjetnosti na ALU.
Bavio se i književnošću te se smatra da je uveo stilsko-periodizacijski pojam rokokoa u proučavanje hrvatske književnosti 18. stoljeća primijenivši ga na djela Antuna Kanižlića.
Od 1991. godine bio je redoviti član HAZU. U rodnome gradu postavljena mu je bista na trgu koji je nazvan po njemu Trg Matka Peića, a postavljena mu je i spomen ploča u ulici Antuna Kanižlića na broju 14.
Matko Peić, citati:
"U umjetnosti vam je ovako: tko je na dobrom putu nikakva loša kritika ne može ga skrenuti s dobra puta, a tko je na lošem putu, nikakva dobra kritika ne može ga navesti na dobar put."
"Požežanin je ravničar, bez sumnje, ali Požežanin je i gorštak. Jedna od glavnih zabava je planinarenje, bilo bi dobro da mu se pridružiš."
Stjepan Koydl (1883.-1960.), učitelj vinogradarstva, pivničarstva, voćarstva i povrtlarstva. Vlasnik i glavni urednik lista "Jugoslavenski vinogradar i voćar", pisac mnogih članaka, te autor mnogih brošura poput one "O sumporenju vina", "Malo iz vinogradarstva i pivničarstva" i dr.
Naročito je zaslužan za razvoj vinogradarstva i vinarstva u požeškom kraju, gdje je najduže i službovao.
Nakon završene niže gimnazije u Požegi, radio kao vinogradarski i voćarski vježbenik na vlastelinstvu u Kutjevu i zemaljskom dobru u Božjakovini. Školovao se u pomološkom zavodu u Reutlingenu i u voćarsko-vrtlarskom zavodu u Stuttgartu.
Od 1903. asistent i potom pristav na kutjevačkom vlastelinstvu, 1904-1907. enolog i pomolog na Višem gospodarskom učilištu u Križevcima, a od 1907. do umirovljenja 1941. učitelj vinogradarstva i voćarstva u Zemaljskoj ratarnici (poslije Niža gospodarska odnosno poljoprivredna škola) u Požegi.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

01.02.2023.

Održana redovna godišnja skupština HPD "Sokolovac" Požega u Velikoj

Nakon dvije godine pauze u fizičkom obliku ponovno je održana tradicionalna redovna godišnja skupština HPD "Sokolovac" Požega u prostorijama Planinarskog doma "Lapjak" u Velikoj. Skupština je održana u slavljeničkom tonu s obzirom na to da Društvo ove godine slavi visoku obljetnicu 125. godina svoga postojanja. Društvo je osnovano 1898. g. pod palicom Julija Kempfa. Tom prigodom podnesena su brojna izvješća sekcija koja funkcioniraju u Društvu te ostalih tijela. Svi članovi dobili su informacije o radu Društva u protekloj godini, podnesena su izvješća blagajnika, Gospodarskog odbora, Nadzornog odbora, Suda časti, izletničke sekcije, biblioteke "Papuk", sekcije vodiča, sekcije "Kapavac" Zakorenje, sekcije "Ruševo", te izvješća kroničara Društva i markacističke sekcije. Kroz godinu Društvo odradi preko 100-tinjak aktivnosti počevši od izleta, izložbi, promocija, radnih akcija pa sve do humanitarnih aktivnosti. Poseban interes skupštinara je privukao plan i program rada za 2023. g. s financijskim planom koji je po sadržaju svake godine sve bogatiji i raznovrsniji. S obzirom na veliki broj odrađenih aktivnosti, izleta i akcija te kvalitetan program rada sva izvješća i planovi na skupštini su jednoglasno usvojena. Svoju podršku radu HPD "Sokolovac" Požega su dali zamjenik požeškog gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević, predsjednik Slavonskih planinara Otmar Tosenberger, delegacija PD Klikun iz Pleternice i dr. Predsjednik društva Bruno Horvat je najavio da je društvo počelo s pripremama za najveću planinarsku manifestaciju 41. Papučke jaglace te organizaciju Dana hrvatskih planinara u Velikoj kojoj su domaćini. Na kraju Skupštine najzaslužnijim članovima Društva dodijeljena su priznanja. Tom prigodom obitelj Mitrić iz Slavonskog Broda dobila je priznanje za uređenje planinarskog doma dok Ivana Šljerić i Hrvoje Mikolčević su dobili Spomen plaketu za izniman planinarski pothvat na Velebitu. Najveće priznanje Društva "Stjepan Lovrić Stipa" dobili su Silvija i Ratimir Čajka za niz uspona na svjetske vrhove te pohod na najviši vrh Afrike.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

30.01.2023.

Vincelovski izlet planinara HPD "Sokolovac" Požega na Požešku goru

Ove zimske subote požeški planinari već po tradiciji okupili su se kod Željezničkog kolodvora u Požegi kod popularnog "Ćire" u 9.00 h. Cilj izleta je bio ugodan pohod na Požešku goru te obilježavanje tradicionalnog "Vincelova" koje je običaj u požeškom kraju. Planinarsko- rekreativna tura krenula je od "Grginog dola" pa Požeškim vinogradarskim putem koji prolazi kroz najljepše predjele Požeške gore te pruža prekrasne vidikovce i poglede prema Požegi. Hodajući makadamskom cestom planinari su nailazili na vinograde pokrivene snježnim pokrivačem koji još uvijek sanjaju zimski san te čekaju početak radova u njima. Lagana stanka i odmor je bio kod Kapelice Svetog Vida na Požeškoj gori iznad Požege koja i danas stoji na brijegu koji se od davnina naziva Mizerovac međutim zadnjih 50-tak godina taj naziv se rijetko spominje. Požeške planinare je put dalje vodio prema odašiljaču odakle puca prekrasan pogled na Požegu. Centralni dio izleta obilježavanje "Vincelova" je bilo u vinogradu g. Ivanke Dodiković na obroncima Požeške gore uz svesrdnu pomoć jedinog vinskog kardinala g. Vlade Bauera kojeg je organizirala Turistička zajednica Grada Požege za Požežane i njihove goste. Tom prigodom je održan ceremonijal orezivanje trsa koji se škropi "krsti" starim vinom te uz izvješene kobasice koje označavaju želju za dobrim urodom i zvuke tamburice tamburaškog sastava "Zlatna dolina" označio se početak vinogradarske godine. Svi planinari i gosti su uživati u vinu domaćina, vincelovskom obroku - kobasici i kupusu kuhanim u vinu, pečenju na vincelovski način, domaćim lepinjama i  tradicionalnom  vincelovskom štapu. Zabava i druženje su potrajali do kasnih poslijepodnevnih sati nakon čega su planinari krenuli put Fratrovice i Vučjaka prema automobilima. Vidno zadovoljni i sretni požeški planinari vas pozivaju na buduća druženja. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

23.01.2023.

Radna akcija požeških planinara na Planinarskom domu "Lapjak" u Velikoj

Početkom svake kalendarske godine vrijedni članovi HPD "Sokolovac" Požega odrade radnu akciju na svome Planinarskom domu "Lapjak" u Velikoj kako bi pripremili objekt i prostor za održavanje godišnje Skupštine te druga predavanja i aktivnosti koje će se održati u njihovoj organizaciji. Tako je ova snježna nedjelja iskorištena za uređenje kompletnoga doma.  Početak radova su obilježili stolarski i električarski radovi koje su odradili članovi Društva. U sklopu navedenoga provjerene su električne instalacije te zamijenjena potrebna rasvjeta dok je drveni namještaj servisiran i pripremljen za dalju upotrebu. Kompletan prostor objekta je detaljno očišćen počevši od kamene sale, velike dvorane, hodnika, kuhinje te sanitarnih čvorova. U velikoj sali su postavljeni stolovi sa stolicama te napravljen raspored za održavanje događanja. Kao i brojne druge radne akcije tako je i ova privukla gotovo 30-tak članova Društva koji su uz pjesmu i šalu odradili veliki posao. Nakon radnih aktivnosti planinari su se okupili na zajedničkom ručku te uz razgovor ostali do kasnih poslijepodnevnih sati. Idućeg tjedna u petak obitelj Čajka će organizirati večeru i druženje uz prezentaciju svojih planinarskih uspjeha za članove dok je subota predviđena za redovnu godišnju Skupštinu.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

23.01.2023.

11. Pohod na najviši vrh Požeške gore uz slavonsko kolo

Svake godine HPD "Sokolovac" Požega točnije njegova sekcija "Kapavac" Zakorenje organizira jedinstveni pohod na vrh Požeške gore "Kapavac". Tradicija koja uspješno već 11 godina za redom okuplja planinare i izletnike iz cijele Slavonije te središnje Hrvatske željne avanture, hodanja, druženja i dobre zabave. Članovi društava su se okupili protekle nedjelje kod Planinarske kuće "Bajin Kijer" u Zakorenju gdje je domaćin priredio za sve goste slavonski doručak. Ispred organizatora program manifestacije odnosno pohoda predstavili su predsjednik Društva Bruno Horvat i predstavnik sekcije "Kapavac" Zakorenje Slavko Lončarević. Turističku orijentiranost manifestacije predstavio je direktor Turističke zajednice "Zlatni Papuk" Tomislav Galić dok je načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić uz čestitke organizatoru već po tradiciji otvorio šampanjac i obznanio početak pohoda. Na planinarski pohod gotovo 300-tinjak planinara poveo je glavni vodič Dražen Jakoubek uz svoje pomoćnike Dragana Davidovića, Branimira Bartolovića i Daria Francuza. Staza je išla najljepšim predjelima Požeške gore u dužini oko 11 km. Na pojedinim mjestima koja su bila potencijalno teška za sudionike vrijedni članovi HGSS-a Požega postavili su gelendere te uz pratnju osigurali da je pohod prošao uz maksimalnu sigurnost svih sudionika. Popevši se na vrh sve sudionike je očekivala okrjepa uz tradicionalne slavonske delicije te nastup KUD-a "Berda" iz Brestovca i KUD-a "Drežnik". Drugu godinu zaredom zaplesalo se slavonsko kolo u kojemu su sudjelovali svi sudionici ovoga pohoda. Prilikom povratka u Zakorenje sve izletnike je očekivala ponuda hrane i piće te glazba uživo. Druženje je potrajalo do kasnih večernjih sati na zadovoljstvo i veselje svih prisutnih. Organizatori za iduću godinu planiraju brojna nova iznenađenja.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

17.01.2023.

Papučkim putevima Nevoljaš - Jankovac

Sunčanu i toplu nedjelju članovi HPD "Sokolovac" Požega iskoristili su za još jedan zanimljivi planinarski izlet pun dobre i pozitivne energije te druženja. Već po tradiciji planinari su se okupili kod "Ćire" u Požegi te se zaputili vozilima prema Velikoj točnije Planinarskom domu "Lapjak" gdje su ostavili svoja vozila. Ostavivši vozila krenuli su uz Dubočanku sve do "Jezerca". Od navedene lokacije uspon je krenuo nekadašnjom skijaškom stazom koju su izgradili 80- tih godina prošlog stoljeća vrijedni članovi i entuzijasti GSS-a koji je u to vrijeme bio dio HPD "Sokolovac" Požega. Došavši do objekta HGSS-a uslijedila je pauza koju su planinari iskoristili za odmor, okrjepu te degustaciju raznih slavonskih proizvoda i delicija. Svakako da se pronašla koja kapljica čuvenih slavonskih vina da ispere žedna grla. Uživalo se na toplom suncu i lijepom vremenu koje je podsjećalo više na proljeće nego na zimu. Potaknuti vremenom jedna grupica je odlučila produžiti do Jankovca te uživati u njegovim ljepotama. Povratak prema Velikoj je išao putem "Tri bora" nakon čega je uslijedilo spuštanje "Šulerovim putem" prema Veličkim livadama. Puni dobrog raspoloženja planinari su krenuli svojim kućama u iščekivanju novih planinarskih pothvata. Vodič izleta je bio iskusni planinar Branimir Bartolović. Idućeg vikenda HPD "Sokolovac" Požega točnije njegova sekcija "Kapavac" Zakorenje organizira 11. pohod na "Kapavac" najviši vrh Požeške gore. Požeški planinari pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže na ovoj zanimljivoj manifestaciji.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

09.01.2023.

Članovi HPD "Sokolovac" Požega Silvija i Ratimir Čajka osvojili najviši vrh Afrike

Članovi HPD Sokolovca Ratimir i Silvija Čajka s prijateljima Nikolinom Šebalj, članicom PD Frankopan iz Vinkovaca i Hrvojem Tržićem članu PD Krndija iz Našice,  su ostvarili još jedan svoj planinarski san popevši se na najviši vrh Afrike - Uhuru (5895 m) na planinskom vulkanskom masivu Kilimandžaro  u sjeveroistočnoj Tanzaniji. Sa svojih 4600 m od podnožja do vrha Uhuru, Kilimandžaro je planina s najvećom visinskom razlikom na svijetu. Glavni izazov kod uspona na Kilimandžaro moguće je suočavanje s visinskom bolešću, no na sreću ova ekipa nije imala tih problema. Kako doznajemo od 60-tak ekipa koje su bile tamo, samo njih 10 je krenulo na vrh. Vjetar je toliko puhao da je nosio šatore. Hodali su i padali. Umorni, iscrpljeni, promrzli i istovremeno ponosni.
Za uspon na vrh Uhuru odabrali su stazu Machame koja se može pohvaliti raznolikošću krajolika . Ta ruta počinje na jugu od Machame Gatea, zatim nastavlja usponom po planini, uzdiže se do 4.645 metara, prije nego što stigne do vrha. Na vrhu su ih dočekali poznati snjegovi Kilimandžara, ali u manjoj količini i vedro vrijeme. Nazad su išli Mweka rutom koja je namijenjena samo spustovima.
Nakon uspona, a potom i silaska s najvišeg vrha Afrike  proslavili su, kako to tamošnja tradicija nalaže, uz ples vodiča i osoblja pjesmom "Hakuna matata" i razmjenom zahvalnosti i čestitki. Trenutno uživaju u hotelu. Narednih dana iskusit će neke od turističkih znamenitosti Tanzanije, a u Požegu se vraćaju u nedjelju. Od srca čestitamo našoj Silviji i Ratimiru i njihovim prijateljima uz želju da se sigurno vrate kući!

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

04.01.2023.

Božić na Kamengradu

Planinarke i planinari HPD Sokolovac drugi dan Božića radovali su se na Kamengradu. Iz Gornjih Vrhovaca krenuli su Danilovom njivom po blatnoj stazi u dobrom raspoloženju do Tabakovog brda. Put su nastavili do vrha Pjeskovica (639 mnv) gdje su uživali u prekrasnom vidicima i pogledu na srednjovjekovnu utvrdu Kamengrad koja se nalazi na Papuku na 612 metara nadmorske visine. Povijesni ju dokumenti spominju još 1420. godine, a pretpostavlja se da je sagrađena krajem 13. stoljeća. Pjeskovicu su napustili uz oštar spust te se uspeli na Kamengrad. Na Kamengradu su uživali uz božićne kolačiće i kuhano vino. Ostaviše uspavani Kamengrad, obavijen brojnim legendama, prolaze kraj Kamengradskog izvora i Kobilskog brda. Nastavljaju uspon  Dugim rtom na kotu 737 gdje još malo uživaju u božićnim napitcima i prekrasnoj prirodi. Uz savršene vremenske prilike za planinarenje, odlično raspoloženi vratili su se do polazne točke. Organizator izleta bio je Krešimira Bubak.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

27.12.2022.

Planinarke i planinari HPD Sokolovca na nedjeljnom izletu - Okolo naokolo do Južne terase

Planinarke i planinari HPD Sokolovca i živahan pas Zigi i ove su se nedjelje bavili svojom omiljenom aktivnošću - planinarili su papučkim stazamana obavijeni zubatim suncem i hladnim gorskim zrakom.
Krenuli su iz Velike s područja Čarđenica makadamskom cestom. Prešavši potok Radovanku uz jači uspon stigli su do toponima Grad na kojem se nekada nalazio Stražemanski grad. Put do njega prilično je strm, ali kratak pa su se popeli kako bi uživali u prekrasnom pogledu. Put su nastavili blagim usponom po šuškavom lišću preko područja Šiljak do zaleđene šumske ceste pod Lipovcem. Stigli su do odmorišta Orahova voda gdje su napravili dužu pauzu. Nakon odmora brzim korakom stigli su na vrh Mališćak na kojem se otvaraju vidici prema vrhovima Papuka i Psunja. Lijepo se vidjela Požeška dolina s Požeškom gorom i još mnogo toga.
Gotovo na samom kraju puta, u prijateljskoj atmosferi, divili su se fantastičnom pogledu s Južne terase na čijim se rubnim dijelovima iza kojeg se tlo oštrog strmoglavljuje, šiljasto uzdiže nekoliko neobičnih formacija stijena koje svojom neuobičajenom pojavnošću ovo područje čine iznimno atraktivnim i dopadljivim. Nakon dužeg zadržavanja na ovom području i uživanja u pogledu uz planinarsku kavu odlaze na točku polaska - zahvalni na još jednom prekrasnom planinarskom danu. Organizator ovog izleta bio je Krešimir Bubak.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

19.12.2022.

26. Memorijalni planinarski pohod "Fokinom stazom 1991"

Tradicionalni 26. memorijalni planinarski pohod "FOKINOM STAZOM 1991" održao se ove subote u organizaciji Planinarskog društva "Psunj" Pakrac. Pohod se održava u znak sjećanja na Domovinski rat i pogibije branitelja – MARIJANA KULHAVOG FOKU, IVANA BEDEKOVIĆA, ANTU ĆURIĆA, FRANJU GAŠPARA, DRAŽENA HUDECA, ŽELJKA NOVOSELA I DARKA PEROŠA. Prije polaska na stazu svi sudionici mogli su pogledati besplatno stalni postav Muzeja vojne i ratne povijesti koji je uspostavljen velikim trudom pakračkog profesora Marija Tušeka te Muzej grada Pakraca. Nakon planinarskog doručka iz Pakraca se krenulo u organiziranoj koloni Strossmayerovom ulicom do KTC-a te Gundulićevom i ulicom Svetog Roka do spomen–obilježja braniteljima. Sudionici pohoda položili su vijence te zapalili svijeće i odali počast uz prisjećanje na Domovinski rat. Tom prigodom svim okupljenima obratila se gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević prisjetivši se ratnih dana u Pakracu.
Kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa uobičajenim markiranim planinarskim pravcima sudionici pohoda došli su do svoga odredišta Planinarskog doma "Omanovac". Sve okupljene dočekao je planinarskih grah te ostala eno gastro ponuda. Sudionici pohoda uz ručak mogli su uživati u glazbi uživo koja je uz ples potrajala do kasnih poslijepodnevnih sati. Sudionici ovog tradicionalnog pohoda bili su požeški i kutjevački planinari.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

19.12.2022.

Planinari HPD "Sokolovac" Požega sudjelovali na Međunarodnom danu planina

Već po tradiciji požeški planinari sudjeluju na Međunarodnom danu planina kojeg zajedničkim snagama organiziraju Park prirode Papuk i Slavonski planinari. Ove godine službeni naziv je bio 16. Izlet nepoznati Papuk i Krndija. Polazak je bio predviđen kod "Ćire" ujutro u 8 sati. Mjesto okupljanja svih planinara bila je lugarnica Zdenčina jugozapadno od centra Orahovice. Oko stotinjak planinara iz cijele Slavonije pohodilo je ovu zanimljivu planinarsku manifestaciju. Za sigurnost pohoda bili su zaduženi pripadnici HGSS-a. Kao i prema najavljenom rasporedu planinarska družina je hodala van markiranih staza koje su inače ustaljene u planinarstvu. Tura kojom se hodalo je bila Lugarnica Zdenčina, Stari planinarski put, Partizansko groblje, pokraj potoka, malo cestom, vrh Točak 465 m/nv, kamenoloma Hercegovac, gablecovali kod Starog grada Oršulić, zatim Sibovac, Rimski most, Rastova kosa, Mali vis i na kraju Lugarinca Zdenčina. Na početku uspona planinari su hodali po blatu da bi se kasnije počela spuštati temperatura te snježni pokrivač postaje sve deblji što je dalo poseban štih ovom pohodu. Nakon povratka s hodanja, Park prirode Papuk osigurao je obrok za najavljene sudionike te prigodan pečat i letak. Planinarskog druženja i zabave nije nedostajalo te se ekipa nakon odrađene etape vratila automobilima svojim kućama s idejom da se tradicija nastavlja i iduće godine. Koordinator izleta bio je Dario Francuz.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

16.12.2022.

Otvorena izložba "Požeški gorski stražari"

Povodom međunarodnog dana planina HPD "Sokolovac" Požega odnosno njegova Biblioteka "Papuk" organizirala je izložbu fotografija "Požeški gorski stražari" srednjovjekovne utvrde Požeške gore. Temeljem raspisanog natječaja pristigle su brojne fotografije planinara i sugrađana iz cijele Slavonije. Izložbu su pomogle i podržale brojne institucije Grad Požega, Požeško-slavonska županije, Gradski muzej, Gradsko kazalište te lokalne Turističke zajednice. Smisao i cilj ove izložbe je promocija planinarenja i planinarstva, ali prvenstveno srednjovjekovnih utvrda Požeške gore koje se nalaze na planinsko šumskim predjelima te su malo skrivene od očiju šire javnosti istaknuo je predsjednik Društva Bruno Horvat. Ispred Biblioteke Papuk njezin urednik Vjekoslav Kramberger je prezentirao provedeni natječaj te obznanio odluku povjerenstva i proglasio tri najbolje fotografije. Najbolje fotografije su snimili Hrvoje Mikolčević, Vladimir Matoković i Nikola Raguž. Izložbu je otvorio te pohvalio rad i aktivnosti Društva zamjenik županice Ferdinand Troha. Tom prilikom je istaknuo vrijednost organizirane izložbe koja je u funkciji promocije povijesti i baštine koja nas okružuje. Izložba će biti otvorena do 8. siječnja 2023. godine te je mogu pogledati svi zainteresirani građani.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

12.12.2022.

Izlet za preminule članove HPD-a Sokolovac Požega

Izletom za sve članove HPD "Sokolovac" Požega koji su preminuli od osnivanja Društva pa sve do danas, koji se održao se u nedjelju 04.12.2022., članovi HPD-a "Sokolovac" Požega prisjetili su se svih onih koji su utkali svoje vrijeme, ljubav i rad za svoje Društvo te preminulih Hrvatske branitelje. Prije pohoda na izlet izaslanstvo HPD "Sokolovac" Požega na groblju Sv. Ilije kod križa položilo je cvijeće i zapalilo svijeće na trajno sjećanje i uspomenu. Nakon zajedničke molitve krenulo se na pohod. Na izlet nepoznatim i poznatim stazama Požeške gore požeški planinari krenuli su iza hotela Grgin dol kroz gustiš i to je bio jedan od nepoznatih dijelova Požeške gore za većinu požeških planinara. Nakon toga prolaze pokraj rezidencije Kalužnik i dolaze do kapelice sv. Vida. Nastavljaju prema polju lavande, a zaustavili su se kod planinarskog prijatelja Zdravka Bartošeka kod njegove hacijende Smajlić gdje se okrjepljuju toplim napitkom.
Nakon okrijepe dolaze do spusta na lokalitet Iskrica, "veru" se natrag, prave pauzu za ručak (meni: sendvič s kulenom, čvarci, sušeni svinjski but, palačinke sa sirom i cimetom, jabuke i kruške, kava s medom...) i poslije nepoznatom stazom spuštaju se na cestu prema Seocima, a veselo društvance se spušta prema Trgu sv. Trojstva po principu "čiča mića gotova je priča", i "kuda koji mili moji". Do sljedećeg izleta članovi Društva pozdravlja sve sugrađane te pozivaju da im se pridruže u otkrivanju svoga zavičaja. Vodič izleta je bio iskusni planinar Predrag Livak.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

07.12.2022.

Planinari HPD "Sokolovac" Požega na 22. Memorijalnom pohodu na "Anđinu baraku"

Već tradicionalno požeški planinari odlaze na memorijalni pohod na "Anđinu baraku" koji se održava u spomen poginulim Hrvatskim braniteljima na koji su svoje živote položili na oltar Domovine 2, prosinca 1991. g na Papuku. Planinarska družina je krenula od "Ćire" u ranim jutarnjim satima da bi se okupila s brojnim planinarskim društvima iz Slavonije i Požeštine kod crkve Sv. Augustina u Velikoj. Prilikom dolaska sve okupljene je očekivala okrjepa i topli čaj te pozdravna riječ organizatora i pokrovitelja ovog pohoda. Planinari su krenuli već dobro poznatom stazom koja je vodila pored "Veličkog grada" i vrha "Lapjaka" najljepšim predjelima planine Papuk sve do spomen obilježja. Svi okupljeni mogli su uživati u prekrasnim vidicima te prolazeći prosjekama i cestama uživati u prirodi koju nudi Papuk u ovo doba godine. Poprilično blatni izletnici su došli do spomenika na "Anđinoj baraci" gdje su svi zajedno održali kratku molitvu te zapalili svijeće kako bi odali dužno poštovanje poginulim braniteljima. Krenuvši prema Nevoljašu planinari su morali gaziti poprilično duboko blato te izbjegavati brojne prepreke na stazi. Kod Planinarske kuće "Jezerce" na Nevoljašu organizatori pohoda PD "Mališćak" iz Velike pripremili su odmor i degustaciju slavonskih proizvoda. Tom prilikom su se mogli naći tradicionalni kruh i mast s čvarcima te kuhano vino i čaj. Nakon odmora sudionici pohoda krenuli su u nekoliko pravaca prema automobila. Zajednički zaključak svih planinara je bio da se vidimo i iduće godine.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

30.11.2022.

Laureatkinja 8. "Sarmijade" u  "Grginom dolu" Suzana Mandić iz HPD "Sokolovac" Požega

Nakon temeljitih priprema koje su trajale gotovo mjesec dana članovi HPD "Sokolovac" Požega odlučili su sudjelovati na tradicionalnoj i prepoznatljivoj manifestaciji "Sarmijadi" koja se održala po osmi puta. Tom prilikom Društvo je imalo nekoliko ekipa koje su sudjelovale u natjecanju. U ekipama su bili Dragica Anić, Spomenka Musec, Ana Marković, Branimir Bartolović, Suzana Mandić i Đurđa Horvat. Nakon cjelotjednih priprema vrijedne ekipe su donijele svoje uzorke u Hotel "Grgin dol" u Požegu. Osim sarme članovi društva su ponijeli vrijedne predmete i eksponate koji su predstavljali Slavonske običaje, tradiciju, gastronomiju te općenito život u ovim našim krajevima te uredili natjecateljski stol koji se ocjenjivao. Oko tridesetak članova se okupilo na događaju od kojih je svatko od njih imao svoj zadatak i funkciju. Nakon donošenja uzoraka te prezentacije istih članovima komisije proglašeni su pobjednici. Najbolju sarmu 8. Sarmijade imala je Suzana Mandić iz Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega. Drugo mjesto osvojio je Karlo Ristić iz Požege, a treće mjesto Đurđa Horvat, također iz HPD-a Sokolovac Požega. Najboljom domaćicom proglašena je Christine Kerm iz Mihaljevaca. Najljepše uređen stol imao je Karlo Ristić iz Požege. Drugo mjesto pripalo je Zavičajnom društvu KUD Rama iz Pleternice, a treće mjesto Vesni Mokri iz Ramanovaca.
Nakon proglašenja krenulo se na degustaciju sarmi te druženje i ples uz tamburaše do kasnih poslijepodnevnih sati. Još jednom su članovi Društva pokazali da osim osvajanja planinarskih vrhova, radnih akcija i promocija da se znaju i dobro zabavljati te promovirati tradiciju Slavonskog kraja. Organizator događaja je bila Udruga Požeški čuvari baštine, a pokrovitelj Grad Požega.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

21.11.2022.

Markacistička akcija HPD Sokolovca na Papuku

Izuzetno uspješnu akciju markiranja ove nedjelje imala je Markacistička sekcija HPD Sokolovca. Obnovili su 5 kilometara staza na Papuku za koje su zaduženi prema registru staza Hrvatskog planinarskog saveza. Akcija je bila kružna. Krenuli su od kamenoloma Tisica po stazi oznake 112 koju su markirali do Jezerca. Prvi dio te staze markirali su u prethodnoj akciji. Od Jezerca su nastavili do Majerove livade te time uredili i obilježili cijelu tu stazu oznake 117. Vratili su se do Jezerca te uredili i obilježili cijeli spojni put oznake 122 do Nevoljaša. Od Nevoljaša su nastavili stazom 111 do Tri bora te i taj dio uredili. Staza 111 sada je uređena od Planinarskog doma Lapjak do Nevoljaša. Spustili su se stazom 115 do kamenoloma Tisica kako bi provjerili markacije koje su radili u prošloj akciji.
U akciji su sudjelovali: Vesna Matoković, Spomenka Mušec, Verica Sinjaković, Krešimir Bubak, Dragica Anić i Anita Bubak voditeljica markacističke sekcije HPD Sokolovca.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

15.11.2022.

Radna akcija vrijednih članova HPD "Sokolovac" Požega

Prekrasno nedjeljno vrijeme požeški planinari su iskoristili za još jednu u nizu radnu akciju na svom Planinarskom domu "Lapjak" u Velikoj. Ovoga puta na rasporedu je bilo priprema drva za nadolazeću zimu te čišćenja unutarnjeg prostora doma kao i njegovog okoliša. Već po tradiciji planinari su se okupili u Požegi kod "Ćire" te autoposadama su krenuli put Velike. Nakon prve mirisne jutarnje kave i tradicionalnih planinarskih pića krenulo se na posao. Jedna ekipa je ostala uređivati unutrašnjost doma dok je druga ekipa krenula na čišćenje vanjskog WC-a i prostora. Najveći broj planinara se uključio na rezanju drva pomoću motorki i cjepača te uvoženju istih u prostor predviđen za sušenje. Oko 7 kubika drva je ove godine pripremljeno za zimu što će svakako zadovoljiti potrebe doma te brojne aktivnosti koje društvo ima u planu. Uz dobru atmosferu i puno pošalica planinari su za 4 h uspjeli uspješno odraditi svoj posao i planove koje su imali na početku. Nakon dugo vremena obnovljena je ograda na prednjem dijelu Planinarskog doma koja je zasjala u punom sjaju zahvaljujući brojnim članovima te posebno obitelji Mitrić. Nakon uspješno odrađene akcije članovi su se okupili u PD "Lapjak" na zajedničkom ručku koji je priredio dugogodišnji član Zdenko Miletić povodom odlaska u mirovinu. Uz odličan ručak i vrhunsku kapljicu vrijeme je brzo prolazilo. Za nezaboravan završetak akcije potrudio se Damir Devčić koji je uz svirku i zvuke harmonike dodatno zagrijao atmosferu nakon čega je krenuo ples i pjesma koji su se nastavili do kasnih poslijepodnevnih sati. Svim okupljenima se zahvalio predsjednik Društva Bruno Horvat na odrađenom poslu te ljubavi i entuzijazmu koji pokazuju prema društvenim aktivnostima.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

14.11.2022.

Požeški planinari zajedničkim izletom obilježili Martinje

Na poziv Turističke zajednice grada Požege članovi planinarskih društava HPD "Sokolovac" Požega, HPD "Gojzerica" Požega i HPD "HZZO" Požega obilježili su zajedničkim planinarskim izletom  naziva "Požeškim brdom povodom Martinja" ovu tradicionalnu manifestaciju. Unatoč lošem vremenu koje je obilježilo subotnje prijepodne oko 13.00 h okupilo se tridesetak planinara željnih planinarenja i uživanja u lijepom jesenskom vremenu koje je pokazalo svoje pravo lice u poslijepodnevnim satima. Prije izleta sve nazočne planinare je pozdravila direktorica Turističke zajednice Mirna Šimunović Svoboda koja je zaželjela dobar izlet te uživanje u manifestaciji. Trasa izleta je bila vrlo zanimljiva te se kretala najljepšim dijelovima Požeške gore koja je bila okupana u jesenske boje te prekrivena lišćem drveća koje je savijalo svoje grane. Početna točka je bila pješačka zona te se krenulo strmim usponom prema repetitoru na vrhu. Uz malo sklizanja po blatu i lišću planinari su svladali ovaj dio te krenuli požeškim vinogradarskim stazama prema Vranduku. Hodajući hrptom gore pružali su se prekrasni vidici prema Psunju i Papuku koji su bili okupani suncem i obavijeni oblacima. Nakon nekoliko uspona planinari su došli do kapelice Sv. Vida gdje je napravljen mali odmor nakon čega se krenulo prema krajnjem cilju pješačkoj zoni u Požegi. Duljina staze je bila oko 10 km te po ugodnih 15 stupnjeva i sunčanom vremenu činila je pravo zadovoljstvo svim hodačima. Nakon dolaska na cilj planinari su uživali u manifestaciji "Martinje i Okusi jeseni" u sklopu koje su se mogle degustirati razne gastro delicije ovoga kraja. Finale izleta bio je ceremonijal krštenja mošta u vino koje je predvodio vinski kardinal Vlado Bauer. Nakon dobrog provoda i druženja planinari su puni dojmova krenuli svojim kućama uz zaključak da se vidimo iduće godine. Vodiči ovog prekrasnog izleta su bili Tomislav i Andrej Garilović.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

14.11.2022.

Planinari HPD "Sokolovac" Požega u pohodu na tradicionalno Kutjevačko Martinje

Već po tradiciji i unaprijed upisanom rasporedu veliki broj planinara početkom studenog pohodi Papuk i Krndiju na tradicionalno Kutjevačko Martinje. I ove godine tridesetak vrijednih i zabave željnih požeških planinara krenulo je put grada Kutjeva. Nakon okupljanja, brojna planinarska društva uživala su u slavonskom doručku koji je bio pripremljen za sve sudionike pohoda. Prilikom pozdravnih govora domaćina predstavljene su staze koje su vodile najljepšim predjelima Krndije, a kojima je bilo zajedničko ishodište Trg graševine u Kutjevu. Planinare je dočekalo prohladno vrijeme uz mjestimične padaline međutim ništa nije moglo omesti dobro raspoloženje te ugodno hodanje po svježem planinskom zraku. Prilikom hoda izletnici su nailazili na šumu odjevenu u jesensko ruho prekrivenu lišćem te zanimljivim bojama. Veliki broj planinara je krenuo prema planinarskoj kući "Mlaka" dok je jedan dio svoj hod usmjerio prema dvorcu u Kutjevu te Vili "Vinkomir" s koje se pružaju prekrasni pogledi na Požešku dolinu. Prilikom povratka na Trg u Kutjevu svi okupljeni planinari mogli su uživati u vrhunskim kutjevačkim vinima ponuđenim na brojnim štandovima te bogatoj gastronomskoj ponudi u kojoj su se najviše isticala tradicionalna slavonska jela čobanac i svinjska koljenica. Najsvečaniji dio manifestacije bio je pučki Martinjski obred u kojemu "Vinski biskup" krsti mošt u vino. U navedenom ceremonijalu su sudjelovali i planinari HPD "Sokolovac" Požega. Nakon obreda sve okupljene su zabavljali TS De Gotho, TS Bisernica i Nevera bend. Brojni gosti iskoristili su ovu prigodu te zapjevali i zaplesali. Zabava je trajala do kasnih večernjih sati. Umorni, a vidno zadovoljni planinari su krenuli svojim kućama s obećanjem da će doći i dogodine. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

07.11.2022.

Jesenski uspon na "Maksimov hrast" i "Kapavac" na Požeškoj gori

Ove nedjelje planinarska ekipa HPD "Sokolovac" Požega ugostila je prijatelje iz Zagreba točnije HPD "Pliva". Tom prilikom organizirali su zanimljiv pohod Požeškom gorom na koju su vodile dvije staze. Prema tradiciji ekipa se okupila kad čuvenog "Ćire" te krenula put Zakorenja prema svojoj Planinarskoj kući "Bajin Kijer" u kojemu ugošćuje brojne planinare i izletnike Slavko Lončarević. Nakon što su gosti iz Zagreba došli autobusom domaćin je počastio sve nazočne toplim čajem, kavom te ostalim slavonskim tradicionalnim pićima. Oko 60-tak planinara tom prilikom je pozdravio predsjednik Društva Bruno Horvat te im zaželio dobrodošlicu uz poziv da se odazovu tradicionalnim "Papučkim Jaglacima" te Danu hrvatskih planinara kojima je HPD "Sokolovac" domaćin iduće godine.  Uspon je bio podijeljen u dvije grupe. Prva grupa je išla od Planinarske kuće "Bajin kijer" do Maksimovog hrasta za što je trebalo oko 7 sati hoda. Druga grupa je išla malo kraću stazu, ali ne manje zahtjevnu, od "Bajinog kijera" prema vrhu Požeške gore "Kapavcu" za što je bilo potrebno oko 5 sati. Prilikom uspona planinari su uživali u prekrasnim jesenskim bojama koje je obukla šuma te vidicima koji su se prostirali svuda naokolo. Ugodno hodanje uz temperaturu od 20 stupnjeva činilo je izlet gotovo pa savršenim. Prilikom svake pauze planinari su uživali u slavonskim gastro delicijama kojih nije nedostajalo. Nakon povratka svi zajedno su uživali u pečenom kestenju i slavonskom vinu. Puni dojmova i doživljaja gosti iz Zagreba su krenuli svojim kućama uz ispraćaj domaćina. Koordinator izleta je bio Josip Kercel, dugogodišnji planinar koji je inače i inicirao dolazak planinara iz Zagreba. Vodiči ovog odličnog izleta su bili iskusni i prekaljeni planinari Branimir Bartolović i Dragan Davidović.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

31.10.2022.

Promocija knjige "Planinarski štapovi - mit ili stvarnost?"

U Planinarskom klubu popularnom PLAK-u u Požegi održana je promocija knjige "Planinarski štapovi - mit ili stvarnost?", autora Predraga Livaka. 

Na promociji su članovi HPD-a Sokolovac Požega i članovi PD Krndija Našice mogli doznati kako i kada je autor počeo izrađivati planinarske štapove, od koliko vrsta drveća je autor izradio štapove, na kojim izletima su štapovi nastali, o prednostima i nedostacima planinarskih štapova i još mnogo toga zanimljivog. 

Na promociji je postavljena i izložba štapova pa su tako prisutni iz prve ruke mogli saznati na kojem je izletu pojedini štap izrađen te pogledati cijelu kolekciju od 60-ak unikatnih ručno izrađenih planinarskih štapova. 

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

25.10.2022.

Radna akcija članova HPD "Sokolovac" Požega na PD "Lapjak" u Velikoj

Kako već tradicija i nalaže početkom jeseni požeški planinari su odradili uspješno još jednu planinarsku radnu akciju na održavanju svojih objekata. Ranije početkom tjedna vrijedne članice Društva su očistile Planinarski klub u Požegi dok je vikend bio rezerviran za veliku akciju uređivanja i čišćenja Planinarskog doma "Lapjak" u Velikoj. Već po tradiciji ekipa se okupila kod "Ćire" te nastavila put prema domu. Jutarnje friške lepinje, kava i čašica toplog pića zagrijalo je gotovo tridesetak planinara koji su se odazvali. Jedna ekipa se uhvatila posla čišćenja kuhinje, hodnika, velike sale i spavaonice te prozora. S obzirom na to da uskoro dolaze velike planinarske manifestacije druga ekipa je brusila i farbala metalnu ogradu te pripremala istu za postavljanje novih drvenih dijelova. Veliki posao se napravio i oko doma gdje su uređeni cvjetnjaci, okolne staze te prostor i parkiralište odakle je uklonjeno lišće te trimerom pokošena trava. Tehnički potkovan dio ekipe se uhvatio postavljanja novog televizora kojega je kupilo Društvo, a sve zbog podizanja kvalitete boravka. Iz spavaonice je su izvađene i prozračene deke te ponovno spremljene u ormare. Na kraju se završilo s čišćenjem podrumskog prostora. Nakon kvalitetno obavljenog posla za sve planinare bio je organiziran ručak i piće. Vrijedne planinarke za iznenađenje su ispekle slavonske kolače koji su velikom brzinom nestali nakon posluživanja. Predsjednik HPD "Sokolovac" Požega Bruno Horvat zahvalio se svim članovima na volonterskom radu i entuzijazmu kojeg pokazuju prema radu za opće dobro. Druženje i zabava su se nastavili do kasnih poslijepodnevnih sati.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

25.10.2022.

Izlet planinara HPD "Sokolovac" na biser slavonskog gorja Park šumu Jankovac i etno susrete Požeštine

Mala, ali vesela družina željna avanture okupila se i ove nedjelje ispred željezničkog kolodvora  u Požegi  i nakon kratkog zadržavanja krenula auto posadama put Velike. Nakon polusatne vožnje  ostavili su aute na okretištu kod  starog kamenoloma "Tisica". Dalje je ekipa nastavila pješice do šumarskog fakulteta, te šumskim putem do jezerca. Nakon kratke okrijepe nastavili su šumskom stazom prema Jankovcu. U samoj blizini parka kretali su se grofovom stazom dužine cca dva i pol kilometra. Na samoj stazi nalazi se i grofova spilja sa sarkofagom. Malo dalje naišli su na Maksimovu špilju koja je ime dobila po hajduku Maksimu Bojaniću koji je ovim predjelima haračio u drugoj polovini 19-og stoljeća. Put ih je vodio do staklarskog groblja i očuvanih nadgrobnih spomenika Ivana Gasteigera i njegove supruge Katarine austrijskih velikaša i vlasnika staklane koja je radila prvih dvadeset godina devetnaestog stoljeća. U podnožju samog parka nalazi se 35 m visok slap "Skakavac" koji se vodom napaja s izvora jankovačkog potoka i obrušava u kanjon potoka Kovačice. Nakon jednosatnog zadržavanja na Jankovcu veseli planinari su nastavili preko šarenog stupa do kamenoloma odakle su autima krenuli put Vetova na 8. Etno susrete i "Čvarkijadu" gdje je HPD "Sokolovac" Požega imao svoj štand te je tom prilikom prezentiran rad i aktivnosti Društva te brojna planinarska oprema koja je potrebna prilikom uspona na visoka gorja. Uz čašicu ugodnog razgovora i slavonsko kolo te tamburaše druženje na manifestaciji se nastavilo do kasnih poslijepodnevnih sati kada je planinarska družina krenula svojim kućama. Vodič ovog zanimljivog izleta je bio Dragan Davidović.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

19.10.2022.

Izlet markacističke sekcije HPD "Sokolovac" Požega na Papuk

Ove subote markacistička sekcija HPD Sokolovca imala je kružnu akciju uređenja staza i markiranja na Papuku.
Popeli su se "Šulerovim" putem, koji su ranije markirali do križanja sa stazom planinarske oznake 111. Nju su ranije do tog križanja uredili te su sada nastavili markirati do predjela Tri bora. Tu su nastavili markirati spojni put oznake 115 koji se spaja s planinarskom stazom oznake 112. Nju su uredili do Planinarskog doma Lapjak. Idućom akcijom nastavljaju od Tri bora do Jankovca. Ukupno su ovom akcijom uredili 5,5 km staza koje je dužno uređivati Hrvatsko planinarsko društvo Sokolovac.
U akciji su sudjelovali: Vesna Matoković, Dragica Anić, Spomenka Mušec, Željka Krpan-Miller, Krešimir Bubak i Anita Bubak, voditeljica markacističke sekcije HPD Sokolovca.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

17.10.2022.

Izlet HPD "Sokolovac" Požega „GORSKI KOTAR – SAMARSKE STIJENE I BJELOLASICA“

Samarske stijene su dvije skupine stijena od dvadesetak kamenih vršaka koji strše iznad šume jela i smreke. Najslikovitiji vrh u zapadnoj skupini je stjenoviti vidikovac Piramida (1270 mnv) s kojeg se pruža vidik na sve strane. Planinarenje po Samarskim stijenama zahtijeva dosta penjačke vještine i spretnosti. Svoje sposobnosti u adrenalinskoj turi provjerilo je 22 planinara u organizaciji HPD Sokolovac Požega na kružnoj turi: 13. km u Mlečikovom lugu – vrh Samarskih stijena (1302 mnv) – Stepenica – Piramida – Ratkovo sklonište - 13. km u Mlečikovom lugu.
Drugi dan je ipak malo lakša tura: Vrbovska poljana – vrh Kula – planinarsko sklonište Jakob Mihelčić – Vrbovska poljana.
Vrh Kula (1534 mnv) je najviši vrh Bjelolasice, ujedno i najviša točka u masivu Velike Kapele i cijelome Gorskom kotaru. Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj je ovaj put bio zavijen u maglu pa će požeški planinari doći neki drugi put uživati u vidicima s ovog travnatog vrha. Vodič ovog izleta je bio iskusni planinar Dražen Jakoubek.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.10.2022.

Tradicionalni izlet Požeških planinara na Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici

Već po tradiciji i običaju planinari HPD-a "Sokolovac" Požega i ove godine organizirali su prekrasan jesenski izlet na nezaobilaznu 25. Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici. Navedena manifestacija je postala nezaobilazan događaj za sve ljubitelje prirode, planinarenja i kestenja te slastica koji se od njega rade. S prvim zrakama sunca ovog subotnjeg jutra vesela ekipa je krenula put svoga odredišta. Putovanje je trajalo gotovo dva sata uz jedno stajanje u životopisnom ugostiteljskom objektu s vrlo zanimljivim sadržajima koji se zaista rijetko mogu vidjeti. Došavši na cilj ekipa je iskoristila vrijeme za jutarnju kavu, sendvič i pokoju fotografiju prije polaska na stazu. Ispred gradskog parka planinarska ekspedicija se pozdravila s prijateljima i domaćinima iz PD "Djed", te nakon toga krenula autobusom do početne točke.

S polazišne točke krenulo se na obronke Zrinske gore te laganim hodom planinari su došli do šume kestena kojeg je ove godine bilo u izobilju. Izletnici su iskoristili ovu priliku da svoje vrećice napune ovim slatkim jesenskim plodovima. Nakon dva sata hoda planinari su došli do brda "Čukur" na kojemu su posjetili spomen obilježje "Slomljeni pejzaž" koje je postavljeno u čast poginulom snimatelju Hrvatske radiotelevizije Gordanu Ledereru. Spomenik je u obliku kruga propucanog metkom koji simbolizira savršenstvo života i objektiv Ledererove kamere. Nakon kratke pauze i fotografiranja krenulo se na brdo "Djed" koje se nalazi iznad samog grada Hrvatske Kostajnice. Laganim hodom te prekrasnim pogledima koji su pucali prema rijeci Uni koja je bogata ribom te ugodna za kupanje i vožnju čamcima ekipa je došla do restorana "Djed" i vidikovca na njemu. Navedeno mjesto sastoji se od autohtone šume hrasta kitnjaka, običnog graba s pitomim kestenom, uređenim šetnicama i pogledom na Kostajnicu. Spustivši se u grad najhrabriji dio ekipe odlazi u stari Zrinski grad, utvrdu iz 14. stoljeća koja se proslavila u bojevima protiv Turaka i svojevrstan je simbol Hrvatske Kostajnice. Centralni dio Kestenijade ove godine se odvijao se ispred Gradske kuće i crkve Sv. Antuna Padovanskog. Navedeni prostor je uređen u modernu šetnicu na kojoj su planinari mogli uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi hrane i pića te svim delicijama koje ovo podneblje nudi. Uz bogati kulturno zabavni program vrijeme je brzo proletjelo te su planinari u večernjim satima krenuli svojim kućama.  Puni dojmova, sreće i zadovoljstva pozivaju vas da im se pridružite u planinarskim skitnjama. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

10.10.2022.

Gljivarski izlet na Požeškoj gori

S obzirom na veliki interes kod članstva te ostalih zaljubljenika u prirodu i gljivarenje HPD "Sokolovac" Požega odnosno njegova sekcija "Kapavac" Zakorenje ove je godine organiziralo jedan zanimljiv planinarski izlet na Požešku goru. Cilj izleta nije bilo samo hodanje već i branje gljiva te ostalih jesenskih plodova. Već po tradiciji planinarska družina se okupila kod "Ćire" te krenula put mjesta Zakorenje gdje je bilo okupljanje kod Planinarske kuće "Bajin kijer" vrijednog domaćina Slavka Lončarevića. Prilikom dolaska svi okupljeni gosti su se okrijepili poznatim slavonskim pićima po kojima je poznat ovaj kraj. Na gljivarski izlet je krenulo tridesetak članova HPD "Sokolovac" i ostalih planinarskih prijatelja te zaljubljenika u prirodu i gljive. Staza kojom su prolazili planinari išla je najljepšim dijelovima Požeške gore prema najvišem vrhu na njoj "Kapavcu". Tijekom puta planinari su mogli pronaći brojne vrste gljiva te nešto i naučiti o njima. Osim gljivarenja u šumi su se mogli pronaći i drugi brojni šumski plodovi orasi, jabuke te kestenje koje su izazivali interese kod planinara. Nakon napornog hodanja te puno blatnjavih i uskih staza put je vodio nazad ka Planinarskoj kući. Planinarke društva na čelu s Dragicom Anić priredile su za umorne i iscrpljene planinare pravu gozbu od gljiva počevši od omleta pa sve do pohanih gljiva i pečenih kestena. Naravno kakva bi to bila zabava i druženje da se nije degustiralo vrhunsko vino kuće koje je priredio domaćin. Pjesma i ples su se nastavili do kasnih poslijepodnevnih sati. Puni veselih dojmova vrijedna ekipa je krenula kućama sa zajedničkim zaključkom da sve treba ponoviti i dogodine. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat a gljivarski vodič Ivica Funtek ispred sekcije Društva "Kapavac" Zakorenje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

03.10.2022.

Požeški planinari na tradicionalnom susretu u Feričancima

Članovi HPD "Sokolovac" Požega ovog vikenda su gostovali u Feričancima na poziv svojih planinarskih prijatelji HPD "Sokol" na 31. tradicionalnom planinarskom susretu "Kroz vinograde i šume". Planinarska družina se okupila već po tradiciji ranim jutrom kod "Ćire" te se zaputila prema Feričancima. Po dolasku na događaj svi prisutni planinari su se okrijepili planinarskim doručkom. Na manifestaciji se okupilo oko 200-tinjak planinara iz 12 planinarskih društava. Vodiči su poveli planinare na dvije staze duljine 9 i 13 km. Tijekom izleta požeške planinare te ostale sudionike je pratilo ugodno sunčano vrijeme. Staze su vodile kroz prekrasno zelenilo slavonskih šuma i vinograda u kojima se tek naziralo šarenilo jeseni. Nakon  povratka sa staza planinari su se okupili u centru Feričanaca gdje se održavala manifestacija 5. "Festival frankovke". Planinari su degustirali probrana vina te uživali u gastro ponudi uz tamburaše. Vrhunac večeri bio je koncert grupe "Opća opasnost" dok je druženje potrajalo do dugo u noć. Vidno zadovoljni i puni dojmova planinari su se vratili u Požegu s pozivom da im se pridružite.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

27.09.2022.

Markacistički izlet sekcije HPD "Sokolovac" na Papuku

Markacistička sekcija HPD Sokolovca nakon ljetne stanke nastavlja uređivati i obilježavati staze za koje je zadužena prema registru staza Hrvatskog planinarskog saveza. Ove nedjelje akcija je bila na Papuku. Obnovili su markacije i uredili stazu oznake 119 koja počinje kod kamenoloma Tisica, a završava kod Loparne gdje se spaja sa stazom Planinarski dom Lapjak - Česljakovački vis. U akciji su sudjelovali: Beta Radetič, Filip Federbar, Dragica Stanić, Krešimir Bubak i Anita Bubak, voditeljica markacističke sekcije HPD Sokolovca. Iduće akcije markacističke sekcije nastavljaju se na Papuku.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

27.09.2022.

Požeški Martinjski put

Na tradicionalnom izletu Požeški Martinjski put u prošlu nedjelju na Požeškoj gori planinari HPD-a Sokolovac Požega cijeli dan su imali predivno vrijeme i uživali su u krajoliku Požeške gore. Krenuli su u dogovoreno vrijeme s Trga Sv. Trojstva preko Kalvarije i brda Sokolovac do grebena Sv. Jelena. Prije ulaska u šumu na putu prema Vrhovačkom gradu već po tradiciji dočekao ih je požeški vinogradar i vinar Brana Smolić, gdje su se odmorili i okrijepili uz čašicu razgovora i konzumaciju smokava pride.

Uslijedio je spust po "škljiskom" terenu na Šicanu (bivša streljana u ulici Jagodnjak) gdje su se okrijepili uz voće, sir, ribu, sendviče, kolače, pivo i liker, pa su zatim nastavili preko Seoca, kroz vinograde i polje lavande do kapelice Sv. Vida i Vintaškim putem nazad do polazne točke. Uz ugodno druženje, laganu šetnju kroz šumu crnogoricu i bjelogoricu, vinograde i puteve te uživanje u prirodi, četiri sata prošla su u tren oka. Vodič ovog tradicionalnog izleta je bio prokušani planinar Predrag Livak. Ovom prilikom pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže u budućim planinarskim aktivnostima.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

21.09.2022.

Godišnjica smrti istaknutog požeškog novinara, planinara i pisca Ivana Jakovine, poznatim pod nadimkom "Mali Pajdo"; Ekspedicija "Mali Pajdo" Innsbruck 2022.

I ove godine smo obljetnicu smrti mog djeda Ivana Jakovine, poznatim pod nadimkom "Mali Pajdo" obilježili na planinarski način u Innsbrucku gdje smo održali 11. planinarsku ekspediciju naziva "Mali Pajdo" Innsbruck 2022.
Ova putopisno-planinarska ekspedicija simboličnog naziva "Mali Pajdo" pokrenuta  je 2011. godine u znak sjećanje na Ivana "Malog Pajdu" Jakovinu, kao i promicanje Požeštine i planinarenja.
U posljednjem desetljeću osvojeni su razni planinarski vrhovi poput Triglava u Sloveniji, Jebel Toubkala u Maroku, Musale u Bugarskoj, Zugspitza u Njemačkoj...
I ove godine skupila se sedmeročlana grupa pajdašica i pajdaša iz raznih dijelova Europe i planinarskim druženjem u stilu Ivana "Malog Pajde" Jakovine, veselo i opušteno obilježila sada već tradicionalni i internacionalni planinarski događaj.
U usponu su sudjelovali Davorin i Ivan Jakovina iz Požege s prijateljima planinarima Ivanom iz Münchena, Tenom iz Berlina, Elli iz Atene i Aleksandrom i Petrom koji su za ovu prigodu doletjeli s Islanda.
Skupina se zaputila iz Innsbrucka žičarom Nordkette do vrha Hafelekarspitze na visini od 2.334m, koji je ujedno i polazište za planinarenje Goetheovim putem.
Nakon kratke zdravice i prigodne ceremonija uz dodjelu zahvalnica i recitiranje nekoliko "Pajdinih" pjesama, skupina je nastavila svoj pohod Goethewegom do planinarskog doma Pfeishütte na visini od 1922 metara gdje se dobro raspoloženje uz pjesmu i veselje nastavilo dugo u vedru alpsku noć.
Ovim usponom dogovorena je družba za sljedeću godinu u isto vrijeme na nekim od planinskih vrhova.
Ivan Jakovina bio je aktivan planinar HPD "Sokolovac 1898." iz Požege, gdje je bio vodič društvenih izleta i omiljeni planinarski prijatelj.

Tekst: Ivan Jakovina

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

14.09.2022.

Izlet HPD "Sokolovac" Požega "Tragom putopisa J. Kempfa" po Požeškom brdu

Već po tradiciji članovi Društva su i ovu promjenjivu nedjelju što se vremena tiče odlučili provesti u planinarskim skitnjama i druženju. Desetak vrijednih i za izlet spremnih planinara za početak svoje dionice izabralo je Trg Sv. Trojstva ispred Gradske kuće gdje je po tradiciji odrađeno fotografiranje. Planinari su krenuli Sokolovom ulicom preko Jagodnjaka i Fratrovice Požeškim vinogradarskim putem. Tijekom cijelog puta planinare je pratilo promjenjivo vrijeme te je bilo prilično toplo i sparno. Tijekom uživanja u prirodi u šumi planinarska družina se redovno okrepljivala slavonskim delicijama iz ruksaka što im je davalo snagu za njihov pohod. Put je dalje vodio Komušinom, Vrandukom, Vincelovskim putem te  je prolazio pored kapelice Svetog Vida. Tijekom hodanja neprekidno su se izmjenjivali prekrasni pejzaži prirode na Požeškoj gori koja već lagano oblači svoje jesensko ruho. Tijekom hoda mogle su se vidjeti razne životinje, a sve izletnike uz neprekidne šale zabavljao je cvrkut ptica. Izlet se završio dionicom od Grožđanskog puta  pa sve prema ulici Svetog Duha i Trga Sv. Trojstva. Tijekom izleta planinari su prehodali oko 11 km što je bio jedan dobar trening za buduće aktivnosti. Vodič ovog izleta je bio vrsni planinar i poznavatelj Požeške gore Tomislav Garilović uz pratnju svoga psa Mishka.
Hrvatsko planinarsko društvo "Sokolovac" Požega utemeljeno je 1898. godine. Prije čina utemeljenja požeške podružnice Hrvatskog planinarskog društva, Središnjica HPD u Zagrebu je imenovala povjerenike HPD-a za Požegu u osobama dvojice uglednih Požežana, Franje Cirakija i Ignjata Thallera, koji su radili na osnivanju i ustrojavanju planinarske podružnice, a koji čin je realizirao Julije Kempf 1898. godine. U spomen na njega i mjesta o kojima je pisao organizira se tradicionalno planinarski izlet Društva. 

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.09.2022.

Izlet HPD "Sokolovac" Požega "SREDNJI VELEBIT – DABARSKI KUKOVI"

Dabarski kukovi su stjenoviti greben na srednjem Velebitu. Protežu se od vrha Bačića kuka na sjeverozapadu do Ljubičkog brda na jugoistoku iznad Baških Oštarija u duljini od 10 kilometara.

Dabar je stari naziv za duboku šumsku dolinu ili provaliju u obliku korita, a dulibe su manje ili veće zaravni omeđene šumskim zelenilom. Grebenska staza je na prosječnoj nadmorskoj visini iznad 1100 ms vrlo malim oscilacijama u visini od jednog do drugog vrha (do 150 m). Planinarenje kroz kukove nije lagano, ali zato slijedi nagrada u obliku prekrasnih vidika sve do mora i otoka. Planinari iz HPD Sokolovac Požega odlučili su doživjeti tu ljepotu kukova, dabrova, duliba, stijena. Dvodnevni izlet podijelili su na dvije ture. Prvi dan: zaseok Stupačinovo – Vrani kuk 1119 mnv – Široki kuk 1081 mnv – Butinovača 1127 mnv – Premužićeva staza – Stupačinovo. Drugi dan: Stupačinovo – Kiza 1274 mnv – Kuk od Pećice 1266 mnv – Stupačinovo. Atraktivno, divlje i uzbudljivo iskustvo za 16 planinara koji su se odvažili na avanturu. Vodič ovog izleta je bio prekaljeni planinar Dražen Jakoubek.  "Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje” ovom krilaticom pozivaju se svi ljudi dobre volje da se pridruže Društvu i njegovim aktivnostima.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

12.09.2022.

Planinari HPD "Sokolovac" Požega nastavili su sezonu na Dilj gori i Ruševačkoj "Iššijadi"

Požeški planinari nakon ljetne stanke nastavili su planinarsku sezonu s prekrasnim izletom na Dilj goru te gastro manifestaciji koja se održava po četvrti put u Ruševu poznatoj "Iššijadi". Već po ustaljenoj tradiciji planinari su se okupili kod "Ćire" u Požegi te krenuli put sela Ruševa u Čaglinskoj općini. Prije početka izleta domaćini su planinare ponudili izabranim pićima ovoga kraja te prigodnim osvježenjima. Planinare su pozdravili te zahvalili na dolasku predsjednica udruge Put istina i život Andrijana Plavi i voditelj sekcije Ruševo HPD-a "Sokolovac" Požega Željko Emić te iskazali zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom. Predsjednik HPD "Sokolovac" Požega Bruno Horvat tom prigodom je rekao da je ovo druga godina kako se organizira ovaj planinarski pohod, a sve u cilju promocije ovoga kraja Dilj gore te same gastro manifestacije koja okuplja brojne izletnike i posjetitelje. Nakon zajedničkog fotografiranja krenulo se na stazu koja je prolazila najljepšim predjelima ove gore. Vrijeme je bilo sunčano bez vjetra tako da su planinari mogu uživati u svakome trenutku svoga izleta. Prolazeći brojnim puteljcima, stazama te livadama izletnici su se redovno okrepljivali brojnim samoniklim voćem. Nakon dva sata hoda planinari su došli do vidikovca iznad Sovskog jezera gdje se pruža prekrasan pogled na Požešku dolinu i njenu okolicu. Došavši na Sovsko jezero planinari su vrijeme iskoristili za fotografiranje i osvježenje iz ruksaka uz tradicionalnu planinarsku hranu i pića. Vidno zadovoljni, planinari su krenuli nazad prema Ruševu gdje su prolazili kroz šume i polja koja su nekada mještani obrađivali međutim danas zjape prazna i čekaju neka druga, bolja vremena. Cijelim putem planinarska družina vrijeme je kratila veselom pjesmom te šalama i upadicama. Vrativši se na manifestaciju umorni, ali vidno zadovoljni planinari su obišli natjecatelje i sadržaje koji se nude. Za kraj izleta svi su si dali oduška te probali gastro specijalitete ovoga kraja, patke i piliće s ražnja te nadaleko poznati pileći paprikaš koji se tradicionalno priprema na ovoj manifestaciji. Zabava se nastavila do kasnih poslijepodnevnih sati uz Tamburaški sastav Srce bećarsko. Manifestacija je održana u spomen na branitelje poginule u Domovinskom ratu s prostora župe Ruševo Stipu Kovačevića, Zdenka Fržuljevića, Zorana Petrovića i Dragu Kneževića dok su pokrovitelji bili Ministarstvo hrvatskih branitelja i općina Čaglin. Vodič ovog odličnog izleta je bio Josip Jelić vrsni poznavatelj Ruševačkog kraja i okolice.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

05.09.2022.

Održan 13. Astro party na Papuku

Usprkos lošim vremenskih prilikama te nevremenu koje je zadesilo požeštinu ovog vikenda na Papuku je održan još jedan Astro party, 13. po redu. Zbog izvanrednih okolnosti te lošeg cestovnog pristupa planiranoj lokaciji koje je uzrokovalo nevrijeme na Metaljci kod sela Mrkoplje na Papuku organizatori događaja odlučili su isti prebaciti u Striježevicu kod Jezera. Na navedenoj lokaciji je postavljen teleskop za promatranje neba koji su mogli koristiti svi zainteresirani. Nažalost, vrijeme nije poslužilo ljubitelje astronomije koji su zbog oblaka bili zakinuti za promatranje neba i zvijezda. Tijekom događaja posjetitelji partyja su bili upućeni u korištenje programa Globe at Night.
Globe at Night (Globus noću) je međunarodna inicijativa građana-znanstvenika čiji je cilj podizanje svijesti o utjecaju svjetlosnog zagađenja. Tijekom večeri korištenjem programa moglo se izmjeriti i poslati zapažanja svjetline noćnog neba. Navedena aplikacija može se koristiti i na drugim područjima, a sve u smislu mjerenja svjetlosne "zagađenosti" prostora. Druženje je nastavljeno uz razgovor o astronomiji u lokalnom kafiću. Neumorni organizatori događaja i ove godine su bili Miroslav Mesić i Zdravko Dragaš uz partnerstvo i podršku HPD "Sokolovac" Požega i OŠ "Vilima Korajca" iz Kaptola. 

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

24.08.2022.

HPD "Sokolovac" obnovio sve svoje staze na Požeškoj i Babjoj gori

Markacistička sekcija HPD "Sokolovca" jučer je obnovila markacije i uredila prvi dio staze Martinjski put Il. oznake 506. Prvi dio put kreće od Trga Sv.Trojstva preko brda Kamen do kapelice Sv  Vida pa sve do Šicane. Drugi dio tog puta obnovili su na prethodnom markacističkom izletu od Šicane preko grebena Sv. Jelena do spoja s putom oznake 505. Današnjom akcijom obnovljene su sve staze HPD "Sokolovca" na Požeškoj i Babjoj gori te je time markacistička sekcija HPD "Sokolovca" realizirala prvi dio plana aktivnosti za ovu godinu. Iduće akcije Društva biti će na planinarskim stazama na Papuku. Markacistički izlet je organizirala voditeljica sekcije Anita Bubak.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

04.07.2022.

HPD "Sokolovac" Požega organizirao zadnji izlet prije ljetne stanke: "Izlet u susret ljetu na Papuku"

Unatoč jako vrućem i sparnom vremenu veliki broj planinara Požeškog "Sokolovca" okupio se ove nedjelje kod "Ćire" kako bi pred ljetnu stanku odradili još jedan zanimljivi planinarski izlet koji ih je vodio na planinu Papuk. Nakon okupljanja planinarska družina je krenula put Velike odnosno točnije "radovanačkog pašnjaka" odakle su planinari krenuli na svoj pohod. Šumskom cestom su prolazili pored "Sokolina" poznatog penjališta pa sve do kraja puta gdje je ekipa napravila kraću pauzu kako bi se okrijepila po sparnom vremenu. Nakon odmora uspon je vodio prema Orahovim vodama te sve do vrha Ivačke glave (913 m/nv). Pogled je bio gotovo fenomenalan bez puno izmaglice na vrh Papuka te se mogla lako uočiti Podravina i brda u Mađarskoj. Jednostavno panoramni pogled je sve ostavio bez daha te su planinari odlučili napraviti pauzu kako bi duže mogli uživati u pogledu. Put je vodio dalje prema planinarskoj kući "Mališćak" od kuda se vidi lijepo vrh Papuka, Ivačka glava koja je nedavno "osvojena", "Nevoljaš" tj. južna strana Papuka. 

Preko vidikovca na vrhu "Mališćaka" planinari su stigli do Južnog grebena s pogledom na cijelu Požešku goru, Psunj, zapadni Papuk, a mogla se je vidjeti i Motajica i Kozara u Bosni.

Jednostavno prekrasna planinarska tura koja je ispunila sva planinarska očekivanja te napunila baterije. Od žarkog sunca planinare su štitili oblaci te visoko drveće. Završetak izleta je bio rezerviran za piće u jednom od poznatih kafića u Velikoj.  Navedenim izletom planinari HPD "Sokolovac" su ušli u ljetnu stanku s izletima međutim planinarske aktivnosti i akcije se nastavljaju. Posebno veseli činjenica da rad i aktivnosti Društva prepoznaje sve veći broj građana, a posebno mladi koji se učlanjuju.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

28.06.2022.

Radna akcija planinara na PD "Lapjak" i PK "Trišnjica" u Velikoj

Planinari HPD "Sokolovac" Požega iskoristili su ovu sunčanu i po temperaturi ljetnu nedjelju za uređenje i održavanje svojih planinarskih objekata na Papuku. Na vrućih 32 stupnja okupljanje je bilo kod Planinarskog doma gdje su se planinari organizirali u dvije grupe. Jedna grupa je otišla prema "Trišnjici" dok je druga grupa radila posao kod Doma. Članovi Društva redovno održavaju svoje objekte koji su u njihovom vlasništvu kako bi bili u punoj funkciji te u mogućnosti održavanja brojnih izleta i manifestacija te ugošćivanja planinara iz cijele Hrvatske. Vrijedna ekipa ove nedjelje je pokosila cijeli prostor oko planinarskog doma trimerima te porezala granje i očistila puteve. Također je došlo na red čišćenje unutrašnjosti doma od sanitarnih čvorova, kuhinje i hodnika te montiranja pridošlog novog inventara i namještaja. Kako bi prostor zasjao u punom sjaju uređeni su i cvjetnjaci oko Doma. Nedjeljnom akcijom planinari su na Planinarskoj kući odradili veliki posao čišćenja smeća, uređivanja staza, pripremanjem drva te farbanjem planinarske klupe koja je omiljeno mjesto okupljanja svim izletnicima. Poslije radnih aktivnosti Društvo je organiziralo za svoje članove zajednički ručak i okrjepu uz hladna pića nakon čega se druženje nastavilo do kasnih poslijepodnevnih sati. Radnim akcijama HPD "Sokolovac" Požega želi svoje objekte držati u primjerenom stanju, ali ujedno i potaknuti planinare te druge građane koji se pridružuju na rad za opće dobro. Posebno je interes uključivanje što većeg broja mladih ljudi u aktivnosti koje se odnosi na očuvanje prirode i životnog prostora u kojemu radimo.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

20.06.2022.

Planinari Požeškog "Sokolovca" na tradicionalnom pohodu "Lipanj u Lipiku"

Temeljem poziva planinarskih prijatelja iz PD "Lipa" iz Lipika, planinari HPD "Sokolovac" Požega ove subote su otišli na tradicionalni planinarski pohod "Lipanj u Lipiku". Već po tradiciji planinari su se okupili kod "Ćire" te nakon fotografiranja krenuli su put Lipika. Nakon gotovo sat vremena vožnje došli su do svoga odredišta i mjesta okupljanja u Lipičkom parku kod Jelkinog brijega. Nakon planinarskog doručka i male okrijepe organizator je pozdravio sve prisutne te predstavio program planinarskog pohoda. Nakon otvorenja osobnim automobilima krenulo se put sela Skenderovci gdje je sve izletnike očekivalo iznenađenje. Vožnjom turističkim vlakićem od navedenog mjesta planinari su uživali u prekrasnim pogledima na planinu Psunj sve do dolaska u mjesto Šeovica gdje je bio planiran početak pohoda. Planinarska tura je vodila od mjesta Šeovica - Cvijina staza- Begovača- skl. Točkica. Navedenu stazu planinari su svladali za oko 5h hoda. Planinarska družina je prolazila najljepšim predjelima Psunja te je uživala u ljetnim temperaturama koje su se penjale do 32 stupnja. Šuma je mirisala na dolazak ljeta te se osjetila velika sparina u zraku dok je biljni svijet bio u punom obujmu. Došavši na planirani cilj organizator je pripremio već po tradiciji vrhunski planinarski grah te obilje tekućih napitaka kako bi se izbjegla dehidracija. Nakon ručka slijedio je odmor, druženje i kovanje planova za jesen. Teškog, ali zadovoljnog koraka, planinari su krenuli prema svojim automobilima obasjani ljetnim suncem pod velikom vrućinom. Vidno zadovoljni i sretni pohod je završen u jednom od poznatih Lipičkih kafića. Zaključak je da dogodine se pohod sigurno ponavlja. Koordinator izleta je bio predsjednik HPD "Sokolovac" Požega Bruno Horvat. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

20.06.2022.

Završena Opća planinarska škola HPD-a "Sokolovac" Požega

Nakon tri mjeseca teoretskog i praktičnog dijela polaznici opće planinarske škole, njih dvadeset, dobilo je zaslužene diplome. HPD "Sokolovac" Požega organizirao je besplatnu planinarsku školu za članove Društva te sve zainteresirane građane. Svi oni koji su htjeli nešto naučiti o planinarstvu te zakoračiti u svijet planina i prirode bili su dobro došli. Tom prigodom polaznici su mogli naučiti o povijest planinarstva, planinama Požeštine, Geoparku prirode Papuk, planinarskoj opremi, kretanju i boravku u planinama, orijentaciji te mnogim drugim važnim planinarskim temama koje su neophodne za boravak u prirodi. Predavanja su bila zanimljiva, iz osobnih iskustava predavača koji su dugogodišnji stručnjaci i znalci u tome području. Organiziranjem navedene škole HPD "Sokolovac" Požega želio je popularizirati planinarenje kod naših građana, a pogotovo kod onih mlađih. Planinarenje nije samo hodanje po planinama i osvajanje vrhova već je prvenstveno prijateljstvo, altruizam, čovjekoljublje i domoljublje koje u svojim temeljima razvija. Voditelj planinarske škole je bio iskusni vodič i prekaljeni planinar Branimir Bartolović. Priznanja i prigodne knjige biblioteke "Papuk" uručio je predsjednik HPD "Sokolovac" Bruno Horvat. Nakon službenog dijela druženje se nastavilo uz okrjepu do kasnih večernjih sati kako to već i priliči planinarima.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

15.06.2022.

Planinari HPD "Sokolovac" Požega sudjelovali na tradicionalnom 29. Antunovskom pikniku u Londžici

Već tradicionalno Požeški planinari svake godine sudjeluju na tradicionalnom Antunovskom pikniku u Londžici. Tako su se i ove godine okupili kod "Ćire" u ranim jutarnjim satima i krenuli put Našica. Našički planinari ugostili su 17 planinarskih društava iz Vinkovaca, Đakova, Kutjeva, Požege, Cerne, Đurđenovca i Feričanaca. Planinari su se okupili ispred novouređene planinarske kuće Krndija u Londžici, koja je i simbolično otvorena. Planinarska kuća Krndija temeljito je obnovljena i uređena, a osim utočišta i mjesta za druženje i radne sastanke, ujedno je i obavještajna točka Hrvatske gorske službe spašavanja. Nakon pozdravnih govora domaćina u prigodnom glazbenom dijelu nastupili su članovi puhačkog orkestra Gradske glazbe Našica odsviravši nekoliko skladbi. Planinari su imali prigodu obići dvije ponuđene staze – dužu preko Ivinih vrela i Bedemgrada (oko 5 sati hoda) i nešto kraću preko Male Londžice i Marinović brda, oko 4 sata hoda. Nakon ugodnog hoda i planinarenja po lijepom i uglavnom toplom vremenu planinari su se nastavili družiti uz prigodan domjenak u Planinarskoj kući Londžica. Puni dojmova i ugodnih pejzaža na Krndiji, Požeški planinari su se u poslijepodnevnim satima uputili svojim kućama. Idućeg vikenda pozivamo sve koji žele da nam se pridruže u još jednom planinarskom izletu "Lipanj u Lipiku" te radnoj akciji koja je predviđena u nedjelju na PD "Lapjak" u Velikoj te PK "Trišnjica". Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.06.2022.

Markacistički izlet sekcije HPD "Sokolovac" Požega

Ovaj vikend markacistička sekcija HPD "Sokolovca" obnavljala je markacije i uređivala drugi dio Martinjskog puta II. na Požeškoj gori od Šicane preko grebena Sv. Jelena pa do križanja s planinarskim putem oznake 505.
HPD Sokolovac zadužen je za održavanje i uređivanje 74,5 km staza, a formiranjem markacističke sekcije u posljednjih godinu dana obnovljeno je oko 28 km staza. Iduća akcija biti će prvi dio Martinjskog puta II. oznake 506. Stoga pozivamo članove HPD "Sokolovca" i ostale zainteresirani građane da se pridruže.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.06.2022.

 Uspješan tečaj za markaciste Požeških planinara

U organizaciji Komisije za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza i suorganizaciji HPD "Dilj gora", u Slavonskom Brodu 04. i 05. lipnja 2022. u planinarskom domu "Đuro Pilar" na Dilj gori održan je Tečaj za markaciste koji su uspješno završili članovi HPD "Sokolovca" Anita i Krešimir Bubak i članovi HPD Gojzerice Anto Bošnjak i Ivan Miljanović. Članovi oba društva izmijenili su iskustva i zajedničke želje za što kvalitetnijim održavanjem planinarskih puteva na području gora koje nas okružuju.

Tečaj se provodio prema Programu tečaja za markaciste Hrvatskog planinarskog saveza, a bio je namijenjen planinarima koji žele održavati planinarske putove.

Markacisti su planinari koji obilježavaju i održavaju planinarske putove na volonterskoj razini kako planinari ne bi zalutali. HPD "Sokolovac"  odgovorno je za uređivanje i održavanje 74,5 km staza na Papuku i Požeškoj gori, stoga poziva sve zainteresirane članove da se priključe radu markacistička sekcije i sudjeluju u budućim edukacijska Komisije za planinarske putove HPS-a.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

06.06.2022.

Izlet članova HPD "Sokolovac" Požega na Stari grad podno "Kapovca" na Krndiji

I ova nedjelja po tradiciji je bila povod da vrijedni požeški planinari krenu na planinarski pohod. Iz Požege je krenulo desetak članova prema Kutjevu i na prijevoju prema Orahovici kod kamenoloma ekipa je ostavila vozila gdje su ih čekala još dva člana društva i jedan iz Slavonskog Broda. Laganim tempom po putu nad koji su se nadvile grane koje stvaraju ugodnu zaštitu od vrelog sunca planinari su stigli do Starog grada. Nakon toga slijedio je odmor i fotografiranje te se kretalo prema vrhu Kapovac 792 mnv gdje se pravi duži odmor za jelo, piće i slastice iz domaće radinosti koje su nezaobilazan dio svakog planinarskog izleta. Ekipa se popela i na novi vidikovac s kojeg se pruža pogled sve do planinskih vrhova u Mađarskoj i veliki dio Podravine. Nakon jela i odmora po sparnom i vrućem vremenu planinari se kreću opet kroz hladovinu bukove šume prema autima. Ugodan izlet bez velikih napora bio je idealan za ovu sparnu i po temperaturi gotovo ljetnu nedjelju. Izlet je trajao četiri sata koja su brzo prošla uz dobru atmosferu i planinarske pošalice kojih i ovaj put nije nedostajalo. Vodič ovog izleta je bio voditelj planinarske škole i iskusni vodič Branimir Bartolović.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

06.06.2022.

Članovi HPD Gojzerica pohodili na Južnu terasu Papuka, 5.6.2022.

U nedjelju, 5.6.2022. u sklopu Dana otvorenih vrata udruga, članovi HPD Gojzerica organizirali su izlet na južnu terasu Papuka! Put ih je odveo podno Papuka na dio koji se naziva Poljanice odakle su krenuli put vidikovca južna terasa. Nakon gotovo sat vremena hoda došlo se do vidikovca. Ovaj vidikovac je sve sudionike izleta oduševio i ostavio bez daha. Gotovo pola sata su radili pauzu za fotografije, klopu i uživanje u blagom povjetarcu. Oduševljeni planinari su se izjasnili da je ovo definitivno jedan od najljepših vidikovaca u našem gorju pa i šire! Pod dojmom predivnih vidika na Zlatnu dolinu, zaputili su se prema svojim automobilima i nastavili put Požege svojim kućama.
Vodič ovog izleta bila je Ana Kesić uz asistenciju pomoćnih vodiča Bore Jukića, Anite Savić i Darka Radakovića!

Izvor: HPD Gojzerica Požega

06.06.2022.

Članovi HPD Gojzerica posjetili Nacionalni park Mljet

U sklopu petodnevnog godišnjeg izleta Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega posjetila je Nacionalni park Mljet. Osim ”Gojzerica” izlet su pohodili i prijatelji planinari iz PD Dilj gora Slavonski Brod, HPD Strmac Nova Gradiška, HPD HZZO Požega i HPD Sokolovac Požega.

Organizaciju i vođenje ovog izleta, kao i prethodnih godina, na sebe je preuzeo predsjednik društva HPD Gojzerica Požega Višeslav Turković. Izlet su započeli u ranim jutarnjim satima na autobusnom kolodvoru u Požegi te su se autocestom preko RH spustili prema Pelješcu i trajektom prešli na otok Mljet.

U večernjim satima stigli su do Hotela Odisej u Promeni, gdje ih je čekao smještaj i večera. Ispred sebe imali su puna tri dana za istraživanje otoka, ali i za obilazak unaprijed utvrđenih destinacija. Prvi dan pješice su obišli Malo i Veliko jezero, popeli se na predivan vrh Mt Montokuc 256 mnv i za kraj posjetili su otočić Sv. Marija na kojem se nalazi istoimeni benediktinski samostan.

Za drugi dan ostavili su uspon na najviši vrh otoka Velji grad KT HPO 514 mnv, koji je započeo u Babinom polju najvećem naselju na otoku koje je smješteno u središtu otoka. Uspon nije bio nimalo lak zbog nedostatka raslinja i hladovine te završnog uspona kada su se hvatajući za stijene provlačili do vrha.

Kako kažu iskusni planinari, što se vrh osvoji većom mukom to vam pruža i veće zadovoljstvo, pa su na vrhu osjetili ogromno zadovoljstvo zbog ostvarenog uspjeha. Po silasku s vrha obišli su čuvenu Odisejevu špilju koja se nalazi u neposrednoj blizini uz obalu, a nakana da se tamo okupaju propala je zbog velikih valova i hladnoće mora.

Treći dan otputovali su autobusom do naselja Polače gdje se nalaze ostaci rimskih zidina i ranokršćanske bazilike. Po završetku obilaska nastavili su na drugi kraj otoka s ciljem obilaska najljepše pješčane plaže na otoku, svima poznate Saplunare. Tamo su dugo i opušteno uživali u kupanju sve do povratka u hotel.

Tri dana u dobrom društvu vrlo brzo prođu te su ih upotpunili večernjim druženjima uz obalu mora. Malo pjesme, malo plesa i pokoja čaša dizali su atmosferu kako bi se što bolje proveli i opustili. Pet dana maknuti se od svih obaveza i zaboraviti na stvarnost, neopisiva je blagodat koju su osjetili učesnici ovog turističko – planinarskog izleta.

Izvor: HPD Gojzerica Požega

06.06.2022.

HPD Gojzerica s najmlađim članovima u potrazi za blagom

I ove se godine HPD Gojzerica Požega uključila u obilježavanje Dana otvorenih vrata udruga sa svojim aktivnostima. Jedna od njih je bila ''Potraga za blagom'' na Starom gradu u Požegi, u petak 3.6.2022.

Na početku potrage okupilo se 30-tak djece podijeljeno u pet timova. Čekali su ih skriveni tragovi i zadaci koje su morali ispuniti kako bi došli do blaga. Stari grad su prešli uzduž i poprijeko, a usput su naučili svezati čvor „osmicu“, upotrebljavati kompas, je li bolje na izlet ponijeti čvarke ili voćni jogurt, je li viši Mt. Everest ili Požeška gora, tko sve može planinariti i što napraviti sa smećem koje ostaje kad se planinari. Malo su se mučili s time koje je more prije jako puno godina bilo na ovom prostoru, pa se dosjetili da je Panonsko more, a uspješno je razriješena i dilema oko toga jesu li Venera, Mars i Zemlja planine u Hrvatskoj ili ipak nisu.

 - Potraga je završila s jednim sudionikom (pridružila se jedna gospođa krpeljica) i jednim žuljem više. Srećom, na kraju je sve sudionike čekalo mnoštvo bombona, čokoladica, sokova i čokoladnog mlijeka (smeće je skupljeno i odloženo gdje treba baš onako kako to rade pravi pravcati planinari). Najbolji pronalazači su osvojili i puuuuuunu škrinju blaga koje su pravedno i brzinom munje podijelili među sobom. I mali i veliki su uživali pa bi bilo odlično ponoviti to i dogodine. Tko zna… - istakao je predsjednik Gojzerica Višeslav Turković.

Izvor: HPD Gojzerica Požega

06.06.2022.

Tradicionalni susret planinara pjesnika i slikara na Sovskom jezeru

HPD "Sokolovac" Požega i Sekcija "Ruševo" ovog vikenda organizirali su tradicionalnu planinarsko-kulturnu manifestaciju "Susret planinara pjesnika i slikara" koja se je održala na Sovskom jezeru. Ova manifestacija se održava više od 30 godina te je nezaobilazan događaj u planinarskom kalendaru društava iz cijele Slavonije. Okupljanje planinara bilo je predviđeno u Ruševu "kod križa" gdje su domaćini priredili planinarski doručak te okrjepu poznatih pića ovoga kraja. Nakon pozdravnih govora planinari iz desetak planinarskih Društva iz Slavonije krenuli su put Sovskog jezera na poznate staze, puteljke i cestu koja ispresijeca prekrasne predjele Dilj gore. S obzirom na to da je cilj izleta bio uživanje i druženje planinarska staza nije bila zahtjevna te je trajala oko 3 sata uz nekoliko pauza. Hodajući prekrasnim gorskim predjelima planinarska družina imala je prilike upoznati se s brojnim vrstama biljaka i cvijeća koji se nalaze na ovom dijelu. Nakon ugodnog hodanja i razgledanja te prekrasnih pogleda kod Vidikovca planinari su stigli do Sovskog jezera koje je dobilo nove konture s drvenom šetnicom oko samoj jezera. Punih pluća i vidno zadovoljni izletom oko stotinjak ljudi se okupilo oko sjenice gdje je bio predviđen i službeni program manifestacije. Na događaj se prijavio veliki broj pjesnika i jedna slikarica gđa. Dragica Čuturilo-Petrač koja je tom prilikom za nagrađene pripremila slike te napravila prigodnu izložbu u prirodi. Komisija u sastavu Željka Vuletić, Marina Lazar iz PD "Krndija" Našice te dva predstavnika iz HPD "Sokolovac" Požega imala je pune ruke posla jer je ove godine konkurencija bila iznimno jaka. Nakon pročitanih pjesama predsjednik HPD "Sokolovac" Požega Bruno Horvat dodijelio je nagrade i priznanja najuspješnijima. Prvo mjesto je osvojila Kata Tutić (Hvala ti Bože), drugo mjesto Verica Sinjaković (Napokon) i treće mjesto Kornelija Fešiš (Nakon svega). Uz prigodne plakete svim laureatima i predstavnicima Društava dodijeljen je Požeški pučki kalendar poznata publikacija ovog kraja urednika Jelenka Topića koja je rado viđeno štivo na ovakvim manifestacijama. Ispred pokrovitelja Općine Čaglin sve nazočne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Željko Šutić zatim predstavnik udruge za zaštitu Sovskog jezera i udruge "Slavonski planinari".
Dugogodišnji vodič izleta i ove godine je bio poznati planinar Predrag Livak koji je podijelio prigodne materijale Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. Nakon službenog programa nastavljeno je druženje i zabava. Za organizaciju kvalitetnog planinarskog graha bio je zadužen poznati kuhar ovoga kraja Alen Krajtner. U narednim godinama planira se da se navedena manifestacija proširi i obogati s dodatnim sadržajima što je ujedno i najavio voditelj sekcije "Ruševo" Željko Emić.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

31.05.2022.

Izlet članova HPD "Sokolovac" Požega "Planinarskom obilaznicom dr. Andrije Štampara"

U nedjelju, 22.05.2022. planinari HPD Sokolovac imali su divan planinarski izlet "Planinarskom obilaznicom dr. Andrija Štampara" koji je organizirala izletnička sekcija društva.
Puno krasnih dojmova o svemu viđenom i doživljenom imaju svi sudionici.
Kome više zahvaliti, našem vodiču i prvom domaćinu Zdravku Ećimoviću iz Brodskog Drenovca ili Ljilji Soch iz "Ćosinog mlina" na Orljavi.
Naš vodič Zdravko dočekao je petnaest planinara ispred rodne kuće dr. Andrije Štampara, narodnog doktora i prosvjetitelja, naše gore list, a svjetskog glasa.
Nema tko nije čuo za njega, ali uvijek ima još za čuti. Zatim nas je Zdravko proveo kroz Brodski Drenovac do crkve sv. Dimitrije iznad sela, koja je sa svoja dva tornja raritet i jedno od najvrjednijih crkvenih zdanja u Hrvatskoj.
I onda malo planinarenja, oko dva sata. Markiranom šumskom stazom stižemo do pl. kuće Viljevo, gdje nas je naš domaćin počastio osvježavajućim napitcima.
S južne strane vrha Viljevo (287m) otvara se vidik na planinu Motajicu u BiH, a prema sjeveru uživamo u fantastičnom pogledu na dio naše Zlatne doline i "slavonske Alpe".
Tu u hladovini trešanja, već gladni, praznimo ruksake uz razmjenu dojmova.
Nakon okrijepe i odmora, spuštamo se prema selu i autima idemo do zadnje točke naše obilaznice,"Ćosinog mlina" na Orljavi, nekad važnog za taj kraj.
Danas mlin više ne melje žito, ali zato radi i proizvodi električnu energiju mini hidroelektrana Ljiljane Soch, vlasnice mlina i OPG-a. Uz stručno vodstvo vlasnice obilazimo HE i OPG koji nudi turističke (prenoćište, pansion, bazen) i edukativne sadržaje.
Na kraju obilaska u ugodnom prostoru za posjetitelje odmor nam je zasladila naša domaćica s palačinkama punjenim pekmezom od mušmula.
Može se samo reći: bravo Ljiljo, naša domaćice, planinarko!
Ispraćeni paunovim pjevom iz mlina krećemo na povratak u Požegu, zadovoljni nakon još jednog lijepo provedenog planinarskog izleta.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

24.05.2022.

Izlet planinara HPD "Sokolovac" na Velebit, Sveto brdo i Kudin most; 06.05.-08.05.2022.

Svaki planinarski izlet je jedna nova avantura pa tako i izlet na Velebit na koji se odvažilo čak 18 članova HPD "Sokolovac" Požega.
U terminu od 06.05.-08.05. članovi društva su uživali u ljepotama Velebita s ciljem da se popnu na Sveto brdo, drugi po visini vrh Velebita na 1.752 mnv.
Organizator izleta bio je iskusni vodič Ratimir Čajka koji je u više navrata isticao težinu i zahtjevnost ovog izleta kako bi svi imali dovoljno vremena poraditi na svojoj kondiciji i bez problema odraditi ovu planinarsku avanturu.
Pripremni izlet za uspon na Sveto brdo bio je trening na Javorovicu na 912 m koji su svi uspješno ispenjali.
Iako vremenska prognoza za odlazak na Velebit nije bila obećavajuća svi su jednoglasno donijeli odluku da su u potpunosti spremni za odlazak na Velebit i da nema odustajanja od izleta.
Već samim ulaskom u autobus odličnu atmosferu upotpunio je dežurni zabavljač društva Vjekoslav Milevoj svirajući na gitari.
Planinarska ekipa u NP "Paklenica " dolazi u kasnim večernjim satima praćena kišom koja je padala cijelim putem.
Planinari su se smjestili u PD Paklenica koji je bio mjesto druženja, smijeha i zabave iduća tri dana.
U subotu u rano jutro planinarsko društvo kreće ka svome cilju Svetom brdu gdje ih čeka gotovo 1.300m u usponu.
Na Ivinim vodicama napravili su kratku pauzu za odmor i osvježenje te nastavili dalje.
Gusti tamni oblaci koji su se nadvili nad Sveto brdo djelovali su prilično obeshrabrujuće te vodič Ratimir Čajka donosi odluku da se odustaje od uspona zbog loših vremenskih uvjeta.
Povratkom društvo se popelo na Vlaški grad s kojeg se pruža prekrasan pogled.
Poprilično umorni, nakon cjelodnevnog hodanja, planinari su se vratili u Planinarski dom.
Smijeh, zabava i odlična atmosfera uz prekrasne zvukove gitare traje do kasno u noć.
U nedjelju je bio predviđen izlet na Kudin most. Ljepota prirode sve prisutne planinare je ostavila bez daha te su opušteni uživali u prekrasnim vidicima.
Puni dojmova nakon uspona, ekipa je krenula kući te je povratkom stala u restoran "Prašina" na ukusne ličke gastro delicije te neizostavnu janjetinu.
Pomoćni vodič ovog izleta bio je Dragan Davidovič koji je i ovaj put svoj posao odradio vrlo profesionalno.
Iako se planinarska ekipa nije popela na sami vrh dojam s izleta i osjećaji bili su potpuni i ispunjeni. Planinari su se puni pozitivne energije vratili u Požegu sa željom da ponovno zaplove u još jednu novu planinarsku avanturu.

Izvor: HPD Gojzerica Požega

19.05.2022.

HPD Gojzerica: Požegu posjetili studenti Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka

U subotu, 14. svibnja, je 50-tak studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, gostovalo u gradu Požegi kao i na njegovom obližnjem gorju - Požeškoj gori. Tijekom gostovanja obišli su dionicu poznate Požeške planinarske obilaznice, koju su nedavno otvorili vrijedni planinari iz HPD Gojzerica Požega.

Od Spomenika Presvetom Trojstvu s Požeškog Trga popeli su se na brdo Sokolovac i nastavili prema Vrhovačkom gradu, Sv. Jeleni i Seocima gdje su se okrijepili na OPG-u gospodina Ravalića. Nastavili su prema kapelici Sv. Vid i natrag u Požegu, a po završetku planinarske ture duge 20-tak kilometara počastili su se u požeškim restoranima nadoknađujući izgubljene kalorije. Cjelodnevnu turu vodio je domaćin Višeslav Turković iz HPD Gojzerica Požega, dok je inicijator i realizator ovog izleta za studente bio profesor Dražen Nikšić uz pomoć kolega sa osječkog Sveučilišta. Naime oni tijekom studijske godine obilaze značajne planinarske destinacije na Slavonskom gorju, kako bi studenti što bolje upoznali slavonske planine i popravili kvalitetu fizičke aktivnosti.

U Požegu ih je privukla informacija o Požeškoj planinarskoj obilaznici, kao i želja da upoznaju i vide nešto novo. Prilikom rastanka pali su dogovori za nove planinarske obilaske u skorijoj budućnosti.

Izvor: HPD Gojzerica Požega

18.05.2022.

Izlet planinara HPD "Sokolovac" Požega na Rupnicu, Arboretum Lisičine te posjet Geo info centru Voćin

Ove sunčane nedjelje Požeški planinari su se odlučili za jedan zanimljiv izlet koji je bio spoj planinarenja i turističke avanture a sve u cilju uživanja u zavičaju koji nas okružuje. Kao već po tradiciji planinari su se okupili kod "Ćire" ujutro u 9.00 h te su nakon fotografiranja i pokoje izmijenjene riječi i anegdote započeli svoju izletničku avanturu. Nakon sat vremena vožnje ekipa je stigla do Rupnice koja je jedinstveni geološki spomenik prirode jugozapadno od Voćina. Nastao je uslijed erupcije vulkana na dnu Panonskog mora prije 70 milijuna godina. Nakon ugodnog hoda i obilaska stijenja te kratke pauze krenulo se u sami Voćin na pravu avanturu u posjet Geo info centar u Voćinu koji je izgrađen je u sklopu Projekta Geo priče UNESCO geoparka. Nakon pozdravih riječi vodiča otišlo se na gledanje filma u 3D kinu. Brojni efekti ostavili su gotovo bez daha planinarsku družinu koja je prolazila filmom kroz područja koja se tiču geologije, biologije ili arheologije Parka Prirode Papuk. Nakon filma vodič je proveo planinare te pokazao brojne eksponate koji govore o povijesti ovoga kraja te flori i fauni koja se može naći. Gotovo sat i pol vremena prošlo je u trenu te nakon kave društvo je krenulo prema finalnoj destinaciji izleta. Arboretum Lisičine nalazi se u selu Lisičine, usred planine Papuka a navedenu destinaciju planinari su pronašli okupanu suncem i vrelom gotovo ljetnom temperaturom. Navedeni Arboretum je nastao je 1963. zalaganjem inženjera šumarstva Đure Jorgića.

Prvotno je zauzimao površinu od približno 40 hektara. Do Domovinskog rata, ovaj arboretum je bio bogat raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih koji su bili domaćim vrstama u Hrvatskoj, tako i vrstama podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Ukupno je imao oko 2500 taksona i kultivara i bio je jednim od najznačajnijih u jugoistočnoj Europi. Nažalost zbog navedenih ratnih djelovanja područje je poprilično devastirano ali još uvijek je prekrasan za obići svima koje vole botaniku i cvijeće. Nakon kratkog upoznavanja s lokacijom planinari su krenuli u prekrasnu šetnju ovim parkom koji je zasjao u punom cvatu biljaka, cvijeća i drveća koja su krila brojne priče. Nakon napornog hodanja izletnici su se okrijepili slavonskim delicijama pod prekrasnim sjenicama koje su pravile hlad. Nakon objeda krenulo se dalje da hedonističko uživanje u prirodi. U sjevernom dijelu arboretuma nalazi se prirodna bukova prašuma, koja je kroz 50 godina prepuštena prirodnim procesima. Južni dio, površine 24 hektara, arboretum je u užem smislu i čine ga tri velike površine: hortikulturni dio s ukrasnom drvećem i grmljem, dio zasađen biljkama s područja Europe i Azije te polje s biljkama iz područja Amerike. Arboretum Lisičine sadrži najbogatiju zbirku četinjača u Hrvatskoj ( borova, smreka, duglazija, borovica i tisa). Nakon uživanja u svim prekrasnim bojama, mirisima te zrakama sunca došlo je vrijeme kada je ekipa završavala ovaj prekrasni izlet. Puni dojmova krenuli su prema autima koji su bili parkirani kod nekadašnje upravne zgrade Arboretuma koja je nažalost devastirana. Puni dojmova, smijeha i zadovoljstva krenulo se kućama sa željama da se navedeni izlet ponovni i iduće godine. Vodiči ovog turističko-planinarskog izleta su bili iskusni planinar Branimir Bartolović i predsjednik Društva Bruno Horvat.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

17.05.2022.

Vježba Stanice planinarskih vodiča Slavonija

U nedjelju 15.05.2022. u planinarskom domu Lapjak u Velikoj, održana je vježba SPV Slavonija na kojoj je sudjelovalo i pet vodiča HPD-a Sokolovac Požega.

Za vježbu su bile predviđene teme: korištenje tehničke opreme, vođenje skupine, orijentacija, koje su na Stazi jaglaca i ispred planinarskog doma uspješno odrađene.

Stanica planinarskih vodiča Slavonija organizirala je ručak za svoje članove.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

17.05.2022.

Izlet Požeških planinara na Jubilarni jankovački planinarski put

Na tradicionalnom izletu Jubilarni jankovački planinarski put u organizaciji HPD "Bršljan-Jankovac" Osijek, sudjelovalo je i 16 članova HPD-a "Sokolovac" Požega.

Hodalo se dvije staze, a nakon završetka izleta domaćin je sve sudionike počastio grahom. Vrijeme je poslužilo izletnike kojih se okupilo oko 400 iz 20 planinarskih društava iz Hrvatske i BiH.

Polazna točka Jubilarnog jankovačkog planinarskog puta bila je selo Humljani, odnosno rub ceste na kraju sela koja se odvaja prema selu Krajna. Uza sami početak asfaltne ceste, na rubu šume, postavljena je ploča koja označava početak puta.

Put je vodio bukovom šumom Stražbenice oko 1 km do livade pored korala Nik (privatno uzgajalište konja). Nastavljao se preko livade ispod korala do lijevog kraja ograde i skrenuo desno na označenu šumsku stazu neposredno uz ogradu. Sljedećih 6 km staza prolazi papučkom šumom Divjakovac lagano se penjući grebenom preko bezimenih vrhova sve do Tromeđe (652 m). Na ovom mjestu staza nastavlja desno (lijevo staza vodi prema Gornjoj Pištani) prema vrhu Rust (772 m). Vrh Rust je Kontrolna točka 2 (KT2).

Dalje staza nastavlja šumom Gaborovica pa preko šumske ceste podno vrha Kolac. Staza se s ceste strmo spušta na spoj 3 ceste uz rijeku Velika Radetina, pod vrhom Jarcoder (820 m). Za silazak na cestu potrebna je opreznost zbog strmog završnog spusta. Na križanju staza makadamskom cestom vodi na zapad (rijeka je desno uz cestu) pa nakon 250 m oštro skreće desno preko rijeke strmo se penjući na Veliki Razboj (701 m).

Silaskom prema zapadu s grebena V. Razboja na šumsku cestu, ulazi se na područje Mrežari. Nastavlja se širokom šumskom cestom i prečicama kroz šumu sve pod Mrežarskim Rustom (735 m). Na granici park šume Jankovac pod Mrežarskim Rustom staza napušta šumsku cestu i skretanjem desno, obilježenom šumskom stazom dolazi na točku spajanja s Jungovom stazom (na Starom Drumu), istočno od planinarskog doma Jankovac.

Na tom mjestu prelazi cestu i nastavlja ravno, markiranom stazom sve do planinarskog doma Jankovac (475 m), sa stražnje strane. Dom je Kontrolna točka 3 (KT3). Vodič ovog zanimljivog planinarskog pohoda bio je iskusni i prekaljeni planinar Predrag Livak. Idući vikend HPD "Sokolovac" organizirana jedan vrlo zanimljivi izlet na Arboretum Lisičine koji je prilagođen svim ljubiteljima planina i prirode te poziva sve ljude dobre volje da se priključe. Dobro došli.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

11.05.2022.

Prvomajski izlet na Požeško brdo ili Mala požeška planinarska (za)obilaznica

Članovi HPD "Sokolovac" Požega iskoristili su praznik rada na najbolji mogući način, a to je izletom odnosno boravkom u prirodi što je glavna nit vodilja svih planinarskih skitnji. Mjesto okupljanja planinara bio je Trg Sv. Trojstva odnosno bolte ispred Gradske kuće gdje se krenulo na izlet nakon popijene prve jutarnje šalice kave. Planinarski izlet je bio jako zanimljiv koji je vodio najljepšim dijelovima Požeške gore koja kao slap uranja u sam centar Požege. Tura kojom su se kretali planinari bila je Trg Sv. Trojstva – Sokolova – Jagodnjak – Ulica Ivana Mesnera – izvor Iskrica - Badine – potok Komušanac – Budim – kota 283 – Komušina – Stojanci – Vranduk –Vranovac – Sveti Vid – repetitor – Veliki Kamen – Ulica Svetog Duha – Trg Sv. Trojstva. Duljina ove zanimljive staze je bila 12 km koju su kao od šale prešli okupljeni planinari. Tijekom izleta osjetio se miris prirode koje se budi te koja u stotinama boja pozdravlja u ovo doba godine sve one koji ju pohode. Prekrasni proplanci te brojni izvori i potoci primali su u zagrljaj sve izletnike koji su ih pohodili u ovo praznično jutro. Pohod je bio popraćen i vrhunskom kapljicom te gastro doživljajem što je zapravo i planinarska tradicija. Tijekom dana vrijeme je bilo sunčano  i toplo, a izlet je završio oko 16:30. Vodiči ove prekrasne proljetne ture su bili Tomislav i Andrej Garilović. Požeška gora je neprocjenjivo "blago" koje Požeški planinari redovito posjećuju te pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

05.05.2022.

Izlet Požeških planinara na Dolački grad i roštiljada

Proteklog vikenda planinara HPD "Sokolovac" Požega odradili su jednu zanimljivu planinarsku turu te krenuli u susret ljetu s natjecanjem u roštiljanju. Već po tradiciji ove subote Požeški planinari i zaljubljenici u prirodu našli su se kod "Ćire" te krenuli auto posadama prema Brestovcu. Cilj izleta je bio Dolački grad na sjevernim obroncima Požeške gore nedaleko naselja Brestovaca. Laganom šetnjom planinari su svladavali kilometre te prekrasnom vijugavom cestom osjećajući prirodu došli do ostataka srednjovjekovne kule na kojoj još stoji drveni dovratnik. Bila je to utvrda koja je podignuta kao sustav obrane na sjevernom potezu spomenutog gorskog lanca tijekom XIV. st. u vrijeme osmanlijskih provala koja je za cilj imala čuvati ulaz u Požešku kotlinu. Nakon razgledavanja kule planinari su napravili malu pauzu za okrjepu te krenuli nazad u Stari Brestovac gdje ih je čekalo natjecanje u pripremanju roštilja. Ove godine članovi društva HPD "Sokolovac" Požega, Sekcija "Kapavac" Zakorenje odlučili su se prijaviti na natjecanje u pripremanju roštilja "Grill Slavonicu". Sve umorne planinare dočekala je ekipa koja je imala za zadaću pripremiti roštilj i zabavu. Tridesetak članova Društva nakon planinarenja odlučilo je uživati u roštiljanju i manifestaciji. Nakon osvajanja 3. mjesta na istoj, veselju i slavlju nije bilo kraja te je druženje potrajalo do kasnih večernjih sati. Vodič izleta bio je iskusni planinar Branimir Bartolović dok su se za roštilj, piće i dobro raspoloženje pobrinuli članovi sekcije "Kapavac" Zakorenje. Planinarstvo nije samo osvajanje vrhova već druženje, altruizam te povezivanje s ljudima. Ovom prilikom pozivamo sve da nam se pridružite jer planinarenje je opet "IN".

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

03.05.2022.

Tradicionalni izlet na "Trišnjicu" povodom Mladog Uskrsa članova HPD "Sokolovac" Požega

Kako to već nalaže tradicija Društva povodom Mladog Uskrsa članovi HPD "Sokolovac" Požega organizirali su izlet na Planinarsku kuću "Trišnjica". Okupljanje je bilo kod "Ćire" gdje se izmijenila pokoja anegdota i zanimljiva riječ te se krenulo put planinarskog pohoda. Članovi Društva njih dvadesetak automobile je ostavilo kod starog kamenoloma na Papuku gdje su se priključili i ostali zainteresirani. Na izletu se moglo birate dvije ture hodanja jedna ona lakša je išla cestom pored zgrade Šumarskog fakulteta pa sve do "Trišnjice" a druga je išla preko vrha "Tisovac" pa prema "Češljakovačkom visu" te se spuštala na Planinarsku kuću" Trišnjica". U zraku se osjećao da je proljeće već odavno počelo uz cvrkut ptica, proljetno žuborenje potoka te šumu koja je poprimila zelenu boju. Iako je bila najavljena kiša ista je počinjala lagano rominjati u dva navrata ali ništa ozbiljno da bi smela planinare. Izmorene planinare kod njihovog cilja je čekao najstariji i najvjerniji planinar Drago Tomić koji je kod planinarske kuće Trišnjica naložio vatru, skuhao vino, pripremio mesne delicije koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Kao šlag na toru bila je baklava koju je ispekla njegova supruga. Nakon puno smijeha, pošalica i zabave planinarska ekipa se lagano spremila i krenula prema autima. Uz uživanje u prirodi te friškom zraku stiglo se do automobila te se krenulo prema kućama. Vodiči ovog tradicionalnog izleta su bili Predrag Livak iskusni planinarski vodič te predsjednik Društva Bruno Horvat. Još jedna planinarska avantura ostavila je sve planinare pune dojmova te su počeli dogovori za nove susrete. Umor prolazi a zadovoljstvo ostaje. Ovom prilikom pozivamo sve da nam se priključe.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

27.04.2022.

Belišćanski podravski pješački put 2022.

Na ovogodišnjem središnjem planinarskom izletu HPD-a „Belišće“ Belišćanski podravski pješački put (BPPP), okupilo se oko 170 planinara, mladih i djece iz nekoliko planinarskih društava Slavonije, na kojem su bili i članovi HPD-a "Sokolovac" Požega. U ponudi su bile dvije staze, a izletnici su uživali u jedinstvenim prizorima uz rijeku Dravu.
Inače BPPP je nastao 2002. godine prigodom otvaranja umjetne stijene za sportsko penjanje u dvorani osnovne škole u Belišću. To je bila prva umjetna stijena u Slavoniji i Baranji. Stazu puta uredili su tadašnji predsjednik društva Stjepan Savić i tajnik Slobodan Soldo. Staza je ravna uz obalu rijeke Drave, te se podiže prema naselju Bistrinci i cestom do svetišta Sv. Ane, pa kroz šumu i baru Jugovaču (dužine od 16 do 18 km). Stazu su prigrlili svi ljubitelji prirode, a u HPD "Belišće" su  uvjereni  da će svi kad prošetaju njihovom stazom poželjeti ponovno doći. Iako je otprilike sat vremena pred kraj izleta planinare uhvatila kiša, to nije pokvarilo dobro raspoloženje svih koji su nastavili druženje na mjestu okupljanja, uz grah, piće i ukusne i raznovrsne kolače koje su pripremile domaće planinarke. Vodič izleta je bio iskusni planinarski vodič Predrag Livak. 

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

13.04.2022.

Markacistički izlet članova HPD "Sokolovac" Požega na Požeškoj gori

Markacistička sekcija HPD Sokolovca ove subote je imala akciju na Požeškoj gori. Obnovili su markacije na planinarskoj stazi oznake 504 koja ide od izvora na račvištu s 503 do Dolačkog grada pa kroz šumu ponovno do križanja s 503 pod vrhom Kamen. Također su obnovili markacije na putu oznake 503 od Kuzme da vrha Kamen. Na ovoj stazi ostalo je još malo posla pa se očekuje da će kroz naredne dane planinarska staza oznake 503  biti dovršena u cijelosti. Također su staze očistili od granja kako bi bile što ugodnije za planinarenje. Izlet je organizirala voditelja sekcije Anita Bubak. Ovom prilikom pozivamo sve građane i zainteresirane osobe da nam se priključe u ostvarivanju ideja planinarskog pokreta.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

12.04.2022.

Izlet na Planinarsku kuću "Trišnjica" polaznika škole i članova HPD "Sokolovac" Požega

Nakon fotografiranja kod "Čire" autima se otišlo u Veliku, automobili se ostavljaju na kraju asfalta uz potok Dubočanku. Lagano do starog napuštenog kamenoloma Tisica ekipa se uspinjala putem uz desnu stranu potoka Radiša, poznatiji kao put za Češljakovački vis. Vjetar je bio jak te su bile potrebne kape i rukavice. Uz put je i spomen tabla na  planinara Marijana Tomljanovića-Tome koji je umro na tom mjestu. Na vrhu grebena se izašlo na put koji vodi od Kaniške glave prema Češljakovačkom visu  te ga se sljedilo do Lipove glave gdje se izašlo na široki šumski put za planinarsku kuću i otvoreno sklonište Trišnjica. U optjecaju su kao i svaki puta bile razne delicije iz ranaca koje su se konzumirale uz laganu vatricu u planinarskom skloništu. Požeški planinari su se podružili uz čašicu razgovora s kolegama iz Osijeka. Nakon okrijepe i odmora krenulo se nazad, ali preko vidikovca Tisovac i "Čokinim" putem. Ekipa se spustila do početka uspona kod kamenoloma Tisica i lagano cestom do automobila uz potok Dubočanku koja je za ovo doba godine izuzetno plitka s malo vode. Nakon ugodnog planinarenja društvo je krenulo kućama, zadovoljni jer nije bilo kiše i lošeg vremena kao što su prognozirali. Vodič izleta je bio Branimir Bartolović. Idućeg vikenda Društvo neće organizirati službene izlete zbog nadolazećeg blagdana. Ovom prilikom svim planinarima te žiteljima Požeško-slavonske županije želimo sretan i blagoslovljen Uskrs te neka ga provedu u krugu svojih obitelji. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

11.04.2022.

Izlet članova HPD "Sokolovac" Požega na "Krndijske stjenjake"

U organizaciji HPD Orahovica održani su deveti po redu "Krndijski stjenjaci". Šest članova HPD Sokolovac Požega, od toga 4 polaznika opće planinarske škole, pridružilo se planinarskoj manifestaciji na Krndiji koja je ovaj put bila zamotana u snježno ruho. Kiša i snijeg prošlog su tjedna dodatno začinili uvjete na stazi. U skladu s tim, organizator je prilagodio plan za hodanje: vinska cesta Orahovica - ribnjak - stjenjak Sokoline - oko Lukovačkog brda prema curku Lukovac - paralelno s cestom do markacije za manastir - oko Topličkog brda - prečica nizbrdo prema Topličkom potoku - makadamskom cestom do početne točke na vinskoj cesti. Vodiči Zorko Steiner i Brane Pecek, koji su po zahtjevnom vremenu i terenu uspjeli provesti kružnom stazom 22 planinara bez ozljeda i s puno osmjeha. Koordinator izleta ispred HPD "Sokolovac" Požega je bio iskusni planinar i vodič Dražen Jakoubek. Pozivamo sve da nam se pridruže u aktivnostima, izletima i druženja. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

06.04.2022.

Izlet HPD "Sokolovac" Požega na Požeško brdo

Vrijedni i izleta željni članovi HPD "Sokolovac" Požega ove sunčane nedjelje okupili su se na Trgu Svetog Trojstva u Požegi kako bi odradili još jedan zanimljivi planinarski izlet.

Nakon kratkog razgovora njih dvadesetak je krenulo put Požeške gore nekim neobilježenim, ali zanimljivim stazama i putevima koji su možda nepoznati ili sakriveni većem dijelu javnosti te samim time predstavljali su izazov planinarima. Trasa ovoga izleta je bila: Trg Svetog Trojstva (157 m) – Veliki Kamen – repetitor (316 m) – kapelica Sv. Vida (296 m), ruševine Thallerove kolibe, Jurkovićeva vikendica, potok Komušanac, Badine – Fratrovica – Vučjak – Trg Svetog Trojstva. Vesela planinarska družina prilikom hodanja navedenim potezom je prolazila prekrasnim stazama Požeške gore s koje su se pružali prekrasni vidici na suncem okupanu Požegu. Veća pauza je iskorištena za takozvani pec party koji vole planinari. Na rasporedu je bila domaća slavonska slanina te tradicionalni kolači.

Duljina staze je bila ugodnih 6 km što nije predstavljalo neki veći problem sudionicima izleta. Vrijeme je bilo sunčano i izrazito toplo što je svakako doprinijelo da je većina sudionika bila u kratkim rukavima. Nakon osvježenja na izvoru "Fratrovice" krenulo se u smjeru parkiranih automobila gdje se došlo oko 14:30 h.  Vodiči ovoga zanimljivog izleta bili su Tomislav i Andrej Garilović.

Veliko je zadovoljstvo da se sve veći broj građana uključuje u rad i aktivnosti Društva što sve članove čini zadovoljnima jer se planinarska ideja promiče dalje. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

Svakako nam se pridružite uvijek ste dobrodošli.

Izvor: HPD "Sokolovac" Požega

29.03.2022.

Postavke pristupačnosti