3×3 svijet u malom ponovno u Lipiku

15.07.2022

U partnerstvu i uz potporu Hrvatske turističke zajednice „Croatia full of life“ i HEP Hrvatske elektroprivrede, Lipik će i ovog ljeta biti domaćin jednom od najjačih svjetskih challengera 3x3 košarke koji će, u organizaciji Udruge Libox Lipik i u partnerstvu sa FIBA 3x3, biti održan 22. i 23. srpnja, a biti će ovo već šesto izdanje Lipik 3x3 challengera.

 

Povratak na „domsko“ igralište

Za razliku od lanjskog izdanja Lipik 3x3 challengera koje je zbog epidemioloških mjera održan u Školskoj sportskoj dvorani, ovogodišnji se vraća na staru superatraktivnu u lokaciju igrališta Dječjeg doma u Lipiku.

Do sada je poznato 13 od ukupno 16 ekipa koje će se boriti za naslov pobjednika Lipika. U Lipik iz Novog Sada dolazi ekipa Liman koja je trenutno 2. na svjetskoj 3x3 ljestvici ekipa. U Lipiku su igrali finale 2017. godine, a lani su bili 5. Uz njih iz Srbije još dolazi ekipa Partizana u kojoj igraju Ivan Popović i Nebojša Bošković koji su već igrali u Lipiku i to u dresu Olimpa i Uba.

 

Dolaze aktualni Olimpijski pobjednici

Osim Limana u Lipik stiže još 6 ekipa koje su rangirane unutar top 30, prije svih latvijska Riga koja je trenutno na 5. mjestu i koja ja aktualni olimpijski pobjednik, osvajač zlatne medalje u Tokyu.

Uz njih tu su i litavski Šakiai (6.), mongolski Ulaanbaatar (13.), belgijski Marksem, njemački Dusseldorf (21.) i filipinski Chebu (26.). Filipini će ove godine u Lipiku imati dva predstavnika jer stiže i ekipa Manila, a uz švicarski Fribourg, posebna aktrakcija bit će nastupi američke ekipe Washington DC i japanske Saitame.

Hrvatski predstavnik u Lipiku će biti zagrebačko-osiječka ekipa Crne Guje koja je osvojila satelit turnira koji je odigran u Bjelovaru 10. srpnja.

Ostala su još slobodna tri mjesta za Lipik 3x3 challenger koji će i ove godine biti jedini hrvatski challenger u FIBA 3x3 kalendaru. U Lipik će pobjednik litavske 3x3 lige, zatim pobjednik satelit turnira u Prnjavoru (BiH) koji je na rasporedu 16. i 17. srpnja, a na kojem će osim ekipa iz BiH igrati i ekipe iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Rusije, Kine i Švedske te još pobjednik još jednog satelit turnira.

Sustav natjecanja na ovogodišnjem 6. izdanju Lipik 3x3 challengera je nepromijenjen u odnosu na ranije godine. Prvog dana u petak 22. su na rasporedu utakmice u dvije kvalifikacijske skupine te razigravanje u 4 skupine glavnog turnira, a u dan kasnije subotu 23. su na rasporedu utakmice knock out faze, počevši od četvrtfinala.

Organizator najavljuje da će i ove godine biri organizirani razni 3x3 košarkaški sadržaji za djecu i malde, a pozivaju i potencijalne volontere da im se jave na facebook stranicu https://www.facebook.com/Lipik3x3

I ovogodišnji Lipik 3x3 challenger ne bi bilo moguće organizirati bez potpore sponzora, a to su Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica „Croatia full of life“, Janaf, Grad Lipik, Požeško-slavonska županija, Toplice Lipik, Isoclima Lipik Glas, Studena, Presoflex, Arena sport televizija, Total sport,

Grad Pakrac, Erste banka i Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik

 

49 ekipa iz 24 zemlje

Podsjećamo da je u dosadašnjih 5 challengera u Lipiku igralo ukupno 49 ekipa sa 4 kontinenta i iz 24 zemlje i to iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Rusije, Latvije, Japana, BiH, Poljske, Francuske, Italije, Njemačke, Mongolije, Španjolske, Bugarske, Češke, Nizozemske, Australije, Švicarske, Belgije, Ukrajine, Portorika i Kanade.

Jedina ekipa koja je na Lipik 3x3 Challengeru uspjela slaviti dva puta je Novi Sad (2016. i 17.). Godine 2018. u Lipiku je slavila latvijska Riga koja i ove godine slovi za jednog od favorita challengera. Godine 2019. pobjedila je ekipa Vrbas Avai iz Srbije, a lani je slavila belgijska ekipa Antwerp. 

Treba reći da će pobjednik i finalista Lipika izboriti plasman na jedan od najatraktivnijih 3x3 WT Mastersa u švicarskoj Lauseanni.

Postavke pristupačnosti