Aktivan odmor u Požeško-slavonskoj županiji – pustolovina za pamćenje

21.06.2022

Pustolovi željni aktivnog odmora i zabave ne smiju zaobići Adrenalinski park Duboka, aktivnu destinaciju Parka prirode Papuk smještenu na 12 kilometara sjeverno od Požege na nadmorskoj visini od 273 metra. Park je otvoren 2019. godine, a ponuda je zaista bogata i prilagođena je svim generacijama. Umjetna stijena, drvene gljive, viseći mostovi i mreže, leteći skateboard, neodoljivi zip-line… čak 12 elemenata za odrasle i 9 za djecu. Duboka je idealno mjesto za posjet s prijateljima, ali i obitelji.

Elementi adrenalinskog parka Duboka prostiru se na površini od oko 4.000 četvornih metara u dva poligona s različitim vježbama (spravama) koje se nalaze između stabala. Posebno je zanimljiv zip line, staza za spuštanje niz sajlu.

No osim adrenalinskih sadržaja Duboka nudi i nešto mirnije uživanje u prirodnim ljepotama. Park prirode Papuk možete istražiti i na dva kotača. Iznajmite brdski ili električni bicikl i zaputite se u pustolovinu koja će vas provesti kroz netaknutu prirodu jednog od najljepših parkova prirode u Europi.

Penjalište Sokoline u Velikoj

Još jedan adrenalinski sadržaj koji privlači sve veći zanimanje je i sportsko penjanje. Unatoč tome što ga još uvijek zovu ekstremnim, ovim adrenalinskim sportom mogu se baviti i odrasli i djeca. Često ga se zna zamijeniti za planinarenje ili aplinizam, no sportsko penjanje ne zahtjeva opremu, odnosno ona služi za osiguranje. U Parku prirode Papuk nalaze se dva penjališta istog imena – Sokoline, a jedno od njih nalazi u blizini Velike.

Udaljenost od veličke crkve Sv. Augustina do penjališta je nešto manja od šest kilometara i moguće je doći do samog penjališta automobilom koje se nalazi gotovo uz samu šumsku cestu. Stijena je izgrađena od kvarcita, što znači da je vrlo čvrsta. Ukupna visina stijene je preko 50 metara, ali je njena visina razdjeljena sa nekoliko polica. Sportsko – penjački smjerovi nalaze se na jugozapadnom dijelu stijene. Na penjalištu je uređeno 10 smjerova maksimalne dužine do 12 metara. Smjerovi su pogodni za početnike, a težina im je ocijenjena od 4b do 5c.

Aquapark Shhhuma

Smješten u srcu Parka prirode Papuk, Aquapark Shhhuma donosi priliku za cjelodnevnu zabavu. Iako je dobro poznat kao mjesto opuštanja Aquapark je izvrsno mjesto za aktivan odmor i zabavu, posebice za djecu i mlađe generacije. Na 17 tisuća četvornih metara šest je bazena među kojima i olimpijski, bazen s gljivom kao i onaj s toboganima, spora rijeka s vodenim barom, dječji vodeni toranj, prskalište…

Aquapark Shhhuma, osim već navedenih atrakcija posjetiteljima nudi i brojne sadržaje, pa tako možete naučiti i roniti. Tečaj ronjenja održava se dva puta tjedno, a novo iskustvo možete steći uz iskusne ronioce Ronilačkog kluba Požega. Za neplivače tu je i tečaj plivanja, a bogatu ponudu Shhhuma je zaokružila i rekreacijom tijekom ljetnih mjeseci, team buildingom i još puno toga.

Nakon što ste isprobali neke od navedenih aktivnosti nadoknadite potrošenu energiju u jednom od restorana s bogatom gastronomskom ponudom, a ako se odlučite u Zlatnoj Slavoniji provesti više dana smještaj možete pronaći u vilama ili super modernim kućama za odmor u blizini.

Požeška planinarska obilaznica

Požeška planinarska obilaznica otvorena je 2021. godine i ima šest kontrolnih točaka. Prva se nalazi kod Križa na brdu Sokolovac na 330 metara nadmorske visine, druga točka, ujedno i najviša – 360 metara je Bunar Antunovac, a zatim slijedi Šumarska kuća Klašnice na 220 metara nadmorske visine. Četvrta točka je Bunar na Vasinim Lazama na 320 metara, nakon koje dolazi Kapelica sv. Vida na Velikom Kamenu (300 metara). Na kraju najniži vrh Požeške planinarske obilaznice je zavjetni spomenik na Trgu sv. Trojstva u Požegi na 165 metara nadmorske visine.

Trasa obilaznice je vezna, a zatvara dva kruga u obliku nepravilne osmice. Dužina trase je 34 kilometra, a može se proći za desetak sati hoda. Za stjecanje priznanja i bedža obilaznice treba obići sve kontrolne točke.

Omanovac

Na 655 metara nadmorske visine smjestio se Planinarski dom Omanovac okružen gustim šumama te protkan uređenim biciklističkim i planinarskim stazama, a tamo se možete okušati i u paraglidingu. Izletište Omanovac nalazi se na istoimenom brdu, na Psunju iznad Pakraca, a odmor, okrjepu i smještaj nudi u Planinarskom domu. Mnogobrojni sadržaji za odrasle i djecu te nezaboravan pogled odlični su razlozi za posjet Omanovcu.

Uz prekrasan pogled na Slavoniju i Moslavinu možete uživati i u sportskim aktivnostima. Naime, ponuda je obogaćena vanjskim sadržajima pri čemu se posjetiteljima nudi mogućnost zabave uz rekreaciju, pa su u tu svrhu uređena igrališta za nogomet, odbojku, a za najmlađe posjetitelje i dječje igralište sa motivima iz bogate slavonske povijesti.

Državna ergela Lipik

Obilazak ergele sa sedamdesetak lipicanaca poseban je doživljaj. Naučite više o lipicancu, svjetski poznatoj pasmini konja, družite se i zajašite na konju kroz predivne krajolike okolice te se provezite u kočiji kroz centar grada. Državna ergela oduševit će vas turističkom ponudom, posebice za mlade ljubitelje životinja i prirode. Tu možete ostvariti prvi kontakt s lipicancima, naučiti jahati, ali i provesti aktivan odmor uz brojne sadržaje koje nudi Državna ergela Lipik.

Off road obroncima Psunja i Papuka

Ako vam ni istraživanje na konju nije dovoljno neobično i tražite aktivni odmor s još više adrenalina, tada vam predlažemo off road vožnju. Vozite se van asfaltiranih cesta, prirodnim predjelima, krenite u pustolovinu i otkrijte neotkrivene prirodne ljepote Požeško-slavonske županije. U adrenalinskom okruženju, off-road vožnja putevima kojima rijetko tko prolazi, doživljaj pustolovine na svježem zraku u prekrasnoj netaknutoj prirodi gdje se tu i tamo može ugledati poneka divlja životinja.

Pješačenje, planinarenje, penjanje, plivanje, ronjenje, jahanje, off road pustolovina… samo su neke od ideja kako možete provesti aktivan odmor u Zlatnoj Slavoniji. Na vama je da odlučite što je najbolje za vas, no bez obzira na izbor, Požeško-slavonska županija vas neće ostaviti ravnodušnim.

Postavke pristupačnosti