Avantura u zagrljaju prirode

03.07.2024

Požeško-slavonska županija poziva sve ljubitelje prirode i avanturizma da otkriju njezine skrivene dragulje kroz bogatu ponudu outdoor aktivnosti. Ova destinacija nudi savršenu kombinaciju mirne prirode i adrenalinskih doživljaja, idealna za sve koji žele pobjeći od svakodnevne rutine i osjetiti čari aktivnog odmora.

TZ PSŽ/Denis Peroš (Foto: PR)

 

Aktivnosti za opuštanje i uživanje

Biciklizam – Kroz vinograde i šume

Biciklizam u Zlatnoj Slavoniji nudi jedinstveno iskustvo vožnje kroz raznolike krajolike. Požeško-slavonska županija se može pohvaliti s više od 30 označenih i mapiranih biciklističkih ruta, uključujući desetak vrlo laganih staza. Biciklisti ovdje mogu pronaći sve što im treba - od bike shopova i servisa do bike&bed smještaja s dodatnim uslugama poput pranja i sušenja odjeće te najma bicikla i opreme. Licencirani bike vodiči dodatno obogaćuju iskustvo vožnje, vodeći vas kroz vinograde, šume i pitoreskna sela.

TZPSŽ/Denis Peroš (Foto: PR)

 

Planinarenje, pješačenje i trčanje – Osvojite vrhove i staze

Zlatna Slavonija je raj za planinare s pet gora i više od 400 kilometara planinarskih staza. Atraktivnost ovih staza dodatno povećavaju arheološka nalazišta, ostaci utvrda i prekrasni vidikovci. Omanovac na Psunju iznad Pakraca jedno je od najomiljenijih izletišta u Hrvatskoj. Za one u top formi, izazov predstavlja Slavonski planinarski put, dug 320 km, koji spaja Omanovac i Petrov Vrh na Papuku iznad Daruvara i traje oko 10 dana. Požeška planinarska obilaznica na Požeškoj gori, dužine 34 km, savršena je za jednodnevne izlete.
Prekrasne rute za trčanje i hodanje, kružnog su oblika i pogodne su za različite tipove kondicije. Najlakša je kružna ruta Walk & Run trail Omanovac, dok srednje teške rute uključuju Walk & Run wine trail Kutjevo i devet kilometara dugu pleterničku rutu Walk & Run trail Starac. Malo teža je devet kilometara duga kružna ruta Walk & Run trail Požega, a najteža je kružna staza u Velikoj Walk & Run trail Lapjak.

TZ PSŽ/Denis Peroš (Foto: PR)

 

Jahanje – Spojite se s prirodom

Jahanje je još jedan način da se povežete s prirodom Zlatne Slavonije. U području Lipika i Pakraca, nekoliko konjičkih klubova nudi terapijsko i rekreacijsko jahanje, a iskusniji jahači mogu uživati u duljim rutama kroz slikovite pejzaže. Državna ergela u Lipiku, osnovana 1843. godine, poznata je po uzgoju lipicanaca, čija je tradicija upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. Ergela uskoro otvara vrata na novoj lokaciji, a dodatna atrakcija su turističke vožnje u fijakeru koje omogućuju jedinstveno razgledavanje ovog prekrasnog kraja.

TZPSŽ/Denis Peroš (Foto: PR)

 

Kupališta – Osvježenje u vrućim ljetnim mjesecima

Gdje na kupanje na "slavonskoj rivijeri"? Svakako se vrijedi osvježiti u modernom kupalištu Aquapark Shhhuma u Velikoj, koje se prostire na 17 tisuća četvornih metara, pružajući zabavu za obitelji i ljubitelje vodenih aktivnosti. Čitavo ljeto možete se kupati i na Gradskom bazenu Požega, kao i na kompleksu otvorenih bazena u Lipiku, gradu poznatom po Toplicama Lipik. Stari Rimljani su otkrili ljekovitost lipičke vode, a posebna atrakcija su Kamene i Mramorne kupke.

TZPSŽ/Borna Subota (Foto: PR)

 

Adrenalinske aktivnosti

Od off-road zabave do vožnje quadovima, od sportskog penjanja do druženja uz paintball, od adrenalinske avanture na poligonima visoko pod krošnjama do vodenih atrakcija – Zlatna Slavonija nudi odličnu zabavu uz omiljene aktivnosti na svježem zraku u čistoj prirodi!

Off-road avanturisti

Za ljubitelje adrenalinskih sportova, off-road park Zlatni Lug u blizini Požege nudi motocross stazu duljine 1,7 kilometara i enduro cross country stazu duljine 7,5 km s raznim preprekama kroz šume i livade. Vožnja quadovima je također odlična opcija za istraživanje prirode na četiri kotača.

TZ PSŽ/Denis Peroš (Foto: PR)

 

Let iznad Zlatne Slavonije – Pogled iz zraka

Jedan od najuzbudljivijih načina da doživite Zlatnu Slavoniju je let iznad njezinih prekrasnih pejzaža. Uz pomoć licenciranih pilota Letačkog kluba Bumbar, svatko može ostvariti snove o letenju i uživati u pogledu na zapanjujuće oranice, šume, rijeke i naselja. Ova jedinstvena perspektiva pruža nezaboravan doživljaj slobode i ljepote.

LK Bumbar (Foto: PR)

 

Adrenalinska zabava – Nezaboravni trenuci

Zlatna Slavonija nije samo ravna - ljubitelji penjanja na otvorenom mogu uživati na prirodnoj stijeni Sokoline, s deset uređenih smjerova idealnih za početnike. Nedaleko od penjališta, nalazi se Adrenalinski park Duboka u Velikoj, s površinom od 4 tisuće četvornih metara koji je vrhunski opremljen za sve ljubitelje adrenalinskih izazova. Paintball poligoni u Prekopakri i Eminovcima idealni su za team building aktivnosti, nudeći zabavu i uzbuđenje na svježem zraku.

TZPSŽ – Borna Subota (Foto: PR)

Zlatna Slavonija je destinacija koja spaja prirodne ljepote s bogatom ponudom outdoor aktivnosti. Bilo da tražite opuštanje, rekreaciju ili adrenalinski izazov, ovdje ćete pronaći sve što vam je potrebno za savršen aktivan odmor. Posjetite Zlatnu Slavoniju i doživite prirodu na najbolji mogući način.

 

Izvor: punkufer.hr

Postavke pristupačnosti