Bogat i edukativan sadržaj Festivala graševine

06.06.2022

Dvorac Kutjevo u subotu je bio mjesto održavanja vinskih radionica i Salona ocijenjenih vina. Ljubitelji graševine uživali su u okusima graševine iz cijele Hrvatske. Prvu radionicu „Nemirne graševine“ održao je sommelier Tomo Jakopović na kojoj su sudionici saznali kakva je graševina kao baza za pjenušac i upoznali ju u najromantičnijem izdanju.

Vinogorje Kutjevo zbog svog specifičnog položaja pruža mogućnosti za proizvodnju vrhunskih vina koja su prepoznatljiva u Hrvatskoj i svijetu. O terroiru i kvaliteti vinogradarskih položaja govorio je sommelier Darko Lugarić na radionici „Kutjevo Grand Cru“.

Senzacionalno otvaranje 17 arhivskih butelja na radionici „Nacionalno blago“ predavača Željka Garmaza prikazao je najimpresivniji, dosad neviđeni, vremeplov graševine od 1963. godine i uvjerio da je graševina vino koje ne stari. Sudionici i organizatori oduševljeni su predavanjima i jedinstvenim vinima koja su mogli kušati.

Salon ocijenjenih vina u Atriju Dvorca Kutjevo ponudio je čak 125 najboljih hrvatskih uzoraka graševina koje su pristigle na ocjenjivanje od kojih je 60 osvojilo zlato, a njih 11 veliko zlato. Šampionima u kategorijama mladih i odležanih graševina proglašena je vinarija Krauthaker za Graševinu Mitrovac, Kutjevo d.d. za Graševinu ledeno vino u kategoriji predikata te Pjenušac Jazz vinogradarstva i vinarstva Vitis u kategoriji pjenušci. Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić dodijelila je diplome nagrađenima, čestitala organizatorima i sudionicima te istaknula kako je daljnja promocija ključna za bolje pozicioniranje ovog dokazano vrhunskog proizvoda.

Po završetku svečanog dijela programa, zabavni program nastavio se na Trgu graševine gdje su lokalni vinari i OPG-ovi na štandovima prezentirali svoju ponudu, a veliki broj posjetitelja je do dugo u noć uživao u glazbenom programu.

Postavke pristupačnosti