Festival kulena&vina u Požegi

15.06.2022

Festival kulena&vina objedinjuje dvije tradicionalne manifestacije – požešku Kulenijadu i Ivanjski krijes, a obogaćen je enološkom pričom, sajmovima i prodajnom izložbom, kojima se nastoji prezentirati eno-gastronomska ponuda slavonskog kraja. 

Program počinje u petak, 17. lipnja Revijom i ocjenjivanjem vina koja će se održati u prostoru Studentskog doma "Dr. Franjo Tuđman" u Požegi. Specifičnost ovog događaja je u tome što će se ocjenjivati crna vina koja u našem kraju daju izvanredne rezultate, stoga je i sam događaj nazvan Revija crnih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Za provedbu ocjenjivanja zadužen je Poljoprivredni odjel Veleučilišta u Požegi sa studijima Vinogradarstva – vinarstva – voćarstva i enogastronomije.

U utorak, 21. lipnja program "Festivala kulena i vina" započinje već u jutarnjim satima kada će pristizati uzorci kulena čije ocjenjivanje počinje od 13 sati. Stručni dio Kulenijade održat će se u prostoru Studentskog doma "Dr. Franjo Tuđman", gdje će u poslijepodnevnim satima biti organizirane edukacije kako za proizvođače kulena, tako i za vinare, a sve u organizaciji vrhunskih predavača požeškog Veleučilišta.

42. požeška Kulenijada okupit će brojne majstore, proizvođače kulena iz cijele Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema koji će predstaviti svoj proizvod za čiju izradu se primjenjuje izvorna tradicionalna receptura, a na ovaj način će se promovirati domaća proizvodnja i tradicijski običaji.

Početak program na Trgu Sv. Trojstva predviđen je u 17 sati kada će nastupiti plesači požeških plesnih klubova. Na zapadnom dijelu Trga Sv. Trojstva, od zgrade Gradskog muzeja pa sve do Gradske tržnice odvijat će se prodajna izložba i Sajam antikviteta u organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško – slavonska. Od 18 sati započet će degustacija kulena za građanstvo na Trgu Svetog Trojstva, a u isto vrijeme i nastup popularne Cecilije koja će vas zabavljati sve do 21 sat.
U 21 sat uslijedit će dodjela priznanja kulenarima i proglašenje pobjednika, Šampiona Kulenijade, kao i dodjela priznanja najboljim vinarima. U 21:15 očekuje vas dolazak Povijesne postrojbe Gradska straža Požega, uz gostujuće postrojbe iz Bakra i Osijeka, te Odred izviđača Požega koji će vas uvesti u svečanost paljenja Ivanjskog krijesa kojim će se i ove godine simbolično obilježiti dolazak ljeta.
Dok Ivanjski plamen bude obasjavao nebo nad požeškim središnjim trgom, na pozornicu će izaći Mejaši, jedan od najpopularnijih mladih hrvatskih bendova koji se ističe netipičnim postavom instrumenata i izgledom. 

Organizatori manifestacije su TZ Grada Požege, Veleučilište u Požegi i Udruga Požeški čuvari baštine.

Postavke pristupačnosti