Franciškovo u Lipiku

15.09.2022

Jesen u Zlatnoj  Slavoniji poseban je doživljaj. Prepun boja, okusa i mirisa plodne ravnice. Jedinstveno je to osjetilno putovanje na koje će vas povesti Franciškovo u Lipiku, manifestacija u čast Grada i njegovog sveca zaštitnika prepuna zanimljivih sadržaja, poput posebno atraktivnih Ajvar festa i Fišijade. Jedinstvene su to gastro-turističke priče s tradicijom u kojima, uz iskušavanje vlastitih kulinarskih vještina, možete osjetiti čari natjecanja i, u dobrom društvu domaćina, uživati uz trpezu punu slavonskih delicija.

6. izdanje Ajvarfesta, kulinarskog natjecanja u čast jednom od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje čije je porijeklo stručnjacima i danas nepoznanica, očekuje vas 24. rujna u gradskom parku u Lipiku. Cjelodnevnu pripremu ovog iznimno ukusnog namaza, priloga ali i jela od paprike, paradajza i patlidžana, pratit će i Jesenski sajam na kojem će svoje proizvode predstaviti brojni lokalni OPG-i, obrtnici i proizvođači koji se bave uzgojem i preradom voća i povrća. Po prvi puta ove godine, kulinarsko natjecanje obogatit će i Slavonski doručak od čak 1500 jaja, koji će, uz značajnu količinu pripremljenog ajvara, zasigurno biti atrakcija za goste iz svih dijelova Slavonije, baš kao i posjet lipičkoj tvornici mineralne vode "Studenac" koja za sve posjetitelje organizira Dan otvorenih vrata. Uz cjelodnevni nastup tamburaškog ansambla "Safir", mažoretkinja, lunapark, prateću humanitarnu akciju i bogatu ugostiteljsku ponudu, Festival ajvara u Lipiku događaj je za sva osjetila koji ne smijete propustiti.

Baš kao ni Fišijadu, za čije ovogodišnje, 16. izdanje, oslobodite subotu, 01. listopada. Događaj koji već godinama ne propuštaju ljubitelji slavonskih ribljih delicija okupi 40-ak fiš majstora, spremnih strogom, ali pravednom ocjenjivačkom sudu, predstaviti najbolji recept za ovu krepku i ukusnu riblju juhu. Kulinarsko natjecanje pratit će i bogat  program sastavljen od nastupa Ledina banda, mažoretkinja, lunaparka, lova šarana u mutnom, a zahvaljujući značajnoj količini pripremljenog "gradskog fiša" od čak 100 litara, kao i bogatoj ponudi pečenih šarana, nitko kući neće otići gladan. Za potpuni doživljaj Slavonije i njenih potencijala, tu su i mogućnost vožnje kočijom Državne ergele Lipik i turističkim vlakićem kao i posjet geotermalnom bazenu u Toplicama, dok oni skloniji avanturama i adrenalinu mogu iskušati i biciklističke staze. Dan ispunjen događanjima završit će cjelovečernjim koncertom grupe Pavel, stoga, 01. listopada budite dio Fišijade u Lipiku i na najbolji način doživite jesen u Slavoniji.

Franciškovo u Lipiku, jedinstvena svečanost povodom Dana Grada tijekom sadržajnih 30-ak dana ponudit će i niz drugih sadržaja za male i velike, pripadnike nacionalnih manjina, sportaše i rekreativce, potvrđujući, uz dobro poznato slavonsko domaćinstvo, bogatstvo u različitosti, otvorenost i toleranciju.

Postavke pristupačnosti