Gin male destilerije podno Papuka je u Londonu najbolje ocijenjeno žestoko piće iz Hrvatske

12.04.2022

Destilerija Craft spirits iz Kaptola, malog mjesta kraj Požege, sudjelovala je sa svojim Castrum ginovima na svjetskom natjecanju London spirits competition, jednom od najvećih svjetskih natjecanja u ocjenjivanju žestokih alkoholnih pića. Prvi proizvod ove male destilerije, osnovane prije svega godinu i pol dana – London dry gin, osvojio je zlato s 91 bodom i ujedno je najbolje ocijenjeno žestoko piće koje je pristiglo na ocjenjivanje iz Hrvatske. Ocjenjivači su prepoznali specifičnost ovog gina, a to su začini koji ga snažno vežu uz mikrolokaciju – bazga, crni dud i vinova loza, a kombinacija s borovicom, herbalnim začinima te citrusima mu daju dugotrajan i ugodan aftertaste.

Kao da to nije bilo dovoljno priznanje za gin koji je na tržištu tek od svibnja prošle godine, pristigla je nagrada i za drugi proizvod ove destilerije, a to je Barrel aged gin. Riječ je o ginu koji je godinu dana bio na sazrijevanju u hrastovim bačvama i poprimio je njihovu boju, a krase ga primarne note borovice, herbalni začini, citrusi, blaga menta u pozadini te također tri gore navedena slavonska začina. Sazrijevanjem u bačvi gin je sudcima u Londonu priuštio na nos bogate i ugodne arome vanilije i zvjezdanog anisa, a nepce im je grijao topao aftertaste korice naranče i vanilije pa su ga ocijenili visokim srebrom s 88 bodova.

Bračni par Iva i Mihovil Pranjić ne kriju oduševljenje nagradama koje su osvojili i zahvalni su što su se sav trud, upornost i rizik isplatili u tako kratko vrijeme. Za vrijeme lockdowna dali su otkaze na poslovima u Zagrebu i neboder glavnog grada Lijepe naše zamijenili su pogledom na Papuk povratkom u rodno mjesto.

Osim začinima, cijeli branding su snažno povezali s halštatskom kulturom iz starijeg željeznog doba te arheološkim lokalitetima iznad Kaptola, a kao jedan od motiva proteže se i utvrda starog grada u Kaptolu. Zbog cjelokupne priče koju su ostvarili u kratkom periodu poslovanja, prošle godine im je pripala titula i najboljih mladih poduzetnika do 30 godina u 2021. godini, a novopristigla nagrada samo je još jedan dokaz kako se trud i volja isplate. Svojim aktivnostima u destileriji, ali i djelovanjem u zajednici, žele pokazati kako se Slavonija itekako ima čime ponositi.

Opširniju priču te proizvode ove destilerije možete pronaći na njihovoj web stranici, Facebooku ili Instagramu.

Postavke pristupačnosti