Gospa doziva na svoje pleterničko brdo - zadnjih 9 dana kolovoza vrijeme je za duševni mir

12.08.2022

Kroz preko 60 godina trajanja Devetnice Gospi od Suza koju je pokrenuo i predvodio pokojni vlč. Ljudevit Petrak, a nastavio današnji rektor Svetišta Antun Ćorković, brojni hodočasnici su posjetili ovo mjesto kako bi osjetili onaj mir i zadovoljstvo koje vlada tih 9 dana u Pleternici. Tijekom godina povećavao se broj hodočasnika, a Pleternica je to pratila na jedan poseban, miran, dostojanstven i odmjeren način.  Danas to Svetište na pleterničkom brijegu tijekom 9 dana okuplja hodočasnike iz svih dijelova Hrvatske, a najveći broj okuplja se 31. kolovoza kad pleterničko brdo obasja nekoliko desetaka tisuća svijeća, ujedinjenih kroz procesiju u molitvi Gospi od Suza.

Sudjelovanje svih u dočeku hodočasnika, od obitelji koje ispred svojih kuća imaju štandove za osvježenje hodočasnika pješaka pa do otvorenih dvorišta za prihvat onih koji su došli automobilima stvara jedan prepoznatljivi mir i dostojanstvo koje proizlazi iz zajedništva svih Pleterničanki i Pleterničana.

Svi dionici ugostiteljskog, zabavnog i društvenog života daju maksimalni pijetet svakom hodočasniku u potrazi za mirom na brijegu, stoga i ne čudi kako je mnogima ovo najdraže, ne samo Marjansko, nego općenito Svetište te se zbog dostojanstva koje im je iskazano uvijek rado vraćaju.

Završetkom Misnog slavlja život se seli podno brda u gradske ulice gdje je osiguran bogat program svaki dan, pa tako uz ponudu ugostitelja, pleterničkih udruga, koncerata možete prošetati i sajmovima te doživjeti brojne druge avanture poput posjeta jedinstvenom Interpretacijskom centru Terra Panonica.

Sve su to niti jedne zanimljive mreže zbog koje svakako treba posjetiti Pleternicu, jer gdje drugdje možete čuti koncert duhovne glazbe na Trgu bećarca dok vam djeca veselo mašu iz turističkog vlakića?

U jeku razvoja turističke infrastrukture i povećanja konkurentnosti među destinacijama Pleternica je svoje mjesto pod suncem kontinentalnog turizma potražila strategijom razvoja Muzeja bećarca, odnosno općenito Pleternice kao Grada bećarca. Brojne su aktivnosti i manifestacije tijekom godine u Pleternici koje su stvarane i razvijane godinama, no, ipak puno prije strateškog razvoja Pleternica je postala destinacija vjerskog turizma. Iznimna je ovo prigoda da upoznate Zlatnu Slavoniju, područje iznimne kulturne baštine, prepoznatljive gastronomije, vrhunskih vina i nadaleko poznate gostoljubivosti.

Postavke pristupačnosti