Graševina - jedna sorta za najrazličitija vina
14.08.2023
Među mnogim sortama vinove loze koje se uzgajaju u Hrvatskoj, graševina se ističe svojom iznimnom versatilnošću i širokim spektrom stilistike vina koja iz nje nastaju. Ova dragocjena sorta ima dugu povijest i snažnu povezanost sa Zlatnom Slavonijom, gdje je postala simbol bogate vinske kulture.
Od pjenušaca do predikata, graševina ostvaruje vina iznimne kvalitete i karaktera. Kad su mjehurići u pitanju, graševina se očituje kroz mirise zelenih jabuka s citrusnim notama i diskretnim cvjetnim tonovima.
Pjenušac od graševine uživa se kao aperitiv, ali poželjet ćete ispratiti i kakav zalogaj s njime. Slavonski mesni naresci, švargl, dimljena slanina i sirevi, idealna su pratnja pjenušavoj graševini.
No, graševini nije neophodno perlanje da ostvari svježinu na nepcu. Svježe graševine oduševljavaju voćnim aromama i osvježavajućim karakterom. Neke su snažnije u tijelu, punijeg okusa i dugotrajnog završetka, dok druge očaravaju privlačnim cvjetnim notama, nadopunjenim blago pikantnim herbalnim momentima. Mlade i svježe graševine, u pravilu su elegantne i naglašeno pitke.
Ovdje graševina pokazuje svu svoju zahvalnost za stolom, jer u takvoj graševini Slavonci uživaju uz skoro sve svoje delicije, od kulena do fiš paprikaša.
Odležana vina otkrivaju punoću i bogatstvo aroma graševine. Njihov profil je aromatičan, u smjeru zrelijeg žutog voća, katkad s notama dunje i slatkastih začina, a nekad znaju imati uljastu teksturu. Kompleksne su, privlačne i skladne, a iskusni vinari dodatno ih oplemenjuju školovanjem u bačvama od slavonskog hrasta.
Gulaš s domaćim njokima ili pastrva sa žara, dva potpuno različita jela, oba će biti još ukusnija uz sinergiju s plemenitom odležanom graševinom.
Posebno interesantne su jantarne ili popularno nazvane "orange" graševine, koje se dobivaju produljenom maceracijom. Ovaj tip graševine iznimno je kompleksan i u pravilu ekstraktan, očarava svojom profinjenošću i bogatstvom izvornih okusa, kao i neočekivanim aromama začina, narančine kore i kandiranog voća.
Ovakva se graševina može nositi s konkretnim komadom mesa punjenim šunkom, jajima, lukom i ajvarom. To je pravi par moćnom odresku Barun Trenk.
Slavonci su oduvijek cijenili i njegovali graševinu na biranim položajima, gdje se ostavlja da prezrije na trsu. Takva je berba puno kasnija od redovne, pa se često odvija u ledenim uvjetima. Tada graševina postaje dragocjeni nektar s harmoničnim aromama meda, ponekad skoro sirupast na nepcu, a koji funkcionira kao samostalni desert ili savršena pratnja nekoj od slavonskih slastica.