Mali gurmanski rječnik Svijeta graševine

29.08.2023

Požeško-slavonska županija atraktivna je vinska destinacija bogata vinskim sortama, a najraširenija i najpoznatija je graševina koja u ovom dijelu Hrvatske daje vrhunske rezultate i široku paletu vina - od pjenušaca do predikata. Sinonim za najbolje graševine Vinogorje je Kutjevo, no sjajna ćete vina pronaći i u podrumima Vinogorja Požega-Pleternica i Vinogorja Pakrac.

U kojoj je mjeri ova sorta važna za turizam i brendiranje čitave Požeško-slavonske županije svjedoči i jedinstven projekt Svijet graševine temeljen na vinskom identitetu koji povezuje bogatu baštinu, atraktivnu prirodu i eno-gastro ponudu.

Prepoznala je to i Europska unija, koja je sufinancirala Svijet graševine u iznosu od 7.364.372,69 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., dok je ukupna vrijednost projekta 8.729.448,53 eura.

Deset jela koja morate kušati

Ako ste gurman i ljubitelj vrhunskih vina, Požeško-slavonska županija vaše je odredište. Tu je graševina broj jedan, sorta koja je savršena pratnja svakom jelu. Za početak nazdravite pjenušcem, uz predjelo odaberite mladu graševinu, uz pikantnija i glavna jela odležanu, a uz slastice (ili umjesto njih) medne predikate.

Za uvod pikantni kulen, kulenova seka, čvarci, kobasice, razne vrste sireva…, a nakon toga eksplozija okusa. Otkrivamo mali gurmanski rječnik tradicijskih jela koja morate kušati na putovanju Svijetom graševine.

Cicvara

Prava bi šteta bila da se nije sačuvalo ovo staro jelo koje se priprema od domaćeg kiselog vrhnja, jaja, brašna i soli. Jednostavno, a prefino! U Požeško-slavonskoj županiji, ali i čitavoj Slavoniji običaj je bio da se najbolji komadi hrane ostavljaju za goste, dok se cicvara servirala zetu kad je nakon svatova dolazio prvi put punici u goste.

Čvarkuše

Uživat ćete u ovom dizanom tijestu s prefinim slavonskim čvarcima. Ove pogačice ili jednostavnije čvarkuše idealan su snack za sve koji cijene domaće okuse. Slavonci su pravi majstori kad je ovo jelo u pitanju.

Čobanac u dvije verzije

Što se dulje meso krčka u kotliću na otvorenoj vatri to je čobanac bolji – tako će reći svi dobri poznavatelji ovog pikantnog jela u koje ide više vrsta mesa i, naravno, mljevena paprika kao najvažniji začin. A u Požegu mnogi gurmani navrate na modernu street food varijantu ovog jela - čobanac u sendviču.

Fiš paprikaš

Ono što je čobanac za ljubitelje mesa, to je fiš paprikaš za ljubitelje ribe. Dvije-tri vrste svježe ribe, krčkanje u kotliću na otvorenoj vatri, mljevena paprika za pikantnost i obavezno se doda vrhunska graševina za još bolji okus... Užitak je zajamčen.

Vinogradarski ćevap

Najfinije svinjsko i juneće meso, umotano u svinjsku ili teleću potrbušnu maramicu, sve nanizano na ražanj sa sušenom slaninom i lukom. Vinogradarski ćevap tradicionalno se priprema u ožujku kad se u požeškim vinogradima slavi Grgurevo.

Odrezak baruna Trenka

Svinjski ili teleći but punjen slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom, pirjan na crvenom luku s umakom od gljiva – za prste polizati. Ovo jelo dobilo je ime po legendi Slavonije, barunu Trenku koji je u mnogočemu bio prvi. Prvi je stavio manžete na vojnu odoru, uveo limenu glazbu u borbe, a legenda kaže da se družio s Marijom Terezijom u starom Kutjevačkom podrumu.

Pašteta od pastrve

Za pripremu ovog jela može se koristiti svježa ili dimljenja pastrva. Recept je, zapravo, vrlo jednostavan pa ga možete pripremiti i kod kuće. Nakon što ste ju skuhali, pastrvu u blenderu pomiješajte s tvrdo kuhanim jajima, češnjakom, sirnim namazom, majonezom, limunovim sokom i ne zaboravite na sol i papar.

Pastrva sa žara

Volite li jednostavna i ukusna riblja jela odaberite pastrvu sa žara. Svježe ulovljena i pripremljena na tradicionalan način savršene je teksture i okusa pa nema onog tko će joj naći zamjerku.

Bazlamača

Bazlamača je jednostavno slavonsko jelo od brašna, jaja i vrhnja u dvije verzije – slanoj i slatkoj pa birajte što vam više odgovara.

Tačkrle s pekmezom od šljiva

Meki jastučići od tijesta punjeni slavonskim pekmezom od šljiva, posluženi s makom ili orasima i uvaljani u prepržene krušne mrvice. Uz njih se može servirati i kiselo vrhnje. Tačkrle su jednostavno neodoljive.

Postavke pristupačnosti