Nastavak edukacijskih aktivnosti kroz projekt „Zlatna Slavonija Eno&Gastro“
13.10.2023
Turistička zajednica Požeško-slavonske županije već drugu godinu zaredom provodi niz edukacijskih aktivnosti za ugostitelje, vinare i vlasnike kušaonica kroz projekt "Zlatna Slavonija Eno&Gastro" u suradnji sa chefom Brankom Ognjenovićem i sommelierom Darkom Lugarićem.
U tjednu od 9. do 13. listopada, chef Ognjenović je unutar ovog projekta održao dvodnevna poslovna savjetovanja u ugostiteljskim objektima Zlatni Lug i Schön blick. Tijekom ovih savjetovanja, radio je s vlasnicima i osobljem ugostiteljskih objekata na poboljšanju njihove ponude i kreiranju novih jela, uključujući jela prilagođena osobama s posebnim prehrambenim potrebama.
Sommelier Darko Lugarić u prostoru Kutjeva d.d. održao je dvije edukacije/radionice za vinare i vlasnike kušaonica. Na prvoj radionici na temu Pjenušava vina regije u korelaciji s ostalim pjenušavim vinima Hrvatske napravila se usporedba stilistike pjenušavih vina Slavonije s relevantnim pjenušcima Plešivice, Istre, Kvarnera i Dalmacije. Zaključak radionice je da iako je Slavonija poznata pretežito po proizvodnji bijelih, a sve više i crnih vina, ponuda pjenušaca ne zaostaje za drugim regijama.
Druga radionica za vlasnike kušaonica na temu Unapređenje ponude kušaonica u kvaliteti ponude bila je podijeljena u dva dijela. Teorijski dio bazirao se na pravilnom odabiru vina i redoslijedu posluživanja istih te na paketima ponuda u smislu količine vina i hrane. Zatim je uslijedilo sljubljivanje hrane i vina u kušaonicama. Chef Branko Ognjenović pripremio je nekoliko jela koja se mogu pripremiti uz degustaciju u kušaonicama:
- Namaz od patlidžana
- Namaz od graha i karameliziranog luka
- Kanape od ajvara i čvaraka s masti
- Interpretacija tortilje s bučinim sjemenkama, ajvarom, čvarcima i bučinim uljem
- Pohana piletina s majonezom na krekeru.
Projekt se nastavlja daljnjim održavanjem poslovnih savjetovanja i vinskih radionica za ugostitelje i vinare s područja Zlatne Slavonije.