Novi jelovnici u ugostiteljskim objektima Požeško-slavonske županije slave tradiciju na originalan i suvremen način
13.01.2023
Zapečeni batat s kulenovom sekom, salata od ječma s crnom repom, bučinim uljem i švarglom, filet pastrve omotan slaninom na ječmenoj kaši u umaku od graševine, ragu od crne svinje u crnom vinu, pečene jabuke s cimetom u umaku od vina… Sve je fino i neodoljivo, a tek kad se sljubi s vrhunskim, nagrađenim vinima lokalnih vinarija iz čak tri vinogorja, među kojima je i u svijetu poznato Kutjevo, dobije se potpuna nota okusa.
Ova lijepa eno-gastro priča Zlatne Slavonije ispričana kroz nove jelovnike i vinske karte slavi više od sedamsto godina tradicije u vinogradarstvu i vinarstvu, trud malih proizvođača, vještinu slavonskih kuharica i moć njihovih recepata koji i danas zavode najzahtjevnija nepca.
Vrhunska priča za gurmane i vinoljupce
Da uz dobru vinsku priču ide i ona gurmanska znaju u Turističkoj zajednici Požeško-slavonske županije u čijoj se organizaciji tijekom godine provodio opsežan projekt "Zlatna Slavonija Eno & Gastro".
Više od osamdeset kuhara, konobara, vlasnika ugostiteljskih objekata i vinarija prošlo je nekoliko ciklusa edukacija pod vodstvom vrhunskog chefa Branka Ognjenovića i nagrađivanog sommeliera Darka Lugarića, a ovaj je poznati hrvatski dvojac i kroz individualna poslovna savjetovanja u šest ugostiteljskih objekata na području Požeško-slavonske županije prenio znanja i vještine potrebne za vrhunsku prezentaciju tradicionalne kuhinje na suvremen način.
Potpun doživljaj destinacije
Uz eno-gastro radionice i čak četiri vinske radionice, održane su i radionice o buffet stolu, event ponudi, uvodu u kavu i zanimanje barista, domaćim jakim alkoholnim pićima i likerima, te zero waste konceptu koji je sastavni dio održivog ugostiteljstva. Cjelogodišnji ciklus edukacija na području Požeško-slavonske županije završio je 1. i 2. prosinca 2022. godine radionicama na temu autorskih toplih koktela baziranih na lokalnim vrhunskim jakim alkoholnim pićima, a sve prilagođeno periodu godine. Time je zaokružen sustavan i cjelogodišnji niz edukacija svih razina djelatnika u ugostiteljstvu kako bi se direktno utjecalo na eno-gastro ponudu cijele destinacije.
Turistička zajednica Požeško-slavonske županije zna da modernim načinom prezentacije tradicijskih jela, vrhunskih u svijetu nagrađivanih vina i namirnica malih, lokalnih proizvođača, doživljaj destinacije postaje potpun, a da je integrirano upravljanje kvalitetom turističkih proizvoda i usluga preduvjet napretka i turističkog rasta.
Izvor: Slobodna Dalmacija