Održan jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj - Cvjetići glazbe

13.06.2022

Cvjetići glazbe, jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj održan je po 28. put, 11. i 12. lipnja, na Trgu bećarca u Pleternici. U subotu, prvu večer, održana je Večer interpretacija poznatih tamburaških skladbi na kojoj je nastupilo 14 izvođača.

Festival je otvorila dječja gradonačelnica Marta Gabrek koja je istaknula da je jako lijepo iskustvo držati ključeve grada te prenositi želje djece, a oni žele upravo još više ovakvih manifestacija i zabavnih programa na kojima bi mogli izraziti svoje talente, osobito nakon pandemijske pauze.

Srca žirija i publike osvojila su braća Matej i Marko Harmicar koji su nastupili s pjesmom ''Sastala se braća'' te su proglašeni Najcvjetićima. Prvo mjesto osvojila je Helena Bobek s pjesmom ''Golube moj bijeli'', Lana Baketarić drugo mjesto s pjesmom ''Od Dunava do Jadrana'', dok je treće mjesto pripalo Filipu Kresovljaku koji je nastupio s pjesmom ''Sin sam zlatnih žitnih polja''.

 

Na drugoj, Autorskoj večeri, nastupilo je 10 mladih izvođača s novim, autorskim tamburaškim pjesmama. Prvo mjesto osvojio je Fabijan Kovačević s pjesmom ''Bećar mali'' , dok se na drugom mjestu našla Lana Bobek s pjesmom ''Pustolovna mačka''. Treće mjesto pripalo je Viktoriji Barić s pjesmom ''Škola i pecanje''.

Prigodnim pozdravnim riječima brojnim posjetiteljima obratila se gradonačelnica Marija Šarić podsjetivši da je to jedini takav festival u Hrvatskoj - Upravo djeca i njihovi današnji nastupi jamstvo su naše budućnosti, a sigurni smo da je imamo u dobrim rukama - poručila je gradonačelnica te zahvalila svima na podršci, djeci, učiteljima koji ih vježbaju i onima koji brinu da naši najmlađi stasaju u odrasle i zdrave osobe.

 

Nagrade su dobili svi izvođači, a posebno vrijedne nagrade dobili su pobjednici obje večeri, od čega izdvajamo nagradu za Najcvjetić, a to je sudjelovanje na Ljetnom tamburaškom kampu koji će se u Pleternici održati u kolovozu u organizaciji Javne ustanove Pleternica.

U zabavnom programu nastupile su Pleterničke mažoretkinje, dječja sekcija KUD-a Orljava, Plesna sekcija Cvjetića glazbe te mali folkloraši, sudionici projekta ''More bećarca''.

U sklopu festivala, održan je i Sajam udruga s područja Grada. Nastupe je na Trgu bećarca pratilo više od 1000 posjetitelja, a festival je izravno prenosila televizija Zapad iz Zaprešića te je osiguran i live prijenos putem facebooka.

Postavke pristupačnosti