Posjetite najveći festival tamburaške glazbe Zlatne žice Slavonije i doživite jedinstveni spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tradicije

31.08.2022

Najveći festival tamburaške glazbe, Zlatne žice Slavonije trodnevna je manifestacija koja se održava od 02. do 04. rujna 2022. godine na Trgu Svetog Trojstva u Požegi.

Istinski brend grada Požege i dragulj Zlatne doline već desetljećima, jedinstvena je priča o tradiciji koja objedinjuje sve ono najbolje što Slavonija ima - čarobne zvuke tamburice, raskoš i ljepotu zlatoveza, topot konja i bogatstvo skriveno u bakinim škrinjama.

Prepoznat od Hrvatske turističke zajednice kao nacionalno top događanje, najveći i najstariji festival tamburaške glazbe u Hrvatskoj i izvan nje, dio kulturnog identiteta Zlatne Slavonije, u tri dana trajanja provest će vas kroz prošlost, sadašnjost i budućnost Požege, oplemeniti srce i dušu, probuditi emocije i rasplesati melodijama, pružajući, pri tom, s dobrodošlicom, glazbu, folklor, vrhunska vina i gastronomiju. Posjetite li Zlatne žice Slavonije, ljubazni će vam domaćini, uz bezvremenske melodije, ponuditi i pregršt pratećih događanja. U petak, 02. rujna, od 11 sati u parku kod Orljave održat će se tradicionalna Fišijada. Kao uvod u svečanost otvorenja Festivala od 17 sati uslijedit će raskošna povorka sudionika prema Trgu Sv. Trojstva gdje će se od 17:30 sati održati Folklorna večer ispunjena izvornošću i pomno osmišljenim koreografijama. Svečano otvorenje festivala bit će u 19 sati te će prvi dan završiti koncertom Zvonka Bogdana.

Dan kasnije na Trgu sv. Terezije od 10 sati uslijedit će natjecanje onih najmlađih, čuvara tradicije i slavonske baštine i večernji koncerti retrospektive Krunoslava Kiće Slabinca i Miroslava Škore. Glavna festivalska večer, Večer novih tamburaških pjesama, održat će se u nedjelju, 04. rujna, od 21 sat na glavnom gradskom Trgu na kojoj će se otpjevati budući nezaobilazni hitovi u svim slavonskim pjesmaricama uz izravan radijski i televizijski prijenos u programu Hrvatske radiotelevizije. Poznati vinkovački tamburaši Bosutski bećari zajedno s gostima i posjetiteljima od 23 sata koncertom će proslaviti 40. rođendan.

Prenoseći ljubav prema narodnoj baštini i na one najmlađe, čuvajući i njegujući tamburašku glazbu u svojih više od pola stoljeća postojanja, festival je dokazao da ide u korak s vremenom. Sve su to razlozi da od 02. do 04. rujna 2022. godine posjetite Požegu i svim svojim osjetilima doživite priču koja spaja tradiciju i suvremenost, istinski dragulj grada - Zlatne žice Slavonije!

Postavke pristupačnosti