Priče o Panonskom moru u virtualnoj stvarnosti

11.07.2022

Putovanje 24 mil. godina u prošlost, u vrijeme dok kralj životinja u Slavoniji nije bio bik već veliki morski kit, može se doživjeti u čak dvama interpretacijskim centrima u Požeško-slavonskoj županiji, Terra Panonica u Pleternici i Kući Panonskog mora u Velikoj, koja privlače brojne turiste

Ljetne vrućine idealne su za odlazak u prirodu i na more, ali prilika da zarone 24 milijuna godina u prošlost, na dno Panonskog mora, mnoge će s Jadrana dovesti u Pleternicu i Veliku. U Pleternici, gradiću u Požeško-slavonskoj županiji udaljenom manje od dva sata vožnje od Zagreba, nalazi se Terra Panonica, a u Velikoj Kuća panonskog mora, dva jedinstvena interpretacijska centra koja na zanimljiv način, kroz virtualnu stvarnost, posjetiteljima dočaravaju pradavna vremena kad je slavonska ravnica bila prekrivena Panonskim morem.

U Pleternici putovanje u prošlost počinje uz pomoć virtualnih naočala koje istovremeno mogu koristiti dvije osobe i tako zajedno, u drugoj dimenziji, doživjeti nekadašnje slavonsko plavetnilo kad je umjesto bika kralj životinja bio panonski kit koji je zajedno s morskim psima i ribama plivao oko obala Papuka, Psunja i Krndije.

U centru se može razgledati stalna izložba koja na suvremen i inovativan način kroz šest tematskih cjelina vodi posjetitelje od istraživanja Panonskog mora do upoznavanja pet staništa: slavonskih šuma Dilj gore, značajnog krajobraza Sovskog jezera, vodenog carstva rijeke Orljave, obojenih mirisnih travnjaka i tajanstvene špilje Trbušnjak. Sve je popraćeno kreativnim ilustracijama, dioramama i izlošcima raznih životinjskih i biljnih vrsta koja plivaju, gmižu, hodaju, pjevaju, love i lete, neka od njih potiču još iz vremena Panonskoga mora, a mnoga su uvrštena u europsku ekološku mrežu natura 2000. Izložba je podjednako zanimljiva i djeci i odraslima jer usmjeravanjem tablet računala na određenu biljnu ili životinjsku vrstu, kroz aplikaciju proširene stvarnosti mogu saznati dodatne zanimljivosti, a aplikacija sadrži i kraći kviz kojim se može provjeriti znanje i razumijevanje nakon obilaska izložbe.

Priča o Panonskom moru nastavlja se i u Kući Panonskog mora u Velikoj koja donosi jednu od najzanimljivijih geoloških priča Papuka. Posjetitelji mogu saznati sve o fosilima i vidjeti stvarne izložene fosile pronađene na Papuku; okamenjene školjke, puževe, koralje, kralješke dupina, zube morskog psa, fosilno lišće, čeljust nosoroga, ali i naučiti što oni otkrivaju o nekadašnjem okolišu, s osvrtom na živi svijet Panonskog mora. Prezentacija završava igrom u pijesku obale Panonskog mora, na interaktivnom podu dvorane, dok posjetitelji u vanjskom labirintu mogu vidjeti skulpture nosoroga i simbolični prikaz stvarne veličine morskog psa Charcharodona megalodona, spiralu vremena ili meteokartu te provjeriti znanje o Panonskom moru kroz labirint da/ne pitalicama.

Izvor: Nacional

Postavke pristupačnosti