Rujan u Zlatnoj Slavoniji – događanja koja ne smijete propustiti

03.09.2022

Zlatna Slavonija idealna je destinacija za posjetiti tokom cijele godine, no rujan je mjesec u kojem je Požeško-slavonska županija posebno bogata događanjima.

Na samom početku mjeseca održava se najveći festival tamburaške glazbe “Zlatne žice Slavonije” koji je i ove godine okupio najveća imena tamburaške glazbe. I upravo je ovaj festival zasigurno najbolja najava i uvod u sve ono što Zlatna Slavonija nudi do kraja mjeseca.

Franciškovo u Lipiku, Dan grada Kutjeva, Gran Fondo Zlatni Papuk, Pjesmom u jesen, Sovsko jezero Trail… neka su od brojnih događanja zbog kojih bi Požeško-slavonsku županiju trebali uvrstiti u svoje planove. Rujan u Zlatnoj Slavoniji idealan je za upoznavanje okusa, mirisa i boja Zlatne Slavonije, ali i istraživanje njenih ljepota na dva kotača uz zvuke šokačke pjesme.

Franciškovo u Lipiku

U Lipiku se početkom jeseni tradicionalno održava “Franciškovo u Lipiku” koje se sastoji od čak 15 događanja. Dan grada Lipika počinje danas, 3. rujna, turnirom u boćanju i Frankovim danima. Sredinom mjeseca se održava defile motociklista, biciklistička utrka, te izložba slika. Za vikend 24. i 25. rujna na rasporedu su gastro i kulturna manifestacija – “Ajvar fest” i “Dan nacionalnih manjina”.

Ajvar fest je jedinstvena manifestacija koja u glavnu ulogu stavlja jedan od najpoznatijih jesenskih namaza i već se tradicionalno održava u stoljetnom parku u Lipiku. Festival domaćeg ajvara je natjecateljskog karaktera, a okuplja veliki broj ekipa i idealna je prilika za druženje s prijateljima, kolegama s posla ili obitelji uz koju se s malo truda, paprike, patlidžana, tajnih sastojaka i dozu adrenalina može pripremiti i najfiniji domaći ajvar. Isti dan održat će se Dan otvorenih vrata u Studencu uz prezentaciju u parku i obilazak tvornice.

Dan kulture nacionalnih manjina je posvećen kulturi i životu nacionalnih manjina na području Lipika, a brojne udruge koje se okupljanju oko nasljeđa svoje nacionalne baštine povodom Dana grada Lipika prezentiraju svoj rad, narodne nošnje, gastro ponudu i specifičnosti svoje udruge.

Vikend 30. rujna i 1. listopada je najpopularniji vikend za dolazak u Lipik kada se održava premijera videospota o Lipiku, i koncert tamburaškog sastava “Zlatna Dolina” u subotu te Fišijada, i veliki gradski koncert grupe Pavel, turniri i natjecanja u nedjelju. Jedan od najvećih aduta Zlatne Slavonije je bogata gastro ponuda. Zato ako se početkom listopada odlučite za posjet Lipiku nikako nemojte zaobići tradicionalnu Fišijadu, odnosno pravu riblju feštu koja iz godine u godinu svojom atmosferom privlači sve veći broj posjetitelja.

Završni vikend povodom Dana grada Lipika je obiteljsko planinarenje poznatom lipičkom planinarskom obilaznicom koje će se održati u dva odvojena dijela.

Dan grada Kutjeva

Kazališne predstave, glazbeni program i Stand up večer obilježit će ovogodišnju proslavu Dana grada Kutjeva. U ponedjeljak, 5. rujna u kino dvorani Kutjevo s početkom u 18 sati, upriličit će se predstava za djecu “Pale sam na svijetu”, a dan kasnije na istom mjestu u 20 sati na rasporedu je kazališna predstava za odrasle “Ja, trudnica”. U subotu 10. rujna na svoje će doći ljubitelji dobre glazbe. Naime, u parku OŠ Zdenka Turkovića koncert će održati Nevera band te Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Ovogodišnji program Dana grada Kutjeva zatvorit će izvrsni stand up komičar Goran Vinčić, koji će u kino dvorani Kutjevo po prvi puta nasmijati kutjevačku publiku u nedjelju, 11. rujna u 20 sati.

Sovsko jezero Trail

Sovsko jezero ili kako ga još nazivaju modro oko Slavonije idealno je mjesto za izlet i dan proveden u prirodi s prijateljima i obitelji. Idealna je to lokacija za sve ljubitelje aktivnosti na otvorenom, pa i ne čudi kako će upravo Sovsko jezero biti mjesto održavanja trail utrke koja će se održati 10. rujna. Staza kružnog tipa koja se sastoji od šumskog puta i čvrstog makadama bit će u potpunosti označena planinarskim markacijama. Utrka će se održati u dvije kategorije. Tako će Veliki Trail biti dužine 24 kilometra s 204 metra visinske razlike, a Mali trail osam kilometara sa 158 metara visinske razlike.

Rujan na Zlatnom Papuku

Rana jesen na zlatnom Papuku prepuna je prirodnog šarenila; dozrelog voća i povrća, mirisa domaćih proizvoda, lišća koje po posljednji put pokušava očarati prolaznike ovdašnjim šumskim predjelima. Ususret tom raskošnom godišnjem dobu lokalno stanovništvo organizira manje proslave u čast njegovoj plodnosti i posebnosti.

Jedna od njih posebno se ističe, a to je smotra folklora “Pjesmom u jesen” koja će se održati jubilarni 20. puta u Jakšiću od 16. do 18. rujna. Započet će tradicionalnim natjecanjem u pripremi fiš-paprikaša, a preostala dva dana bit će posvećena narodnoj pjesmi, običajima, nošnjama. U subotu će se održati mimohod i nastupi KUD-ova nakon kojih će se održati koncert TS Fijaker, a u nedjelju 9. dječja smotra folklora.

Upravo taj vikend, točnije 17. rujna, na području cijele destinacije Zlatni Papuk održat će se istoimena cestovna biciklistička utrka Gran Fondo u dužini od 138 kilometara (velika staza), odnosno 88 kilometara (mala staza), a prolazit će kroz sve četiri općine Zlatnog Papuka. Start i cilj ovoga puta bit će pred srednjovjekovnom utvrdom u Kaptolu. Popratni program ovoga događanja bit će ispunjen natjecanjima za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi u različitim biciklističkim disciplinama, a moći će se pogledati i izložba starih bicikala.

U Zlatnoj Slavoniji kroz cijelu godinu održavaju se brojne manifestacije o kojima više možete pročitati na stranicama TZ Požeško-slavonske županije.

Izvor: Turističke priče

Postavke pristupačnosti