Vikend odmor u Zlatnoj Slavoniji

08.07.2024

Požeško-slavonska županija, poznata po svojoj bogatoj povijesti, kulturi i prirodnim ljepotama, nudi nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje. Krenimo na putovanje kroz ovaj predivan krajolik, gdje svaki korak otkriva novo iskustvo i priču.

TZG Požega (Foto:PR)

 

Dan 1: Barokna Požega i vinska inspiracija Kutjeva

Otkrijte čari Požege

Naše putovanje započinjemo u Požegi, srcu Zlatne Slavonije. Grad je poznat po svojoj baroknoj arhitekturi i bogatoj povijesti. Prvi korak vodi nas na Trg Svetog Trojstva, prepoznatljiv po baroknim boltama i povijesnim građevinama. Ovdje možete posjetiti franjevački samostan i crkvu sv. Duha, koji odišu spokojem i duhovnošću. Nedaleko od gradskog središta, nastavljamo otkrivati sakralnu baštinu te dolazimo do katedrale sv. Terezije Avilske, impresivnog zdanja koje dominira gradom. Nakon toga, istražujemo Dijecezanski muzej gdje se čuvaju dragocjeni predmeti, slike i skulpture sakralne baštine.

TZ PSŽ/Požeška biskupija (Foto: PR)

 

Posjet Požeškoj kući i Gradskom muzeju Požega

Jedna od nezaobilaznih atrakcija u Požegi je Požeška kuća. Ovaj atraktivni centar za posjetitelje smješten je u baroknom središtu grada i nudi fascinantan uvid u povijest Požege. U Požeškoj kući možete otkriti priče o barunu Trenku, fra Luki Ibrišimoviću – Sokolu i mnogim drugim povijesnim ličnostima. Isprobajte vožnju na pijanom biciklu, izazovite baruna Trenka na dvoboj, kreirajte vlastitu slasticu i testirajte svoje znanje u kvizu o čokoladi, koja je uz vino zaštitni znak Požege.

TZG Požega (Foto: PR)

 

Također, posjetite novootvoreni Gradski muzej Požega, koji pruža bogat uvid u povijest i kulturu grada. U novom stalnom postavu Gradskog muzeja Požega doživjet ćete baštinsku priču povijesti ovog kraja od Panonskog mora do grgurevskih gora. Ovdje ćete pronaći fosile stare 14 milijuna godina, najstariji otisak prsta, najstariji željezni mač, najstariju krunicu, prvi pisani udžbenik kemije… i doživjeti jedinstveni običaj u svijetu Grgurevo. Uživat ćete u lijepoj umjetnosti, seoskoj tradiciji ali i doživjeti Požegu kao slavonsku Atenu u kojoj je osnovana prva gimnazija u Slavoniji, u kojoj je djelovao prvi školovani farmaceut u Hrvatskoj i koja je druga, iza Zagreba dobila Akademiju.

Gradski muzej Požega (Foto: PR)

 

Popodne u vinskoj rapsodiji Kutjeva

Nakon kulturnog jutra, vrijeme je za vinsku inspiraciju. Kratka vožnja vodi nas do Kutjeva, vinorodnog središta poznatog po svojim vrhunskim vinima. Posjetite najstariji vinski podrum u jugoistočnoj Europi, izgrađen 1232. godine. Ovdje možete uživati u vođenoj degustaciji vina, a posebno iskustvo pruža i posjet Trezoru 1232, gdje možete biti vlasnik trezorskog zapisa i deponirati odabrano vino u optimalnim uvjetima vinskog podruma vinarije Kutjevo.

Kutjevo d.d. (Foto: PR)

 

Dan 2: Prirodne ljepote i kulturna baština

Udahnite svježinu ljetnog jutra u Velikoj

Drugi dan započinjemo u Velikoj, ulazu u Park prirode Papuk. Ovaj UNESCO geopark nudi bogatstvo prirodnih ljepota - šumske staze, planinarske i biciklističke rute te gorske doline i adrenalinski park Duboka. Doživite Kuću Panonskog mora, interaktivni centar koji vas vodi na putovanje kroz povijest kada je Papuk bio otok okružen Panonskim morem. Ovdje se možete fotografirati s morskim psom, istraživati morske fosile i uživati u zabavnim i edukativnim sadržajima.

TZ PSŽ/Borna Subota (Foto: PR)

 

Popodne u živopisnoj Pleternici

Nastavljamo prema Pleternici, gdje vas čeka Muzej bećarca. Ovaj jedinstveni interpretacijski centar oživljava slavonsku tradiciju bećarca kroz interaktivne izložbe i multimedijalne prezentacije. Bećarac je ponos Slavonije, Baranje i Srijema, vodeći nas kroz sve životne faze. Ovaj vokalno-instrumentalni napjev u dva stiha sažima strast prema životu i zavičaju, kao i mudrost generacija te životnu filozofiju svoga naroda. Zapjevajte bećarac, zasvirajte na tradicijskim instrumentima ili se okušajte u kvizu.

TZPSŽ/Domagoj Katić (Foto: PR)

 

Posjetite i Terra Panonicu, gdje ćete kroz VR naočale doživjeti nevjerojatno iskustvo plivanja s morskim psima i kitovima. Pogledajte kratki film s raskošnim 2D animiranim ilustracijama i istražite stalnu izložbu o bogatom biljnom i životinjskom svijetu Požeško-slavonske županije. Nakon toga, prošećite dvjema poučnim stazama s interpretacijskim pločama ili se opustite u turističkom vlakiću i provozajte se ovim šarmantnim slavonskim gradom.

TZ PSŽ/Borna Subota (Foto: PR)

 

Dan 3: Povijesni Pakrac i ljekoviti Lipik

Početak dana u povijesnom Pakracu

Treći dan našeg putovanja vodi nas u Pakrac, grad bogate povijesti. Ovdje je 1256. godine kovana prva hrvatska srednjovjekovna moneta - slavonski banovac. U sklopu kompleksa Janković, kulturnog središta grada, nalazi se Muzej grada Pakraca u kojemu možete iskovati svoj primjerak ovog povijesnog novčića, što će vam biti lijepa uspomena na putovanje.
Ako niste znali, kuna sa slavonskog banovca dio je službenog hrvatskog grba i grba Grada Pakraca, koji je tom povijesnom srebrnjaku posvetio i središnji gradski trg.

TZ PSŽ (Foto: PR)

 

Odmor za dušu i tijelo u ljekovitom Lipiku

Naše putovanje završava u Lipiku, poznatom po ljekovitim izvorima i ergeli lipicanaca. U parku u Lipiku se možete prošetati brojnim alejama i šetnicama, odmoriti na sjenicama i klupama, posjetiti Jelkin brijeg, upoznati povijest na „Jelkinoj stazi“, osvježiti se na izvoru ljekovite vode, odmoriti uz vodoskok ili jezerce, ali i baviti se sportom na uređenim igralištima. Ne propustite posjetiti Državnu ergelu Lipik, koja uskoro otvara vrata na novoj lokaciji, gdje možete vidjeti prekrasne lipicance i uživati u vožnji fijakerom kroz grad Lipik.

TZ PSŽ/Siniša Uštulica (Foto: PR)

 

Nezaboravno putovanje Zlatnom Slavonijom

Požeško-slavonska županija, sa svojim bogatstvom kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti, savršeno je odredište za vikend bijeg. Bilo da ste ljubitelj povijesti, prirode ili vina, Zlatna Slavonija nudi nešto za svakoga. Doživite vinsku inspiraciju, okuse, prirodu, kulturu i ravnotežu u ovom jedinstvenom kutku Hrvatske.

TZ PSŽ/Denis Peroš (Foto: PR)

 

Izvor: punkufer.hr

Postavke pristupačnosti